Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά τις συμβάσεις για τις φυλακές της ΕΕ

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων

Ενημέρωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε χτες σχετικά με το έργο: «Παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε Υπηρεσίας αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου». Για άλλη μια φορά επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως νοικοκύρεμα η δημιουργία των φυλακών της ΕΕ στα νησιά και τον Εβρο, για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της φτώχειας και της ανέχειας σε πολλές χώρες, ενώ αξιοποιήθηκε και συγκυριακή μείωση των ροών, ενώ όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο του νέου ξεριζωμού από το Αφγανιστάν.

Στην ενημέρωση που έγινε, παρουσιάστηκε η τέταρτη Συμφωνία - Σύμβαση για τις φυλακές της ΕΕ σε νησιά του Αιγαίου και τον Εβρο, (αναγγέλθηκαν τα εγκαίνια στη Σάμο για το ερχόμενο Σάββατο και τον Νοέμβρη σε Λέρο και Κω) και παρουσιάστηκε ο λεγόμενος διεθνής διαγωνισμός που αφορά σύμβαση για 4 χρόνια με συνολική ετήσια αξία 112.512.605,35 ευρώ, ο οποίος εμφανίστηκε ως ο πιο «διαφανής».

Οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έμειναν στην κριτική για τα διαχειριστικά ζητήματα, ενώ η Ελληνική Λύση παρουσίασε την αντιδραστική της πρόταση για δυο ακατοίκητα νησιά που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις φυλακές.

Στην παρέμβασή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «παρά τα μεγάλα ποσά που διακινούνται γύρω από το Προσφυγικό και για τις διάφορες συμβάσεις για τα έργα που γίνονται, αυτό που σίγουρα παραμένει ως παραδοχή είναι ότι οι υγειονομικές συνθήκες, οι συνθήκες καθαριότητας, οι συνθήκες διαβίωσης, ουσιαστικά, στα κέντρα των προσφύγων, απέχουν πολύ από αυτά που πολλές φορές παρουσιάζονται».

Επεσήμανε ότι «σε σχέση με τις σημερινές συμβάσεις έχουμε επανειλημμένα θέσει το ζήτημα ότι είναι προβληματικές οι διαδικασίες που έχουν κατά καιρούς ακολουθηθεί σε σχέση με το Μεταναστευτικό, ο τρόπος των απευθείας αναθέσεων, των κατά παρέκκλιση συμβάσεων και λοιπά. Σε καμιά περίπτωση, δεν συμφωνούμε με αυτό και δεν θέλουμε να νομιμοποιείται». Ωστόσο, «δεν θεωρούμε ότι λύνεται το πρόβλημα μόνο με την υποτιθέμενη διαφάνεια των διαδικασιών και των διαγωνισμών. (...) γιατί το να προσπαθείς να βάλεις ηθικούς κανόνες στην ανταγωνιστική οικονομία του καπιταλισμού είναι σαν να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο».

Απαντώντας και στο...επιχείρημα ότι όσοι δεν είναι με αυτές τις δομές «είναι με τις ροές», ανέφερε πως «αυτό αποτελεί απύθμενο θράσος, να το λένε όσοι όχι μόνο χειροκροτούσαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά τις στήριζαν και τις χρηματοδοτούσαν και άμεσα και έμμεσα με τη συμμετοχή τους σε αυτές. Οσοι στηρίζουν και συνεχίζουν να διεκδικούν την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. (...) Και βέβαια είναι πρόκληση να το λέτε εσείς ως κυβέρνηση και άλλα κόμματα, βέβαια, που έχουν επιλέξει να εφαρμόσουν την αντιδραστική λογική και του Κανονισμού Δουβλίνο 1 και 2 και του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης, που πριν καλά καλά συμφωνηθεί, έρχεστε να το υλοποιήσετε με τη δημιουργία των νέων κέντρων - φυλακών στα νησιά».

Τέλος η βουλευτής του ΚΚΕ επανέλαβε την ολοκληρωμένη θέση του Κόμματος: «Προφανώς, ούτε υπερασπιστήκαμε το 2015 την κατάσταση που επικρατούσε στα νησιά, ούτε υπερασπιζόμαστε βέβαια την κατάσταση τη σημερινή που ξέρει πολύ καλά ο κ. υπουργός ότι δεν μπορεί να μιλάει για μονιμότητα αυτής της κατάστασης. Η πρόταση του ΚΚΕ και το 2015 και σήμερα ήταν το αίτημα ασύλου να γίνεται για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Αυτό να διεκδικήσετε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι το πώς καλύτερα θα μετατραπούν τα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσε στην Τουρκία να μεταφερθούν οι διαδικασίες ασύλου και από κει να μεταφέρονται με ασφάλεια και έτσι θα χτυπήσετε και τα κυκλώματα των διακινητών που λέτε και όχι αφήνοντας τον κόσμο να θαλασσοπνίγεται και να αναζητά πιο επικίνδυνους δρόμους. Και βέβαια αυτό δεν θα μετέτρεπε τη χώρα σε χώρα εγκλωβισμού αν πραγματικά μπορούσε ο κόσμος αυτός να κάνει αίτημα ασύλου για τη χώρα που επιθυμεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ