Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δραστικές...

Την ώρα που το λαϊκό εισόδημα ροκανίζεται από τις ανατιμήσεις και τις τσουχτερές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» για τις αιτίες που προκαλούν το κύμα της ακρίβειας και υπόσχεται «πακέτο ελαφρύνσεων» από τη ΔΕΘ, ως δήθεν «αντιστάθμισμα». Σύμφωνα με όσα διαρρέουν τα επιτελεία της, «κλειδωμένες» θεωρούνται η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22% από 24%. Για το μεν πρώτο μέτρο, το υπουργείο εξηγεί πως «πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται το μισθολογικό κόστος», ομολογώντας ότι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κερδισμένη βγαίνει η εργοδοσία, που μειώνει τα κόστη και αυξάνει τα κέρδη της. Χώρια που την όποια «αύξηση» στο μισθό θα την απορροφήσει άμεσα η ένταση της εκμετάλλευσης, κάνοντας χρήση των νόμων για το 10ωρο και των άλλων αντεργατικών νόμων. Οσο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, από αυτές θα βγουν κατά βάση ωφελημένοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε συνδυασμό και με τις άλλες ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις των επενδυτικών νόμων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

... λύσεις

Η κυβέρνηση βέβαια προσφέρει κι άλλες ...εναλλακτικές για να αποκρούσει ο λαός το κύμα της ακρίβειας που τον απειλεί. Οπως το να ψάξει καλύτερες τιμές στα σούπερ μάρκετ, μέσα από την πλατφόρμα «e-katanalotis»! Να γίνει δηλαδή «κυνηγός» εκπτώσεων και προσφορών, γυρίζοντας από κατάστημα σε κατάστημα (αλήθεια, την ακριβότερη βενζίνη ποιος θα την πληρώσει;) προκειμένου να γεμίζει κάθε βδομάδα το καλάθι με τα χρειαζούμενα! Για τέτοιες δραστικές «λύσεις» απέναντι στην ακρίβεια μιλάμε...

Μιλάνε τα μάτια

Ενα... «νεύμα» περίμενε - κατά δήλωσή του - ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι «ενδιαφέρεται να πάμε σε μια συνεννόηση πολιτική, σε μια συναινετική επιλογή για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Πολιτικής Προστασίας», αλλά δεν το είδε και αρνήθηκε στο «και πέντε» τη μεταγραφή Αποστολάκη. Κι αν σ' αυτό το θέμα τα δύο κόμματα κάνουν «νάζια» και «κόνξες», στο έδαφος της κοινής στρατηγικής τους, δεν χρειάζονται ούτε καν «νεύματα» και υπονοούμενα όταν πρόκειται για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, όπου η στοίχιση και η μεταξύ τους συναίνεση προκύπτουν σχεδόν ...αυθόρμητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους δύο Αμερικανούς γερουσιαστές που επισκέφτηκαν τη Δευτέρα την Αθήνα, αφού πρώτα επιθεώρησαν τη βάση της Σούδας. Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «αναπολεί» τις μέρες που ως πρωθυπουργός προετοίμαζε τη «Στρατηγική Συνεργασία» με την κυβέρνηση του «διαβολικά καλού» Τραμπ και έκλεινε τα ΝΑΤΟικά «ντιλ», όπως τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανυπομονησία του για την ολοκλήρωση της νέας κατάπτυστης συμφωνίας για τις βάσεις, αρκεί να ...πειστεί ο ελληνικός λαός ότι μπορεί να δει οφέλη από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που τον κάνουν στόχο των ανταγωνισμών. Σ' αυτήν την περίπτωση, δηλαδή, ούτε η «τέχνη» του «ξεπλύματος» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξεχνιέται ούτε χρειάζονται πολλά πολλά: «Μιλάνε τα μάτια», για την ευθυγράμμιση όλων με τους στόχους της αστικής τάξης και την αναβάθμισή της στην περιοχή, αναλαμβάνοντας νέους βρώμικους ρόλους στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Ανθρωποθυσίες

Εως και 4,5 χρόνια μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στις επαρχίες της Ιταλίας, όπως το Μπέργκαμο, που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, ιδιαίτερα κατά το πρώτο κύμα, τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2020. Οι ευθύνες γι' αυτό το μακελειό σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού είναι εγκληματικές και δεν παραγράφονται. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τις εικόνες με τα στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρουν φέρετρα σε άλλες πόλεις, επειδή στο Μπέργκαμο δεν χωρούσαν άλλοι νεκροί. `Η τις καταγγελίες των εξουθενωμένων νοσηλευτών, με τα σημάδια της εξάντλησης στο πρόσωπο, ότι οι ελλείψεις σε υποδομές και ΜΕΘ στοίχισαν τη ζωή σε πολύ περισσότερους. Είναι λοιπόν πρόκληση και υποκρισία να βγαίνει σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας, στη Σύνοδο που φιλοξενεί η χώρα του, με τους ομολόγους του του G20 και να υπερασπίζεται τη ...χρησιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης δεν πάρθηκε όλους αυτούς τους μήνες, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην Ελλάδα. Ο λαός στο Μπέργκαμο πλήρωσε τη δίψα για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον ιταλικό βιομηχανικό βορρά, που δεν λογαριάζει ούτε τη ζωή των εργαζομένων. Γι' αυτό με την ανοχή του κράτους δεν πάρθηκαν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και σε συνδυασμό με την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κατάσταση με την πανδημία έγινε εφιαλτική. Αυτό προκάλεσε και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής, ως «παράπλευρη απώλεια» των ανθρωποθυσιών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ο Φιλικός αρματολός επαναστάτης Γεωργάκης Ολύμπιος βάζει φωτιά στην μπαρουταποθήκη της Μονής του Σέκου στη Μολδαβία και ανατινάσσεται μαζί με τους συντρόφους του, για να μην πέσει στα χέρια του Οθωμανικού στρατού.

1919 Οι Αμερικανοί επεμβαίνουν στρατιωτικά στην Ονδούρα της Λατινικής Αμερικής. Συνολικά οι ΗΠΑ επενέβησαν στην Ονδούρα 7 φορές μόνο στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.

1920 Η έκτακτη σύνοδος του Εθνικού Κογκρέσου της Ινδίας στην Καλκούτα ψηφίζει το σχέδιο για την «προοδευτική, χωρίς βία, μη συνεργασία» ως τη βασική τακτική αντίστασης στη βρετανική κυριαρχία.

1941 Αρχίζει από τις δυνάμεις του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία και Φινλανδία) η πολιορκία του Λένινγκραντ, που διήρκεσε 872 μέρες και κράτησε έως τις 27/1/1944.

1943 Ανακοινώνεται από τους Συμμάχους η συνθηκολόγηση της Ιταλίας (είχε γίνει 5 μέρες νωρίτερα). Ο ΕΛΑΣ αφοπλίζει την ιταλική μεραρχία «Πινερόλο» και άλλες ιταλικές μονάδες. Πολλοί Ιταλοί προσχωρούν στον ΕΛΑΣ.

1944 Εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής η Λέλα Καραγιάννη, επικεφαλής της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα».

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τον Πύργο και την Καλαμάτα.

1946 Γεννιέται ο καθηγητής Εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγένιος Τριβιζάς.

1949 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Στράους.

1949 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει στο ΠΓ της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της ΕΣΣΔ το κείμενο με τα πρώτα συμπεράσματα από τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στους βασικούς λόγους της ήττας συγκαταλέγονταν το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού καθώς και η αδυναμία ανάπτυξης του αγώνα στις πόλεις και του συνδυασμού του με τον αγώνα του ΔΣΕ στο βουνό. Ως καθήκοντα στη νέα κατάσταση προβάλλονταν η διατήρηση και ενίσχυση των παρτιζάνικων ομάδων (που συνέχιζαν να δρουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας), η ενίσχυση της κομματικής δουλειάς στα αστικά κέντρα για την ενδυνάμωση του μαζικού κινήματος και η ενίσχυση των δυνάμεων που είχαν καταφύγει στο εξωτερικό. Ολα αυτά είχαν ως τελικό σκοπό την εκ νέου γενίκευση του ένοπλου αγώνα, όταν οι εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες ήταν και πάλι ευνοϊκές.

1964 Ιδρύεται η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη από τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της νεοσύστατης Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης».

1966 Πραγματοποιείται η πρώτη απεργία των ναυτεργατών από το 1947, με αίτημα την αύξηση των μισθών. Παρά την επιστράτευση, η απεργία κράτησε 11 μέρες και έληξε με νίκη.

1980 Ο «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου βραβεύεται στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας με τον «Χρυσό Φοίνικα» για την κατηγορία των «πειραματικών ταινιών».

1991 Οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία (95,5%) υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org