Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Απεγκλωβισμός» από το σύστημα που γεννά την αδικία - Αγώνας για μόρφωση και πτυχία με αξία

Η κα Κεραμέως, η υπουργός των κλειστών πανεπιστημίων και των νομοσχεδίων - ζόμπι, επέλεξε τη μέρα της ανακοίνωσης των βάσεων και του αποκλεισμού 40.000 υποψηφίων από την είσοδό τους στα πανεπιστήμια να δηλώσει περήφανη που η κυβερνητική πολιτική «απεγκλώβισε» τόσους χιλιάδες μαθητές από ...την επιλογή να σπουδάσουν! Κατάφερε να αποδώσει σε λίγες λέξεις όλη τη γύμνια της κυβερνητικής προπαγάνδας και την αλαζονεία απέναντι στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Στα κυβερνητικά χείλη οι λέξεις αποκτούν άλλο νόημα!

«Αναβάθμιση» του σχολείου είναι το «κρασαρισμένο» webex, τα 27άρια τμήματα και ο εξεταστικός μαραθώνιος της Τράπεζας Θεμάτων. «Παιδί» όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν είναι το σχολείο - εξεταστικό κέντρο των ταξικών φραγμών και των χαμηλών σχολικών επιδόσεων. Ας πάψουν, λοιπόν, να κατηγορούν τα παιδιά του λαού και ας κοιτάξουν το σχολείο που αυτές οι κυβερνήσεις δημιούργησαν.

«Αριστεία» είναι να κόβεσαι με 8.000 μόρια από το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά με 8.000 ευρώ να «περνάς» σε ιδιωτικό κολέγιο, το πτυχίο του οποίου εξισώθηκε με αυτό των ΑΕΙ με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Διέξοδος» για τους νέους είναι η συλλογή υποβαθμισμένων δεξιοτήτων για μια δουλειά χωρίς δικαιώματα και με απλήρωτες υπερωρίες, σύμφωνα με τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που έχουν κορόνα στο κεφάλι τους όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει!

«Εγκλωβισμός» είναι η είσοδος στο πανεπιστήμιο, με τη ΝΔ σε ρόλο ΕΜΑΚ να αναλαμβάνει τη διάσωση! Οσοι γλίτωσαν από τον «κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν τα πανάκριβα νοίκια και την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα αφού για την κατασκευή εστιών «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα 6,6 δισ. ευρώ που ξοδεύουμε για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση να μη θελήσει άμεσα να «απεγκλωβίσει» και όσους ήδη σπουδάζουν κλείνοντας οριστικά ή συγχωνεύοντας δεκάδες τμήματα και διαγράφοντας τους εργαζόμενους φοιτητές που αποκαλεί «αιώνιους»...

«Ασφαλές άνοιγμα των σχολών», με βάση τα πρωτόκολλα - λάστιχο της κυβέρνησης, είναι οι ελλείψεις 3.000 πανεπιστημιακών που θα αυξήσουν τον συγχρωτισμό, οι αίθουσες - κλουβιά, με τους φοιτητές να κρέμονται από τα παράθυρα, αλλά και η πλήρης ανυπαρξία εξατομικευμένης ενημέρωσης, προληπτικού ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης μετά τον εμβολιασμό ώστε να πείθονται όσοι παραμένουν διστακτικοί. Αντί γι' αυτά, το εμβόλιο, από όπλο, δικαίωμα και ανάγκη, μετατρέπεται σε μέσο εκβιασμών, εξαγοράς, διαχωρισμού του λαού και κερδοφορίας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Οσες επικλήσεις κι αν κάνουν στην ατομική ευθύνη, οι εγκληματικές κρατικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και η διαχρονική συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις δεν κρύβονται. Το μόνο που μένει στη ΝΔ είναι να αξιοποιεί τους «αντιεμβολιαστές», να χρησιμοποιεί τους ανεκδιήγητους «Πολάκηδες» του ΣΥΡΙΖΑ και να γραπώνεται από τη λογική «θα βάλουμε πλάτη σε όλα» του Αλ. Τσίπρα μπας και καταφέρει να πείσει τον λαό να κάτσει φρόνιμος...

«Τάξη και ασφάλεια» θεωρείται η πρόσληψη 1.000 πρωτοετών αστυνομικών στα πανεπιστήμια για να επαναφέρουν «εις την τάξιν» τους αγωνιζόμενους φοιτητές με γκλομπ και σπρέι πιπεριού! Τελευταίο κατόρθωμα η (αποτυχημένη) προσπάθεια παρεμπόδισης της συναυλίας αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας προς τους πυρόπληκτους με την αποστολή διμοιριών ΜΑΤ για να «αποτρέψουν την πρόκληση πυρκαγιάς» στον χώρο της συναυλίας! Αντί να κυνηγάνε εμπρηστές κυνηγάνε πάλι τους φοιτητές!

Το φθινόπωρο προβλέπεται καυτό!

Δυστυχώς για την κυβέρνηση η «φωτιά» που άναψαν οι μεγάλες φετινές φοιτητικές κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σβήσει, όσες αύρες και ΜΑΤ κι αν επιστρατεύσει.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα βρίσκονται, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή μαζί με κάθε φοιτητή, κάθε μαθητή που αγωνιά για τη ζωή του και θέλει να τα βάλει με όσους του στερούν τις σπουδές και το μέλλον. Με «οργανωμένη απειθαρχία» απέναντι σε κάθε αδικία, με όπλα μας τη συλλογική διεκδίκηση και την αλληλεγγύη, με οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια θα τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και κοινής πάλης μέσα στους συλλόγους και τους φορείς του κινήματος, μακριά από λογικές ανάθεσης και καλλιέργειας «ξαναζεσταμένων» αυταπατών ότι μια άλλη κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, θα χαράξει φιλολαϊκή πορεία.

Η μεγάλη επιτυχία του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο πάρκο Τρίτση στις 23 - 24 - 25 Σεπτέμβρη, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, θα στείλει το πρώτο ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα. Το σύνθημά του ήδη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και φτάνει σε χιλιάδες νέους: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα του «Οδηγητή» (www.odigitis.gr).

Του
Θοδωρή ΚΩΤΣΑΝΤΗ*
Ο Θ. Κωτσαντής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org