Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
Διευρύνεται η οδυνηρή λογική της «ατομικής ευθύνης»

Προειδοποιήσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας και ενίσχυσης του εμβολιασμού

Eurokinissi

Τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους φοιτητές και σπουδαστές των Σχολών Επιστημών Υγείας, στους υγειονομικούς της ιδιωτικής Υγείας, ακόμα και στους εργολαβικούς προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την τροπολογία αυτή, που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μετατρέπει το ζήτημα του εμβολιασμού σε πολυεργαλείο για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος της υγείας του λαού, το κουκούλωμα των εγκληματικών της ευθυνών για την αναζωπύρωση της πανδημίας, αλλά και για να τροφοδοτεί την επιθετικότητα της εργοδοσίας, λύνοντάς της ακόμα περισσότερο τα χέρια ακόμα και για απολύσεις.

Η τροπολογία προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους φοιτητές των Σχολών Επιστημών Υγείας των ΑΕΙ, στους σπουδαστές των ΙΕΚ και των κολεγίων που συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές δομές Υγείας.

Ορίζει και την υποχρεωτικότητα στους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία, προβλέποντας μάλιστα για τους εργοδότες της ιδιωτικής Υγείας «να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας (....) από οποιονδήποτε εργαζόμενο που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση του εμβολιασμού», όπως και στους εργοδότες που «είναι πάροχοι υπηρεσιών - εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών» κ.ά. Προβλέπει μάλιστα και πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ανάλογα με την περίπτωση φτάνουν και τα 200.000 ευρώ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε την απαράδεκτη και εγκληματική λογική της «ατομικής ευθύνης» που εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση ενώ βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας. Αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας προχωρά σε εκδικητικά μέτρα, όπως της αναστολής, που αποψιλώνουν το ήδη ελλειμματικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Εφερε ως παράδειγμα σχετικά με τις τραγικές επιπτώσεις της κυβερνητικής επιλογής για αναστολή τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, όπου στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου, που βρίσκονται σε πληρότητα 100%, θα σταματήσουν 15 νοσηλευτές, και στο Nοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» θα μείνουν εκτός εργασίας 10 νοσηλευτές, με αποτέλεσμα οι ΜΕΘ να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας.

«Δεν σας ενδιαφέρει η εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας, ούτε η ανάγκη εμβολιασμού, ούτε η θωράκιση των δημόσιων δομών». Τα μέτρα με τις μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο (π.χ. Πάτρας - Πύργου), η συρρίκνωση των νοσοκομείων, η συγχώνευση κλινικών και τμημάτων εντάσσονται στον νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Υγεία, όπου θα γίνει μεγαλύτερη πρόσδεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ.

Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για καθολικό εμβολιασμό, μέτρο όμως που δεν φτάνει από μόνο του, αν δεν συνοδευτεί από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν ενώ το ΚΙΝΑΛ απείχε.

Ιδιώτες γιατροί για τον εμβολιασμό των παιδιών

Παράλληλα η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς για τις ηλικίες 12 - 17 ετών, αντί να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να στηριχθεί συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σπεύδει να δώσει τη «δυνατότητα» στους ιδιώτες παιδιάτρους να κάνουν εμβόλια στα παιδιά στο ιατρείο τους. Προϋπόθεση είναι πρώτα να «διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα», όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου, καθώς είναι «στον αέρα» το με ποιες διαδικασίες θα προμηθεύονται τα εμβόλια, από πού, και πού θα τα φυλάσσουν.

Παρακάμπτοντας τα παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «το δίπτυχο "μάσκα και συχνό τεστ" είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε», σε μία ακόμα διασαφήνιση ότι η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, κάθε μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία κ.ο.κ.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. «Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι έτσι κι αλλιώς υπαρκτές παντού. Ανάλογα με τους ρυθμούς, τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού, είναι πάντα μία επιλογή, την οποία την έχουμε υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορονοϊού», είπε, τονίζοντας ότι «επιλογή υποχρεωτικότητας» «υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς αν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά. Θα κριθεί ανάλογα με το πώς πηγαίνει η κατάσταση, όχι μόνο στα σχολεία αλλά ευρύτερα», σημείωσε. Παράλληλα εμφάνισε ως σίγουρο ότι «θα δούμε εμβολιαστικά κέντρα έξω από τα πανεπιστήμια». Κι όλα αυτά γιατί «δεν θέλουμε να ξανακλείσει η οικονομία. Και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού, θα το κάνουμε και αυτό», ξεκαθάρισε.

Μέχρι την Παρασκευή 17/9 τα self tests για τους μαθητές

Στην «αυτοδιάγνωση» εναποθέτει και πάλι την επιδημιολογική επιτήρηση των σχολείων, με τα self tests να πλασάρονται για άλλη μια σχολική χρονιά ως υποκατάστατο των μοριακών ελέγχων που δεν γίνονται, των σχολικών αιθουσών που υπολείπονται και των εκπαιδευτικών κενών.

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 17/9 έξι δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία, για «να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ