- Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες μελέτες και προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ποιο το κοινό στοιχείο αυτών των προτάσεων;
- Ολο το προηγούμενο διάστημα και τελευταία βομβαρδιζόμαστε συνέχεια από διάφορες μελέτες και εκθέσεις. Ολες έχουν στόχο να διαμορφώσουν στη συνείδηση των εργαζομένων την ανάγκη των αντιδραστικών αλλαγών που ετοιμάζονται. Παρά τις όποιες παραλλαγές, η ουσία όλων αυτών των... μελετών βρίσκεται στην παραπέρα αποδυνάμωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. «Το ασφαλιστικό σύστημα είναι γενναιόδωρο», αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ και ουσιαστικά προτείνει να εφαρμοστεί για όλους το σύστημα που καθιέρωσε η ΝΔ με το νόμο 2084/92 για τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγή από 1η Γενάρη '93. Οι συνταξιοδοτικές παροχές που θα πάρουν αυτοί οι εργαζόμενοι όταν συνταξιοδοτηθούν θα είναι το 50% των παροχών που παίρνουν οι ασφαλισμένοι των προηγούμενων χρόνων, παρόλο που καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές. Τα σενάρια της έκθεσης του ΟΟΣΑ, για να επιτευχθεί αυτό, είναι: Μείωση ή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, αντί με βάση τους μισθούς της τελευταίας πενταετίας που ισχύει σήμερα, τους μισθούς της δεκαετίας ή και ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες (σήμερα συνταξιοδοτούνται στα 60), κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών και της πρόωρης συνταξιοδότησης. Πάμε για συντάξεις ελεημοσύνης, γιατί και οι κατώτερες συντάξεις είναι για τον ΟΟΣΑ γενναιόδωρες και θα αντικατασταθούν με τα ΕΚΑΣ.
- Πώς σχολιάζετε το γεγονός της μη δημοσιοποίησης έκθεσης για τις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ;
- Προκαλεί εύλογη ανησυχία το ότι δε δίνεται η μελέτη του αγγλικού οίκου για το ΙΚΑ ΤΕΑΜ και το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, παρόλο που είναι έτοιμη από τον περασμένο Ιούνη. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τις κατευθύνσεις ΟΟΣΑ και τα όσα γράφονται στον Τύπο για συγχώνευση κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Η απόκρυψη γίνεται για να μη χρεωθεί η κυβέρνηση το προεκλογικό κόστος των αρνητικών αλλαγών, που θα έρθουν μετά τις εκλογές. Είναι σοβαρές οι ευθύνες και του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου, που ενώ γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η μελέτη, δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους.
- Μπορεί να αποκρουστεί αυτή η εφιαλτική προοπτική;
- Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Παράλληλα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση των κομμάτων και να απαντήσουν κατάλληλα στις εκλογές. Η κυβέρνηση, η ΝΔ, αλλά και όσοι συμφωνούν με την ΟΝΕ, ουσιαστικά συμφωνούν με την «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού. Αλλωστε είναι ένας από τους όρους για την έγκριση της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ. Θα ψηφίσει ο εργαζόμενος όσους θα ανεβάσουν το όριο συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια και θα μειώσουν τις συντάξεις; Μετά θα αγωνίζεται για να προστατεύσει τις συνταξιοδοτικές παροχές; Θα ψηφίσει αυτούς που ενώ «πίνουν νερό» στην ΟΝΕ, καμώνονται πως τάχα ενδιαφέρονται για εργαζόμενους και συνταξιούχους; Εναλλακτική λύση υπάρχει, να συνταξιοδοτηθούν τα κόμματα που σκέφτονται να εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές. Εναλλακτική λύση είναι μια πολιτική που αντιμετωπίζει τα προβλήματα του συνταξιούχου, του ανέργου, του εργαζόμενου, με βάση το γεγονός πως ο παγκόσμιος πλούτος έχει μεγαλώσει και πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που τον δημιουργεί.