Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Και με νόμο η επιρροή των «λόμπι» στους κρατικούς θεσμικούς φορείς

Τη σύμφυση του πολιτικού προσωπικού του αστικού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών ομίλων επισημοποίησε και με νόμο πλέον η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα τάχα της διαφάνειας, με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χτες στην ολομέλεια της Βουλής με τίτλο: «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών».

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι μια πρώτη απόπειρα να ρυθμιστούν οι δραστηριότητες με τις οποίες ασκείται κάθε είδους επιρροή από τα λεγόμενα «λόμπι» στους κρατικούς θεσμικούς φορείς, όπως είναι λόγου χάρη τα υπουργεία, με σκοπό να υπάρχει διαφάνεια και να διαφυλάσσεται η ακεραιότητα, η ηθική και πολιτική όσων ασκούν, αλλά και σε όσους ασκείται το λόμπινγκ. Αυτό θα επιτευχθεί σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τη δημιουργία «μητρώου διαφάνειας», στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο (π.χ. ΣΕΒ) ώστε να αποκτά την επίσημη ιδιότητα του «λομπίστα». Προβλέπεται ακόμα, πάντα στο όνομα της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς, ότι ένας θεσμικός παράγοντας, π.χ. υπουργός που φεύγει από αυτό το πόστο δεν θα γίνεται λομπίστας, δηλαδή εκπρόσωπος επιχειρηματικών ομίλων, αν δεν έχουν περάσει 18 μήνες από την αποϋπουργοποίησή του.

Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Δελής, «στην πραγματικότητα τα λεγόμενα "λόμπι" δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτό που καταλαβαίνει όλος ο απλός κόσμος. Πρόκειται για δίκτυα επιθετικής παρέμβασης του κεφαλαίου στους κρατικούς και διακρατικούς μηχανισμούς τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ, δίκτυα για την άσκηση πίεσης ώστε τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων να αποτυπώνονται άμεσα και γρήγορα ακόμα και στη νομοθεσία των κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ». Και πρόσθεσε ότι μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται ότι με το νομοσχέδιο θα καταπολεμηθούν η διαφθορά και η αδιαφάνεια, όταν η διεθνής εμπειρία είναι γεμάτη από σκάνδαλα («Novartis», «Siemens» κ.ά.) σε χώρες που ήδη έχει εφαρμοστεί η θεσμοθέτηση του λόμπινγκ. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα σκάνδαλα, η διαφθορά είναι σύμφυτα με τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στη σύμφυση ανάμεσα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό προσωπικό του αστικού συστήματος. Μια σύμφυση που διαμορφώνει συνθήκες μεγαλύτερης διαπλοκής. Δίνοντας απάντηση σε βουλευτές της ΝΔ ότι με το νομοσχέδιο ...διευκολύνονται τα συνδικάτα για να ξεπεράσουν «παρωχημένες μορφές» δράσεις όπως οι αγώνες, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι οι αγώνες της ταξικής πάλης, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι είναι ξεπερασμένοι, πρέπει να ενταθούν και να βάλουν στο στόχαστρό τους συνολικά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, ενώ ο Γ. Δελής ανέφερε ότι τους λομπίστες ας τους ψάξουν στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Εψαχναν να δουν πού διαφωνούν

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του Κ. Ζαχαριάδη να διευκρινίσει ότι «υπάρχει ανάγκη να έχουμε πλαίσιο για το λόμπινγκ στην Ελλάδα», αλλά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι «γονατογράφημα» καταθέτοντας προτάσεις βελτίωσης, όπως το να ακολουθηθεί το γερμανικό μοντέλο.

Κατά επί της αρχής ψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα (το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών») κατηγορώντας και αυτά την κυβέρνηση για προχειρότητα και καταθέτοντας με τη σειρά τους τις δικές τους προτάσεις, όπως να εφαρμοστεί το μοντέλο των ΗΠΑ κ.λπ.

Οτι πρόκειται για επιμέρους διαφορές αυτές που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα διαπίστωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τελικά «για να έχετε λόγο υπάρξεως έχετε ανάγκη να κατασκευάσετε φαντάσματα διαφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ