Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΒΣΑ
Το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση διεκδικούν οι επαγγελματίες

Συμμετέχει στη συγκέντρωση της Αθήνας η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων

Στην κινητοποίηση ενάντια στο αντιασφαλιστικό νο,μοσχέδιο αύριο στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Παράλληλα η Ομοσπονδία συγκεντρώνει υπογραφές από αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες διεκδικώντας το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με αξιοπρεπείς συντάξεις και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.

«Από το φαρμάκι του νόμου Κατρούγκαλου, στο δηλητήριο του νομοσχεδίου Χατζηδάκη», σχολιάζει η ΟΒΣΑ, η μια κυβέρνηση μετά την άλλη προωθούν την «πλήρη εφαρμογή των 3 πυλώνων στην Ασφάλιση», την «παραπέρα μείωση της συμμετοχής του κράτους» και τη «γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης».

Οπως επισημαίνει η ΟΒΣΑ, με το νομοσχέδιο που «πατάει πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου», από 1/1/2022 «γίνεται υποχρεωτική η ένταξη των επαγγελματιών στο νέο σύστημα της Επικουρικής Ασφάλισης». Με αυτόν τον τρόπο «αυξάνεται το ποσό των ασφαλιστικών μας εισφορών, κλιμακώνεται η επίθεση στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα», ενώ μπαίνουν «στη λοταρία του χρηματιστηριακού τζόγου» οι εισφορές τους στο επικουρικό ταμείο. «Και όλα αυτά, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι χιλιάδες επαγγελματίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ασφαλιστικές μας εισφορές, και αποτελούν "θηλιά" στον λαιμό μας μαζί με τα υπόλοιπα χρέη που μας φόρτωσε η δική τους πολιτική», τονίζει.

Στο κείμενο υπογραφών η ΟΒΣΑ αναδεικνύει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την ασθένεια, την επαγγελματική νόσο ή το ατύχημα στη δουλειά, καθώς είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν «χωρίς σταματημό ακόμα και με 40 πυρετό!».

«Οι μικροί επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι ξέρουμε καλά ότι δεν έχουμε το "δικαίωμα" να αρρωστήσουμε, δεν διανοούμαστε ότι μπορεί να μας τύχει κάποια επαγγελματική ασθένεια, γιατί γνωρίζουμε ότι το Ταμείο δεν καλύπτει αποζημίωση σε τέτοια περίπτωση. Ακόμα και αν τραυματιστούμε και αναγκαστούμε να απέχουμε από τη δουλειά, επιστρέφουμε όπως όπως, μισοθεραπευμένοι γιατί στο διάστημα της αποθεραπείας τα χρέη και οι υποχρεώσεις διογκώνονται και η όποια πενιχρή αποζημίωση που θα πάρει μόνο όποιος δεν έχει οφειλές στο Ταμείο, δεν αρκεί για να τα καλύψει», επισημαίνει η Ομοσπονδία. Το παρόν ασφαλιστικό σύστημα «δεν δίνει καμία απολύτως κάλυψη Υγείας - Πρόνοιας στους μικρούς επαγγελματίες. Και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα με τους περίφημους "τρεις πυλώνες"», προειδοποιεί.

«Ο εκβιασμός είναι απροκάλυπτος: Η Κοινωνική Ασφάλιση και το δικαίωμά μας σε Υγεία - Πρόνοια γίνεται χρυσοφόρο εμπόρευμα», καταγγέλλει η ΟΒΣΑ. Οσον αφορά την Υγεία, η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υποχρεώνει τους επαγγελματίες «είτε να στηθούμε στις ατελείωτες ουρές των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων είτε να καταφύγουμε στους ιδιώτες, με την επακόλουθη οικονομική αιμορραγία». Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε «σύστημα μιας νόσου» κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδείνωσε την κατάσταση, με αποτέλεσμα επαγγελματίες με χρόνια νοσήματα ή σοβαρά προβλήματα υγείας να «πέφτουν στα νύχια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που κερδοσκοπεί εκμεταλλευόμενο κάθε επείγουσα ανάγκη περίθαλψης, κάθε χρόνια ασθένεια που απαιτεί τακτική νοσηλεία».

«Δηλώνουμε ότι στη διαχρονική επίθεση που δεχόμαστε στο εισόδημά μας, στην υγεία μας, στα δικαιώματά μας, δεν θα είμαστε άλλο θεατές», ξεκαθαρίζουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες και διεκδικούν αξιοπρεπείς συντάξεις και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org