Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφισαν πριν από το λαό και ενάντια στο λαό!

Και ο τελευταίος πολίτης είναι σε θέση να διακρίνει την προκλητική και σκανδαλώδη εκστρατεία που ξεκίνησαν τα υποστυλώματα του συστήματος για να στηρίξουν τη νίκη του εκλεκτού τους, του Κ. Σημίτη, στις εκλογές της 9ης Απριλίου. Μια ματιά στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν αρκετή για να αποδειχθεί, άλλη μια φορά, ότι ποτέ στη μεταπολιτευτική τουλάχιστον ιστορία ένα κόμμα δε συγκέντρωσε τέτοια υποστήριξη από την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία, τα ΜΜΕ, αλλά και τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αν κάποιος τούς πιστέψει τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν οι εκλογές: Τα αφεντικά έχουν ψηφίσει πριν από μας για μας. Κυβέρνηση Σημίτη και πάλι, αλλά και ισχυρή ΝΔ για χάρη του δικομματισμού και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων του συστήματος. Φυσικά οι πάντες μπορούν να αντιληφθούν ποιοι είναι οι λόγοι για αυτή την πρωτοφανή πριμοδότηση της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Το λένε άλλωστε και οι ίδιοι: Είναι ικανοποιημένοι από τα όσα έκανε γι' αυτούς η κυβέρνηση Σημίτη την περασμένη τετραετία σε όλους τους τομείς και έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα τα πάει καλύτερα, πάντα για τα συμφέροντά τους, τη νέα τετραετία.

Εχει όμως ιδιαίτερη σημασία να επισημάνει κανείς πώς καταγράφεται μέσα από τον Τύπο η υπερψήφιση της κυβέρνησης Σημίτη.

- Πρώτα απ' όλα ψήφισαν μέσω των γκάλοπ, τα οποία βέβαια είχαν έτοιμα στο συρτάρι τους. Δύο τουλάχιστον γκάλοπ βομβάρδισαν τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα την «κοινή γνώμη» και έστειλαν σαφές μήνυμα: Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει άνετα τις εκλογές. Ομως το μήνυμα στάλθηκε με πολύ πονηρό τρόπο ώστε να ενισχύεται συνολικά ο δικομματισμός. Ναι μεν το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές προβάδισμα (με τις αναγωγές ή με την υπεροχή του Κ. Σημίτη έναντι του Κ. Καραμανλή, το προβάδισμα στο Λεκανοπέδιο κλπ.), αλλά οι εκλογές θα είναι «ντέρμπι». Αρα συσπειρωθείτε όλοι γύρω από τους δύο μονομάχους.

- Ταυτόχρονα διαμορφώνουν και ποια είναι τα κριτήρια ψήφου των ψηφοφόρων. Για παράδειγμα ο Στ. Ψυχάρης στο κυριακάτικο άρθρο του, με τίτλο «κριτήρια ψήφου», καθορίζει την έμμεση πλην σαφή υποστήριξη του συγκροτήματος προς τον Κ. Σημίτη. Τρία είναι γράφει, τα βασικά κριτήρια ψήφου: «Πρώτο, το έργο που έχει (αν έχει) να επιδείξει ο κάθε υποψήφιος ηγέτης, δεύτερον, το πρόγραμμα που παρουσιάζει και τρίτον, η αξιοπιστία του υποψήφιου αρχηγού. Αξιοπιστία που βασίζεται και στην εκτίμηση που εκπνέουν τα στελέχη που θα συγκροτήσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο». Και προκειμένου να μην αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες, καταλήγει: «Ποιο πολιτικό σχήμα είναι το ικανότερο να βάλει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά; Για να κλείσει τις "διπλωματικές πληγές" στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια;».

Την ίδια στιγμή, η «Καθημερινή», η οποία ποτέ δεν έκρυψε την υποστήριξή της στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, αποφαίνεται: «Ο κ. Σημίτης έχει κατακτήσει την πολιτική ηγεμονία στα ανερχόμενα μεσοστρώματα και στην ανώτερη κοινωνική τάξη. Γι' αυτό και η εκλογική διείσδυσή του στο χώρο της Δεξιάς είναι πρωτοφανής. Αυτό κατεγράφη και στις εκλογές του 1996, αλλά τώρα έχει προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις».

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι προθέσεις των ΗΠΑ και τα μηνύματα για το χρίσμα τους. Ο έγκυρος περί των προθέσεων της Ουάσιγκτον Α. Παπαχελάς, στο «Βήμα» αναφέρει ότι «Οι Αμερικανοί προτιμούν τον κ. Σημίτη». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλείται, δηλώνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους προς τη σημερινή κυβέρνηση γιατί «πιστεύουμε ότι ο κ. Σημίτης έχει ακολουθήσει τη σωστή πολιτική» στο Κοσσυφοπέδιο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφέρεται επίσης ότι «οι σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ περνούν κυρίως μέσα από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει το δικό του κλαμπ οπαδών στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η συνεργασία που είχαν τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Σημίτη ήταν πολύ καλή και, ιδιωτικά τουλάχιστον, δεν κρύβουν την επιθυμία τους αυτή να συνεχιστεί», γράφει, προφανώς «μιλημένος» και ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» από την Ουάσιγκτον. Προσθέτει όμως ότι και στην περίπτωση που τις εκλογές κερδίσει η ΝΔ «οι ΗΠΑ αναμένουν πολύ στενή συνεργασία με τον κ. Καραμανλή, από τον οποίο δεν περιμένουν να ακολουθήσει σημαντικά διαφορετική πολιτική έναντι της Τουρκίας, παρά τη σκληρή κριτική που συχνά υιοθετεί δημόσια κατά της κυβέρνησης». Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση έχουν ήδη επιλέξει ως υπουργό Εξωτερικών τον Δ. Αβραμόπουλο!

Ηενστικτώδης και αυθόρμητη αντίδραση όλων όσοι έγιναν αποδέκτες της παραπάνω προπαγάνδας δεν μπορεί παρά να είναι η οργή και η αγανάκτηση. Ομως αυτό δεν αρκεί. Ολοι όσοι δε βολεύονται μέσα στα ασφυκτικά και απάνθρωπα πλαίσια του δικομματισμού και του συστήματος, χρειάζεται να κάνουν ξεκάθαρη τη ριζική τους αντίθεση με αυτό. Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά: Ενίσχυση του κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου, σημαντική εκλογική ενίσχυση και άνοδος του ΚΚΕ.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ