Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πρωτοφανής η μαζικότητα των συγκεντρώσεων

Τα κριτήρια που πρέπει να οδηγήσουν την ψήφο των απλών ανθρώπων του λαού, ανάλυσε στις ομιλίες της η Αλέκα Παπαρήγα

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τόσο στον Βόλο όσο και στην Λάρισα
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τόσο στον Βόλο όσο και στην Λάρισα
Η μεγάλη απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ στο λαό - προμήνυμα και της εκλογικής ενίσχυσής του, στις 9 Απρίλη - αναδείχτηκε στη διήμερη περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του Κόμματος ενόψει και των εκλογών, σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο και στη Λάρισα, σε επαφές με εκπροσώπους μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στα ΜΜΕ.

Η πρωτοφανής, για τα τελευταία χρόνια, μαζικότητα των συγκεντρώσεων με την παρουσία πολλών τοπικών παραγόντων που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ, αλλά τώρα δηλώνουν την πρόθεση και τη θέλησή τους να συνεισφέρουν στην εκλογική μάχη του Κόμματος και να συμβάλουν στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, ο ανοιχτός και γόνιμος διάλογος που αναπτύχθηκε και η προβολή που είχε η περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα από τα τοπικά ΜΜΕ, δείχνουν ότι στη Θεσσαλία η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι μεγάλη κι αυτή η επιτυχία θα συμβάλει αποτελεσματικά και στη συγκρότηση του Μετώπου.

Τι κρίνεται στις εκλογές

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε, με την πετυχημένη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Κόμματος από τη Θεσσαλία, τι ακριβώς κρίνεται στις εκλογές.


- Δεν κρίνεται στις εκλογές - τόνισε - ποιο από τα κόμματα του δικομματισμού θα βγει πρώτο και τι εκλογικό ποσοστό θα πάρει. Αυτό το «δίλημμα» - υπογράμμισε - δεν πρέπει να απασχολεί διόλου τα λαϊκά στρώματα, καθώς τα δυο αυτά κόμματα έχουν την ίδια πολιτική και την ίδια θα εφαρμόσει όποιο κι αν καταλάβει την κυβέρνηση, μετά τις εκλογές. Ο λαός θα πρέπει να ενδιαφερθεί και να πράξει αναλόγως μόνο για να πέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ποσοστά και δυο κομμάτων και ν' ανέβει όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό του ΚΚΕ. Διότι - όπως εξήγησε - το ποσοστό του ΚΚΕ, που είναι δείκτης πολιτικής ωρίμανσης του λαού και ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας, θα χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και την ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος και όσο πιο υψηλό θα είναι, τόσο πιο αποτελεσματικά θα συμβάλει στη δημιουργία κοινωνικών συσπειρώσεων και πολιτικών ανακατατάξεων και στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο, αναλαμβάνοντας στην πορεία κυβερνητικές ευθύνες, θ' ανοίξει το δρόμο της προόδου στην Ελλάδα.

- Δεν κρίνεται - υπογράμμισε ακόμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - αν θα βγει ισχυρή ή αδύναμη κυβέρνηση, ενός εκ των δυο κομμάτων, ή και κυβέρνηση «κεντροαριστεράς» και «κεντροδεξιάς». Διότι - τόνισε - ο λαός μας δε χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί να επιτίθεται ακόμα πιο σκληρά στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, να διαπραγματεύεται, με ελεύθερα τα χέρια, ένα νέο κύκλο εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές. Αντιθέτως, χρειάζεται μια ανίσχυρη κυβέρνηση που δε θα μπορεί να ενεργεί ασύδοτα και η αδυναμία της θα δίνει τη δυνατότητα στο λαϊκό παράγοντα να παρεμβαίνει, ν' αμύνεται στην πολιτική που θα εφαρμόζεται, ν' αντεπιτίθεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της και για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού μετώπου, του αντίπαλου δέους στην πολιτική που συμφέρει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Απ' αυτή την άποψη - επισήμανε, χαρακτηριστικά, η Αλέκα Παπαρήγα - η «πολιτική σταθερότητα», όπως την εννοούν τα άλλα κόμματα, δε συμφέρει στο λαό μας, ενώ, αντιθέτως, η «πολιτική ρευστότητα» συμφέρει, καθώς μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στις μετεκλογικές εξελίξεις και για τη δημιουργία πολιτικών ανακατατάξεων που θα διευκολύνουν στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Τα κριτήρια της ψήφου


Οσον αφορά στα κριτήρια της ψήφου, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να πάει στις κάλπες, σκεπτόμενος:

- Ποιον συμφέρει η ΟΝΕ και ποιον ζημιώνει. Διότι, όπως εξήγησε, για τη μετα-ΟΝΕ εποχή έχουν ήδη ληφθεί πολύ πιο σκληρές αντιλαϊκές αποφάσεις - γι' αυτό και προκηρύχτηκαν τώρα οι εκλογές, ώστε να μη γίνουν γνωστές αυτές, πριν την ψήφο - που αφορούν στο ξεθεμελίωμα του ασφαλιστικού συστήματος, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα και των υπόλοιπων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της πολεμικής βιομηχανίας κ. α., στην επίσπευση της υποβάθμισης και κατάργησης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στην αφαίρεση όλων των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας.

- Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από το Ελσίνκι. Διότι - όπως υπογράμμισε - με τις αποφάσεις στο Ελσίνκι προχωρεί η παράδοση της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές, εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο, ανοίγει ο δρόμος για επικύρωση της διχοτόμησης της Κύπρου, συγκροτείται μισθοφορικός στρατός, που δεν αποκλείεται να είναι και ελληνοτουρκικός, ο οποίος από κοινού θα εκστρατεύει προς τις χώρες του Καυκάσου για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικο-στρατηγικών επιδιώξεων και συμφερόντων του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού. Και η ψήφος στο ΚΚΕ - τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα - εκφράζει την ανάγκη να μην υποταχθεί ο λαός μας στη «νομιμότητα» της «νέας τάξης πραγμάτων».

Πολιτική αντιπαράθεση επί της ουσίας

Σχολιάζοντας το εκλογικό κλίμα που πάνε να δημιουργήσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, επί της ουσίας, μέσα στο λαό και μακριά από τις πολυθρόνες και τους καναπέδες, για να μην κυλήσει η προεκλογική περίοδος με θεατρινισμούς των πολιτικών αρχηγών και των κομματικών στελεχών μέσω των ΜΜΕ. Διότι - τόνισε - έτσι θ' αναδειχτούν οι ευθύνες όλων όσοι εφαρμόζουν και συμφωνούν με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, θα γίνουν γνωστά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται για τη μετα-ΟΝΕ εποχή και οι αποφάσεις στο Ελσίνκι, θα ενημερωθεί ο λαός μας τι τον περιμένει, αν δεν παρέμβει αποτελεσματικά ο ίδιος στις εξελίξεις και μέσω της ψήφου του στις εκλογές και στη συνέχεια με τους αγώνες του.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις μετεκλογικές εξελίξεις και το θέμα των συνεργασιών. Υπογράμμισε ότι ο αγώνας του ΚΚΕ είναι αδιάλλακτα μονομέτωπος κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και η κριτική του προς το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ γίνεται με βάση τις θέσεις που έχουν και στη στάση που κρατούν πάνω σ' αυτό το θέμα. Σημείωσε ότι αυτά τα κόμματα επιτίθενται μεν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά όχι, επί της ουσίας, στην πολιτική του δικομματισμού, δεν ξεκαθαρίζουν ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος σε κοινωνικό επίπεδο και τι ρόλο παίζει ο ξένος παράγοντας στη χώρα μας. Και το περίεργο είναι ότι ενώ κραυγάζουν κατά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, αφήνουν ανοιχτές πόρτες και παράθυρα για μετεκλογική συνεργασία μαζί του. Αν μη τι άλλο - τόνισε - αυτό δείχνει ότι οι διαφορές τους με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και τόσο μεγάλες, όσο από την πρώτη ματιά φαίνονται και προβάλλονται.

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι τίποτα το καλό δε θα φέρουν στο λαό μας και στη χώρα μας οι «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις - επικαλούμενη και τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών - και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει στην πάλη για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, παραμένοντας μακριά από «πολιτικές συμμαχίες» που αποσκοπούν στην εφαρμογή της ίδιας και χειρότερης πολιτικής διά της πλαγίας οδού και από άλλες που δεν εγγυώνται και δε συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα κι απλώς προτείνονται στα λόγια χάριν εντυπώσεων και δημαγωγίας.

Με αισιοδοξία στη μάχη

Απευθυνόμενη ιδιαίτερα προς τους κομμουνιστές, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι θα πρέπει να δώσουν την εκλογική μάχη με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, ερχόμενοι σ' επαφή με όλο το λαό, πόρτα - πόρτα, σπίτι - σπίτι, γειτονιά - γειτονιά, για να πείσουν ότι η πιο καθαρή, η πιο σταθερή ψήφος μπορεί να εκφραστεί με τη στήριξη των ενωτικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, εξηγώντας ότι δε χρειάζεται να συμφωνήσει ο ψηφοφόρος σε όλα με το ΚΚΕ για να το ψηφίσει, αλλά αρκεί να συμφωνεί μαζί του στην ανάγκη της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και της αντεπίθεσης για την ανατροπή της και τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που θ' αναδειχτεί σε νέα λαϊκή διακυβέρνηση στον τόπο μας.

Τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν στην περιοδεία της ο Αντ. Σκυλλάκος, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας, ο Γ. Πατάκης και πολλά άλλα τοπικά στελέχη του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ