Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή
Με χουντικό κανονισμό λειτουργεί ακόμη το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, κάτι που περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό, ενώ και η συμπεριφορά του υπουργού απέναντί τους είναι απαράδεκτη.
Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ο υπουργός Στ. Σουμάκης, στην απάντησή του, ισχυρίστηκε ότι στην τριετία που πέρασε έγινε τεράστιο έργο σε όλους τους τομείς και αναβαθμίστηκε σοβαρά το λιμενικό σώμα. Προσλήφθηκαν περίπου 1.600 άτομα, έγινε η προμήθεια 70 πλωτών, ενώ εκπονήθηκε και καινούριος οργανισμός του υπουργείου με τη συναίνεση όλων. Οσο δε για τον χουντικό κανονισμό λειτουργίας, αρκέστηκε απλώς να πει ότι θα εξεταστεί η αλλαγή του.
Ο Ν. Γκατζής, με αφορμή τη συμπεριφορά του υπουργού σε αντιπροσωπεία εργαζομένων, σε πρόσφατη συνάντησή τους, είπε ότι δεν μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να φέρεται σε εκπροσώπους εργαζομένων σαν «καραβανάς» σε στρατιώτες. Τόνισε ότι είναι αίτημα δεκαετιών η αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του υπουργείου και η καθιέρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, καθώς και η απεξάρτησή του από το Πολεμικό Ναυτικό και την πολεμική νομοθεσία. Είναι απαράδεκτο, είπε, σήμερα να ισχύει ο χουντικός κανονισμός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι ο εκάστοτε αξιωματικός υπηρεσίας έχει καθήκον να παρακολουθεί το προσωπικό, τόσο εντός, όσο και εκτός υπηρεσίας. Ο Ν. Γκατζής ζήτησε, μεταξύ άλλων, και την καθιέρωση ιδιαίτερου μισθολογίου για τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και την καταβολή των νυχτερινών και των υπερωριών.