Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΓΡΕΒΕΝΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και στη Βόρεια Ελλάδα

Ανεξέλεγκτες μαίνονταν και χτες οι μεγάλες φωτιές σε Γρεβενά και Κοζάνη. Στα Γρεβενά εκκενώθηκαν προληπτικά έξι οικισμοί εξαιτίας της φωτιάς που κατακαίει δασικές, χορτολιβαδικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις 3 Αυγούστου. Ενώ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκαν οι φωτιές και στα δύο μέτωπα της Κοζάνης στο Δίλοφο και τη Ζωοδόχο Πηγή που καίνε σε δύσβατες δασικές περιοχές.

Στα Γρεβενά, η φωτιά που ξεκίνησε στο Φελί εκτείνεται πλέον σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων. Και ενώ πλησίαζε επικίνδυνα τον οικισμό του Καρπερού, εξαιτίας των ανέμων άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να κατευθύνεται προς τα χωριά των Βεντζίων, καίγοντας στο πέρασμά της χαμηλή βλάστηση και υπολείμματα καλλιεργειών. Νωρίς χτες το απόγευμα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Νεοχώρι και Σαρακίνα. Οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα διπλανά χωριά Ιτέα και Παναγιά, ενώ υπήρχε πρόβλεψη και για αξιοποίηση ξενοδοχείων της περιοχής για όσους δεν είχαν δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε συγγενικά σπίτια.

Πυροσβέστες, εθελοντές, αλλά κυρίως κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν με σκαπτικά και γεωργικά μηχανήματα να δημιουργήσουν ζώνες ώστε η φωτιά να μην απειλήσει τους οικισμούς. Στη μάχη τέθηκαν χτες το απόγευμα και δύο εναέρια μέσα, η συνδρομή των οποίων ζητείται από την αρχή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα μέτωπα της Κοζάνης. Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με υδροφόρα, πεζοπόρα τμήματα, υπάλληλοι της Τοπικής Διοίκησης με μηχανήματα έργου, σε κάποιες περιπτώσεις και μηχανήματα του στρατού, δίνουν μάχη με τις φλόγες σε δύσβατες δασικές εκτάσεις στο Δίλοφο του δήμου Βοΐου και στον Πολύμυλο.

Στον Πολύμυλο (Ζωοδόχο Πηγή) η φωτιά καίει χορτολιβαδική - δασική έκταση. Χτες, οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώθηκαν σε μια έκταση περίπου 3 χιλιομέτρων και δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο που ανεξέλεγκτα κατευθύνεται προς το Βοσκοχώρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχία επικρατεί στον ορεινό οικισμό όπου οι κτηνοτρόφοι έχουν μεταφέρει τα ζώα τους από Λάρισα και Ελασσόνα.

Συνεχίστηκαν και χτες οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς στη δασική έκταση στην Τορώνη Χαλκιδικής και στο Κιλκίς, όπου καιγόταν χορτολιβαδική έκταση στη ΔΕ Γαλλικού.

Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών και όχι μόνο, που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να δώσουν τη βοήθεια και την αλληλεγγύη τους σε όσους έχουν ανάγκη.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα δείχνουν τον ένοχο. Είναι η πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν το δάσος ως εμπόρευμα και πεδίο όπου μπορούν να κερδίζουν μονοπωλιακοί όμιλοι. Είναι η πολιτική που θεωρεί κόστος τις υποδομές πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας γι' αυτό δεν είναι επιλέξιμα έργα».

Τονίζει ότι «με αυτά τα βασικά σημεία της πολιτικής, που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση αλλά αποδέχεται και η Τοπική Διοίκηση, φαντάζουν κούφια τα λόγια όπως "υπάρχει ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού", "σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια" κ.λπ. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο και στη Δυτική Μακεδονία που βιώνει την απολιγνιτοποίηση.

Η παρέμβαση των εκλεγμένων στελεχών του Κόμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον δήμο Βοΐου ανέδειξε αυτά τα βασικά ζητήματα».

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη του και να απαιτήσει:

- Να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020, που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της πολιτικής προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

- Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

- Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ και της Τοπικής Διοίκησης.

- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρεις μέρες στην πύρινη κόλαση, τρεις νεκροί ο τραγικός απολογισμός(2023-07-26 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα σε Φάρσαλα και Μεσσηνία(2020-09-03 00:00:00.0)
Στο Κρυονέρι Αττικής το σοβαρότερο από τα νέα μέτωπα(2017-07-07 00:00:00.0)
Πυρκαγιές(2011-08-09 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα(2006-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ