Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Στους δρόμους από σήμερα τα συνδικάτα ενάντια στο τζογάρισμα εισφορών και συντάξεων
  • Αύριο, στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα, η συγκέντρωση στην Αθήνα
  • Σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης κάνει «ποδαρικό» το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, που αποτελεί μέρος του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νομοσχέδιο αύριο εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα να είναι σε θέσεις μάχης, καλώντας σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια ενάντια στο τζογάρισμα εισφορών και συντάξεων, απαιτώντας την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Στο μεταξύ, τις γνωστές πομφόλυγες για «υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με τον "ατομικό κουμπαρά"» συνεχίζει να αναπαράγει η κυβερνητική προπαγάνδα, μαζί με ψέματα και απάτες για τις δήθεν «εγγυημένες» εισφορές από το κράτος.

«Ατομικοί κουμπαράδες» για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

Με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, όπως και σχετικά δημοσιεύματα τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια εξαπάτησης, και προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων φτάνει να υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια»... στους νέους, υποστηρίζοντας ότι δήθεν θα «αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι»!

Ολα αυτά υποστηρίζονται από την κυβέρνηση για ένα σύστημα όπου οι ασφαλισμένοι όχι μόνο δεν θα έχουν κανένα λόγο στις εισφορές τους, αφού αυτές θα βρίσκονται στα χέρια των «διαχειριστών» και των «ειδικών» του χρηματιστηριακού τζόγου, αλλά δεν υπάρχει και η παραμικρή εγγύηση για την όποια σύνταξη λάβουν. Γι' αυτό οι αναφορές του υπουργείου ότι με την κεφαλαιοποίηση οι συντάξεις θα αυξηθούν «από 43% μέχρι 68%» δεν είναι μόνο ένα καραμπινάτο ψέμα αλλά και πρόκληση για τη νέα γενιά, την ίδια ώρα που η ίδια πολιτική τούς έχει καταδικάσει σε εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας με μισθούς των 300 και 400 ευρώ, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι βρίσκονται σταθερά εκτός εργασίας.

«Υιοθετούμε βαθμιαία τη λογική του ατομικού κουμπαρά για κάθε νέο, όπου θα αποταμιεύονται οι εισφορές του, θα επενδύονται και το ποσό που θα προκύπτει θα διαμορφώνει την επικουρική του σύνταξη», δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει απόλυτη εγγύηση στο νομοσχέδιο ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που πάνε στραβά οι αγορές, οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν τις εισφορές τους συν τον πληθωρισμό». Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι εισφορές να γίνουν «καπνός» λόγω των διακυμάνσεων στις αγορές, ενώ οι σημερινοί συνταξιούχοι ξέρουν καλά από «εγγυημένες» συντάξεις που έγιναν «καπνός» με τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της 13ης και 14ης σύνταξης, του ΕΚΑΣ κ.ο.κ.

Η «εγγύηση» που επικαλείται η κυβέρνηση, αποτελεί παραδοχή πως στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μερικές δεκάδες ευρώ που καμία σχέση δεν έχουν με την έννοια και τη σημασία της σύνταξης και επιπλέον ότι θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή πάλι από τον λαό, και όχι από τους κεφαλαιοκράτες - διαχειριστές που θα έχουν αποκομίσει κέρδη από τον τζόγο τους. Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση είναι ότι με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, επί της ουσίας, καταργείται η επικουρική σύνταξη και ο εργαζόμενος παύει να θεωρείται ασφαλισμένος. Είναι πλέον «επενδυτής», οι εισφορές του γίνονται κεφάλαιο που τζογάρεται και τα αποτελέσματα του τζόγου θεωρούνται μερίσματα - εάν υπάρξουν. Ετσι, η σύνταξη από κοινωνικό δικαίωμα, ευθύνη του κράτους, μετατρέπεται και τυπικά σε ατομική υπόθεση - ευθύνη. Το αν και τι μερίσματα θα πάρει ο ασφαλισμένος είναι ένα ρίσκο που αναλαμβάνει ο καθένας ατομικά, όπως ατομικά θα υποστεί και τις συνέπειες...

Ο «κίνδυνος των αγορών»

Οπως αναφέρει άλλωστε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, το νέο σύστημα θα έχει «και την επικουρική σύνταξη που πληρώνεται από τις εισφορές του ίδιου του συνταξιούχου και τις αποδόσεις των επενδύσεών του και υπόκειται στον "κίνδυνο αγορών"». Τον ίδιο κίνδυνο αναγνωρίζει και ο υποστηρικτής του νομοσχεδίου Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπαδήμου, ο οποίος επιστρατεύτηκε για να προπαγανδίσει κι αυτός το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Οπως δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα, «σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχει πράγματι το πρόβλημα της αστάθειας των παγκόσμιων αγορών».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε κουμπαρά άντλησης «ζεστού» χρήματος για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με τον Π. Τσακλόγλου να αναφέρει ότι «ένα σημαντικό μέρος της αποταμίευσης που θα δημιουργηθεί μέσω των εισφορών θα τοποθετηθεί σε εγχώριες επενδύσεις...».

Οσο για τις υποσχέσεις για τις νέες θέσεις εργασίας που τάχα θα φέρει το τζογάρισμα των εισφορών, και που στο όνομά τους οι σημερινοί εργαζόμενοι καλούνται να συναινέσουν στο νέο αντιασφαλιστικό έγκλημα; Χαρακτηριστική είναι η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, που αναφέρει ότι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο «η ενίσχυση της απασχόλησης φτάνει το 0,12% το 2032, το 0,25% το 2042 και το 0,53% το 2070, σε σύγκριση με τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος», επιβεβαιώνοντας ότι η μοναδική επιδίωξη της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων δεν είναι η ενίσχυση της απασχόλησης αλλά το «να βάλουν στο χέρι» τις εισφορές των ασφαλισμένων, να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και να απαλλαγούν το κράτος και η εργοδοσία από ένα «βάρος» όπως αυτό της απόδοσης συντάξεων.

Αύριο η συγκέντρωση στην Αθήνα

Σε συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους επτά κλαδικά σωματεία της Αττικής ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σημειώνοντας:

«Σηκώνουμε το ανάστημά μας για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη και όλων των άλλων βάρβαρων νόμων που προκαλούν ισχυρές ανατροπές στη ζωή και στην εργασία μας. Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους και τον ιδρώτα μας στον βωμό του κέρδους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης».

Καλούν κάθε σωματείο και εργαζόμενο να πάρει μέρος στη συγκέντρωση και στον αγώνα, διεκδικώντας: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυξήσεις στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Στην κινητοποίηση έχουν καλέσει με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Επίσης, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας καλεί τα σωματεία της δύναμής της να πάρουν μέρος, από κοινού με τα εργατικά σωματεία, στον αγώνα ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοθετικό έκτρωμα για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. «Είμαστε ενάντια στον τεχνητό και προβοκατόρικο διαχωρισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση ανάμεσα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, στη νέα και στην παλιά γενιά. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και η μόνη ελπίδα για την απόκρουση των αντιασφαλιστικών - αντιλαϊκών πολιτικών βρίσκεται στην κοινή πάλη όλων των φορέων του εργατικού κινήματος», τονίζει.

Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Σήμερα το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους

Την καταδίκη του στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης θα διαδηλώσει σήμερα Τρίτη ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με ανακοίνωσή τους, τα εργατικά αωματεία καταγγέλλουν την κλιμάκωση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και σημειώνουν ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κατρούγκαλου) που έβαλε τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην Ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών». Δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια όσο και αν το προσπαθεί η κυβέρνηση. Θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, θα οργανώσουν την πάλη διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους.

Μετά το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων θα ακολουθήσει συναυλία αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Πύργο.

Στον χώρο της συναυλίας θα συγκεντρωθούν σχολικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης που θα σταλούν στις πυρόπληκτες περιοχές.

Επίσης, βοήθεια θα συγκεντρώνεται στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Γ. Σουρή 2) Τετάρτη 1/9 - Παρασκευή 3/9, 19.00 - 21.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973.311.296, 6975.597.185.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οπως με το 10ωρο(1/9/2021)
Νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό(7/7/2021)
Στην τελική ευθεία το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση(26/10/2019)
Παραδόθηκε το πόρισμα για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης(22/10/2019)
Νέος γύρος επίθεσης για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης(5/9/2019)
Να αποτραπούν νέες μειώσεις στις συντάξεις(1/3/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org