Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Με συλλογικές διαδικασίες οργανώνεται ο αγώνας διεκδίκησης

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση των αγροτών στη Στροφυλιά
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση των αγροτών στη Στροφυλιά
Συνεχίζεται η προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα του πυρόπληκτου κόσμου της βόρειας Εύβοιας, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες των φορέων του, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών έργων πριν συμβεί νέα καταστροφή.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, την Κυριακή έγινε συνέλευση του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών στο γήπεδο της Αγίας Αννας, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις κυβερνητικές εξαγγελίες της λεγόμενης «επιτροπής ανασυγκρότησης». Από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκφράστηκε προβληματισμός για το θέμα των «αναδόχων αναδάσωσης» που προωθεί η κυβέρνηση για να στηρίξει διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, και υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να απαιτηθούν χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών μέτρων και συμβάσεις των δασεργατών με το Δασαρχείο, ώστε να υπάρχουν κρατική ευθύνη και έλεγχος.

Επίσης χτες πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης της Στροφυλιάς. Ο Αγροτικός Σύλλογος, που συμμετέχει και στη Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων, επαναβεβαίωσε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να διεκδικηθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις για αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους (δηλαδή να περιληφθούν και οι μικροί αγρότες που απασχολούνται και σε άλλους τομείς, και η κυβέρνηση τους πετάει απέξω), και ταυτόχρονα να υπάρξει άμεση μέριμνα για να δοθούν ζωοτροφές και μελισσοτροφές, κάτι απαραίτητο για να επιβιώσουν ζώα και μελίσσια, αφού το φυσικό περιβάλλον έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Τόσο οι ρετσινάδες όσο και ο Αγροτικός Σύλλογος επικύρωσαν την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για την επόμενη κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ., στο κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, με κυρίαρχο αίτημα την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων. Ταυτόχρονα οργανώνεται η συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης, στις 2 Οκτώβρη στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους πλημμυροπαθείς στο Ληλάντιο Πεδίο

Δεκατρείς μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στο Ληλάντιο Πεδίο και στα Ψαχνά Εύβοιας, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά ούτε στην αποκατάσταση υποδομών που υπέστησαν καταστροφές.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι πεσμένες γέφυρες στα χωριά Φύλλα και Αφράτι, η ανακατασκευή των οποίων δεν έχει ξεκινήσει, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι τα έργα θα είχαν δημοπρατηθεί από πέρυσι τον χειμώνα. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί συνολικά σε ό,τι αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Ληλάντιο Πεδίο, με τους κατοίκους να περιμένουν ακόμα τις μελέτες.

Μπροστά στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, οι κάτοικοι των Φύλλων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση κατεδάφιση της μισογκρεμισμένης γέφυρας - τονίζοντας ότι σε ενδεχόμενη πλημμύρα τα κομμάτια της γέφυρας θα φράξουν το πέρασμα των νερών - και την κατασκευή νέας γέφυρας.

Στην κινητοποίηση στη γέφυρα των Φύλλων συμμετείχε και η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου, απευθύνοντας κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα με επόμενο σταθμό την κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι Επιτροπές Κατοίκων της βόρειας Εύβοιας και του Ληλαντίου την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, απαιτώντας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων των Φύλλων Εύβοιας παρευρέθηκε και μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Παίρνοντας το λόγο στην συγκέντρωση ο Γ. Μαρίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ως ΚΚΕ έχουμε θέσει επανειλημμένως το θέμα στη Βουλή, στα υπουργεία, στον δήμο, στην Περιφέρεια, και επιμένουμε. Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής τους; Για έργα που αφορούν τα μεγάλα συμφέροντα μπορούν να βγάλουν τις άδειες και τις δημοπρατήσεις μέσα σε μία βδομάδα. Και όταν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να περάσει πενταετία, δεκαετία - γιατί δεν έγιναν έργα ούτε μετά την καταστροφική πλημμύρα του 2009. Αναζητούσαν τώρα, έναν χρόνο μετά την πλημμύρα του 2020, όπου θρηνήσαμε νεκρούς, τις μελέτες! Καμία εμπιστοσύνη».

Επεσήμανε δε ότι αυτό που θα κρίνει τη συνέχεια είναι «η αποφασιστική οργάνωση και κινητοποίηση του λαού της περιοχής. Και το τελευταίο διάστημα συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις που έγιναν στη γέφυρα στο Βασιλικό. Υπάρχει μία συσπείρωση, εδώ γίνεται μία κινητοποίηση, πρέπει να υπάρξει συντονισμός και να ακουστεί η φωνή και με κινητοποίηση στη Χαλκίδα και με κινητοποιήσεις στην Αθήνα, γιατί είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι. Τι δεν μετράνε; Δεν μετράνε ότι έχουμε Σεπτέμβρη. Οτι υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας, όπως δεν το μετράνε και στη βόρεια Εύβοια, όπου η πολιτική τους τούς κατέκαψε. Λέμε το λογικό, το στοιχειώδες. Τι θα γίνει σε περίπτωση πλημμύρας; Με τη νέα τεχνολογία που υπάρχει, τέτοια έργα μπορεί να γίνουνε - μας διαβεβαίωσαν και μηχανικοί - σε τέσσερις μήνες. Σηκώνουν ουρανοξύστες σε έναν χρόνο. Δεν μπορούν να τα φτιάξουνε;».

Συμπλήρωσε πως η πολιτική τους είναι βαθιά αντιλαϊκή και έχουν όλοι ευθύνες, και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Από αυτήν τη σκοπιά θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε και στη Βουλή και στα υπουργεία και στην Περιφέρεια και στον δήμο, και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αναδειχθούν τα δικά σας τα αιτήματα και να γίνει αποφασιστική διεκδίκηση για να έχουμε αποτέλεσμα, να λυθεί το πρόβλημα της γέφυρας των Φύλλων και να παρθούν ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα στον Λήλαντα ποταμό και στον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων».

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε επίσης η Γρανέττα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαλκίδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ