Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μονομέτωπος αγώνας ενάντια στα κέρδη και στην εξουσία των μονοπωλίων
  • Η πραγματική αντιπαράθεση είναι μία και εκδηλώνεται ανάμεσα στις δυνάμεις της πλουτοκρατίας και στο λαό
  • Το εκλογικό αποτέλεσμα να  πλήξει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,  «χαστούκι» στον ένα, αλλά όχι «φιλί ζωής» στον άλλο

«Το ΚΚΕ διεξάγει κάθε μέρα και στις εκλογές μονομέτωπο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα κατά των κερδών των μονοπωλίων, κατά της εξουσίας και κυριαρχίας των μονοπωλίων, κατά της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που καθρέφτη έχει τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τον πόλεμο της Τσετσενίας, τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών της Γης». Τα παραπάνω σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες βράδυ η Κομματική Οργάνωση του Πειραιά. Μετά το τέλος της ομιλίας στο κατάμεστο «Χάι Λάιφ», στην πλατεία Κοραή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε ένα ζωντανό διάλογο με τους συγκεντρωμένους. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

Η πραγματική αντιπαράθεση στις εθνικές εκλογές

Αναφερόμενη στο ποια είναι η πραγματική αντιπαράθεση στις εθνικές εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Οσο πιο πολύ πλησιάζουν οι εκλογές η κρατική τηλεόραση, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών ΜΜΕ έχουν κάθε συμφέρον να διαμορφώσουν μια ολότελα ψεύτικη και παραπλανητική εικόνα, του τύπου ότι ο εκλογικός αγώνας διεξάγεται σε πρώτο και κύριο επίπεδο ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και σε δεύτερο επίπεδο ανάμεσα στα μικρά κόμματα μεταξύ τους. Αυτό συμφέρει την ολιγαρχία του πλούτου, αυτό συμφέρει πριν απ' όλα τα κόμματα εξουσίας και όλους εκείνους που δε θέλουν να αναδειχτούν οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία μας».


Ποιες όμως είναι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές; Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός σήμερα, ούτε υπαγορεύτηκε από στενούς κομματικούς σκοπούς. Είναι ένας συμβολισμός που δείχνει ότι και τα δύο αυτά κόμματα δε θέλουν η αντιπαράθεσή τους να περάσει κάποια όρια, εκείνα τα όρια που μπορεί να βάλουν σε αμφισβήτηση τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να κατανοήσουν τα λαϊκά στρώματα ιδιαίτερα, όλοι οι άνθρωποι που έχουν οράματα, που δε θέλουν να ισοπεδωθούν από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ότι κάτω από την ψεύτικη αυτή επιφάνεια υπάρχουν αλλού υποβόσκουσες, αλλού κραυγαλέες πραγματικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Η αντιπαράθεση σήμερα εκδηλώνεται ανάμεσα στις δυνάμεις της πλουτοκρατίας και στο λαό. Ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που θέλει το λαό μας, τον κάθε λαό μοιρολάτρη, απογοητευμένο και υποταγμένο και σε όλους εκείνους που πιστεύουν στη δύναμη του λαού. Γίνεται μια μεγάλη αναμέτρηση ανάμεσα σ' αυτούς που προσπαθούν να πείσουν τα εργατικά λαϊκά στρώματα ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ και σε εκείνους που πιστεύουν ότι όταν οι λαοί θέλουν ΜΠΟΡΟΥΝ.

Αυτή η αντιπαράθεση εκφράζεται με τη μια ή την άλλη μορφή και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις».

Κριτήριο αν βοηθάμε τη λαϊκή οργάνωση και αφύπνιση

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ διεξάγει κάθε μέρα και στις εκλογές μονομέτωπο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα κατά των κερδών των μονοπωλίων, κατά της εξουσίας και κυριαρχίας των μονοπωλίων, κατά της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής πολιτικής που καθρέφτη έχει τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τον πόλεμο της Τσετσενίας, τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών της Γης.

Το ΚΚΕ κρίνει και επικρίνει κόμματα, ηγεσίες κοινωνικών οργανώσεων, κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, με κριτήριο τη στάση τους, όχι στενά ή αποκλειστικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά με κριτήριο τη στάση τους απέναντι ΚΑΙ στην πλουτοκρατία του τόπου και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα την ΕΕ - ΟΝΕ, το ΝΑΤΟ και το νέο δόγμα του. Το ΚΚΕ στηρίζει και χειροκροτεί κάθε προσπάθεια, από όπου και αν προέρχεται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, σε συλλογικό και ατομικό επίσης, που βάζει έστω και ένα πετραδάκι, στη μεγάλη προσπάθεια να αναγεννηθεί στον τόπο μας ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό κίνημα που θα βάλει σε αμφισβήτηση τη νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή εκδηλώνεται στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό πεδίο, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.

Η αντίθεση προς το ΠΑΣΟΚ ή προς τη ΝΔ, ή προς τα δύο κόμματα μαζί, δεν αποτελεί ουσιαστική απόδειξη ή ένδειξη, ανεξάρτητα από πρόθεση ότι έχουμε να κάνουμε με μια αποτελεσματική εναλλακτική πολιτική, που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα, που αναγνωρίζει στα λαϊκά στρώματα τον πρωταγωνιστικό παράγοντα στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Η αντίθεση προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δε φθάνει, αν αυτή η αντίθεση δεν ολοκληρώνεται με την ουσιαστική έμπρακτη εναντίωση με τα ταξικά συμφέροντα που τα κόμματα αυτά εκπροσωπούν και υπηρετούν. Η αντίθεση με μεμονωμένους επιχειρηματίες, και μάλιστα μόνο με τη μια διάσταση που αυτοί έχουν ως ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που παραπληροφορούν, αποπροσανατολίζουν και τρομοκρατούν, δεν είναι απόδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με μια ριζικά διαφορετική εναλλακτική πρόταση.

Το ΚΚΕ επικρίνει κόμματα και ηγεσίες κοινωνικών οργανώσεων, όταν με την πολιτική τους πρακτική δεν κάνουν το κύριο που χρειάζεται σήμερα: Να βοηθήσουν τη λαϊκή οργάνωση και αφύπνιση, την ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών και πολιτικών ενωτικών αναμετρήσεων, κατά της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Η μονοπώληση των ΜΜΕ από μια χούφτα επιχειρηματιών, η συγκέντρωση δύναμης από ορισμένους επιχειρηματίες στον τομέα της πολιτικής ενημέρωσης, της πληροφόρησης και του πολιτισμού, δεν είναι παρά η απόδειξη της γενικής τάσης να συγκεντρώνεται το κεφάλαιο σε όλο και λιγότερα χέρια».

«Χαστούκι» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «Ναι» στο δρόμο του Μετώπου

Αναφερόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι δύο κόμματα καταδικασμένα να συμπορεύονται ως σύμμαχοι στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική και να ανταγωνίζονται ως σκληροί αντίπαλοι μεταξύ τους για το ποιος κάνει κουμάντο σ' αυτόν τον τόπο. Από τον ανταγωνισμό τους τρέφεται το άδικο, εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό σύστημα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να πλήξει ταυτόχρονα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «χαστούκι» στον ένα, αλλά όχι «φιλί ζωής» στον άλλο. Υπάρχει και άλλος δρόμος, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Μετώπου που κινείται πάνω στις πραγματικές αντιθέσεις και τις διαχωριστικές γραμμές».

Συνεχίζοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε γιατί πρέπει να δοθεί στις επόμενες εκλογές «ένα ισχυρό χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ», αλλά και στη ΝΔ, τονίζοντας: «Κυβερνώντας τη χώρα 15 χρόνια με ένα διάλειμμα 3 χρόνων κατάφερε να μετατρέψει τον πιο σκληρό πυρήνα της πλουτοκρατίας αρκετά ανταγωνιστικό και συναγωνιστικό προς την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία ίσως και παραπέρα. Η άλλη όψη αυτού του νομίσματος είναι η σχετική και απόλυτη φτώχεια για ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να δοθεί "φιλί ζωής" στη ΝΔ με την επιστροφή σ' αυτήν, ή την παραμονή, λαϊκών στρωμάτων».

«Τα βάσανα - κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα - που σωρεύει καθημερινά στο λαό μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν στα λαϊκά στρώματα να δώσουν ανοχή και συγχωροχάρτι στη ΝΔ. Το Κόμμα αυτό όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά προσπαθεί να συναγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα και πιστότερα την αντιδραστική πολιτική. Το μόνο που άλλαξε σ' αυτό το διάστημα ως προς τη ΝΔ είναι ότι αυτή έχασε τη μεγάλη ή και αποκλειστική εύνοια του μεγάλου κεφαλαίου, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο ένα κυβερνητικό κόμμα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, έχει με το μέρος του ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ. Το μόνο βραβείο που αξίζει στο ΠΑΣΟΚ είναι το βραβείο της ικανότητας να κάνει το μαύρο άσπρο, να κοροϊδεύει και να χειραγωγεί, να εξαγοράζει και να τρομοκρατεί. Το μόνο βραβείο που αξίζει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η καλοστημένη, με τη βοήθεια των κοινοτικών κονδυλίων, επιχείρηση πνευματικής χειραγώγησης και υποδούλωσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ