Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μύθος

«Η ενίσχυση της απασχόλησης φτάνει (...) το +0,53% το 2070, σε σύγκριση με τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος», επισημαίνει το ΙΟΒΕ, σε μελέτη του για την επίδραση στην απασχόληση της επικείμενης, νέας αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό. Αυτές είναι οι «πολλές θέσεις εργασίας», που η κυβέρνηση τσαμπουνάει ως «καρότο» για να αποδεχτούν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτό αναμένεται μάλιστα να συμβεί με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Υπάρχουν όμως και χειρότερα σενάρια: Το λεγόμενο «σενάριο βάσης» και το «συντηρητικό σενάριο», που δείχνουν ότι η απασχόληση το 2070 θα αυξηθεί κατά 0,39% και κατά 0,28%, από την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού. Με απλά λόγια, ύστερα από 50 χρόνια, για κάθε 100 σημερινούς εργαζόμενους θα βρει δουλειά ακόμα ...μισός (!) - στην καλύτερη περίπτωση - ενώ όλα αυτά τα χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ, οι εισφορές δηλαδή των ασφαλισμένων, θα λεηλατούνται μέσα από το τζογάρισμα για να χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Τα σενάρια, λοιπόν, είτε «τολμηρά» είτε ...«συντηρητικά», παραμένουν εφιαλτικά για τους ασφαλισμένους. Και καταρρίπτουν ξανά τον μύθο ότι από τα μέτρα που έχουν στόχο τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας, μπορούν να βγαίνουν ταυτόχρονα κερδισμένοι τα μονοπώλια και ο λαός.

Αναβαθμισμένος...

Ενα από τα πολλά που επιβεβαίωσε η επίσκεψη Μενέντεζ, είναι ότι μέσα στο φθινόπωρο θα υπογραφεί η νέα ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία. Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και αναβαθμίζει τον ρόλο της ως πολεμικού ορμητηρίου. Οπως όλα δείχνουν, η συμφωνία θα είναι πλέον πενταετής και σ' αυτήν θα περιληφθούν και άλλες υποδομές, πέρα από τις σημερινές βάσεις, που θα χρησιμοποιούνται στο εξής για στρατιωτικούς σκοπούς των ΗΠΑ. Ακούγεται για παράδειγμα ότι έχουν ήδη κλειδώσει η Σκύρος, το λιμάνι της Καβάλας, ενώ θα συμπεριληφθεί επίσημα πλέον και το αεροδρόμιο της Λάρισας ως βάση στάθμευσης των αμερικανικών drones. Μετά κι απ' αυτή τη συμφωνία, δεν θα υπάρχει γεωγραφικό διαμέρισμα στην Ελλάδα που να μην φιλοξενεί μια στρατιωτική εγκατάσταση στην υπηρεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με προμετωπίδα βέβαια τη βάση της Σούδας, για την οποία υπάρχουν σχέδια επέκτασης και αναβάθμισης.

... στόχος

Κι ενώ η «καύσιμη ύλη» συγκεντρώνεται επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Μενέντεζ, η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει αυτόν τον σχεδιασμό, καθησυχάζουν τον λαό ότι μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής, επειδή με την αναβάθμιση της συμφωνίας για τις βάσεις «μεγαλώνει η δέσμευση» της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε «κοινά συμφέροντα και αξίες»! Στην πραγματικότητα, το μόνο που αναβαθμίζεται με τη συμφωνία είναι οι κίνδυνοι για τη χώρα και τον λαό, που μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε στόχο, στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τους ανταγωνιστές τους στην περιοχή. Κι όχι μόνο δεν πρέπει ο λαός να εφησυχάζει, αλλά να δυναμώσει και την πάλη του, για να κλείσουν παλιές και νέες βάσεις, να απεμπλακεί η χώρα από τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους οργανισμούς του κεφαλαίου.

Χαλίφης

Φτώχεια καταραμένη... Τι άλλο να πει κανείς για τα αναμασήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του την Κυριακή, ότι όποιος δεν βάζει πλάτη σε «αντιδεξιά» μέτωπα, για να αποτελέσουν ξανά οι ΣΥΡΙΖΑίοι «προοδευτική» κυβερνητική εναλλακτική για το κεφάλαιο, είναι «απλά σχολιαστές, που φωνάζουν "εγώ σας τα λεγα", ενώ η κοινωνία αγωνιά»... Κάνει μάλιστα και «συστάσεις», για το πώς το ΚΚΕ ...θα γίνει πρωτοπόρο «όχι μόνο με τις ιδέες, αλλά και με τα έργα από θέσεις ευθύνης, που θα βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών», συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ! Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι, που ως κυβέρνηση αναδείχτηκαν «πρωτοπορία» στα μνημόνια και τις σχέσεις με τις «διαβολικά καλές» ΗΠΑ, ενώ σήμερα ...βελτιώνουν υπεύθυνα «τις ζωές των πολιτών», ψηφίζοντας από κοινού με τη ΝΔ τις μισές αντεργατικές ανατροπές, όπως με το πρόσφατο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, προσφέροντας συναίνεση για πράσινα κέρδη πάνω στα καμένα, αγωνιώντας ταυτόχρονα για την «κοινωνική συνοχή», κάθε φορά που η λαϊκή πρωτοβουλία και οργάνωση ξεσκεπάζει τη γύμνια του αντιλαϊκού κράτους. Το παραμύθι ότι υπάρχει συνταγή διαχείρισης που να διασφαλίζει τα καπιταλιστικά κέρδη και να βελτιώνει ταυτόχρονα τη ζωή του λαού, πόσο μάλλον να εξασφαλίζει την ευημερία του, χρεοκόπησε εδώ κι έναν αιώνα. Τόσο ...πρωτοπόρες είναι και οι «ιδέες» που σερβίρει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν ξαναζεσταμένη σούπα, ψαρεύοντας σε θολά νερά, για να ξαναγίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» στην αντιλαϊκή κυβερνητική εναλλαγή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1847 Πεθαίνει ο Ιωάννης Κωλέττης, Φιλικός, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, ιδρυτής του Γαλλικού Κόμματος και κατόπιν πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844-1847).

1870 Γεννιέται η Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσόρι.

1919 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ.

1928 Η «Οπερα της Πεντάρας» του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο.

1929 Στη Χάγη υπογράφεται συμφωνία για την εκκένωση της Ρηνανίας από τα στρατεύματα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Οι νέες ρυθμίσεις ευνοούν την εισροή ξένων επενδύσεων και την ισχυροποίηση των γερμανικών μονοπωλίων. Ανοίγει σιγά σιγά ο δρόμος για την επαναστρατικοποίηση της Γερμανίας.

1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου Αβραάμ. Ο «Ριζοσπάστης» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

1935 Αρχίζει το κίνημα των πρωτοπόρων της παραγωγής στη σοβιετική βιομηχανία, που πήρε το όνομά του από τον ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Βουκουρέστι.

1948 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β' Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος - Μπολσεβίκοι (1941-1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης (1947-1948).

1949 Σκοτώνεται σε ενέδρα στην Καστανιά Λακωνίας το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοικητής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ Στέφανος Γκιουζέλης.

1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές από τις Κομματικές Οργανώσεις στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις Αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ.

1957 Η Μαλαισία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.

1967 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλιά Ερεμπουργκ.

...και σαν χτες

1918 Πραγματοποιείται δολοφονική απόπειρα κατά του Β. Ι. Λένιν, οργανωμένη από τους εσέρους. Δράστης ήταν η Φάνια Κάπλαν.

1929 Η αστυνομία διενεργεί επιδρομή στα γραφεία και τυπογραφεία του «Ριζοσπάστη» και της «Νεολαίας» (εφημερίδας της ΟΚΝΕ), κάνει κατασχέσεις και προχωρά σε συλλήψεις. Ταυτόχρονα απαγορεύει το φύλλο του «Ριζοσπάστη» της 1ης Σεπτέμβρη.

1932 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

1936 Αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Εως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

1937 Δολοφονείται στην Ακροναυπλία ο κομμουνιστής δάσκαλος Π. Σταυρίδης.

1948 Μετά την κατάληψη του Γράμμου ο κυβερνητικός στρατός (δύναμη 25.000, υποστηριζόμενη από αεροπορία και άρματα μάχης) εξαπολύει συνδυασμένη επίθεση κατά του ΔΣΕ στο μέτωπο Βίτσι - Μάλι Μάδι (δύναμη 9.000). Στις 9-10 Σεπτέμβρη ο ΔΣΕ περνά ορμητικά στην αντεπίθεση και σφραγίζει τη νίκη του, κατατροπώνοντας τον κυβερνητικό στρατό και απωθώντας τον απ' το Μάλι Μάδι.

1960 Ο υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Τσάτσος απαγορεύει την παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, που θα ανέβαζε ο Κάρολος Κουν στο θέατρο Ηρώδου Αττικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ