Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν χωράει

«Θόλωσε» ο ουρανός της Αττικής από τους καπνούς, που προκαλούν συνθήκες ασφυξίας. Το κράτος όμως βρήκε πάλι τη «λύση», συνιστώντας ...αυτοπροστασία

Eurokinissi

«Θόλωσε» ο ουρανός της Αττικής από τους καπνούς, που προκαλούν συνθήκες ασφυξίας. Το κράτος όμως βρήκε πάλι τη «λύση», συνιστώντας ...αυτοπροστασία
Τον περασμένο Φλεβάρη, με τον χιονιά, το «σχέδιο» της κυβέρνησης συνοψιζόταν στο περιβόητο «Μένουμε σπίτι». Τώρα, σε συνθήκες καύσωνα, το «μότο» της κυβέρνησης παραμένει λίγο πολύ το ίδιο, με μια ...μικρή διαφοροποίηση: «Μείνετε σπίτι και μη σπαταλάτε ρεύμα...». Κι αν μιλήσουμε για τις πυρκαγιές, όπως αυτή που κατέκαψε τη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες, η κυβέρνηση παραλλάσσει το «σχέδιό» της σε «Φύγετε από τα σπίτια σας» και «Τρεχάτε ποδαράκια μου»! Με κάθε αφορμή και με οποιονδήποτε ...καιρό, το κράτος αποθεώνει την ατομική ευθύνη και ως μόνο μέτρο «προστασίας» από τα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές συνιστά το «μείνετε μακριά». Η προληπτική απομάκρυνση θα μπορούσε βέβαια να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης μιας φυσικής καταστροφής, στην προκειμένη περίπτωση όμως ο στόχος είναι άλλος: Με δεδομένη την απουσία οποιουδήποτε ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, το κράτος καταφεύγει προκλητικά στην επίκληση της ατομικής ευθύνης: «Εγώ σε προειδοποίησα, τώρα είναι δική σου υπόθεση αν πάθεις κάτι». Με τον ίδιο τρόπο, αποκλειστικό κριτήριο της επιτυχίας στη διαχείριση τέτοιων καταστροφών έχει γίνει το αν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή όχι, με τον κρατικό μηχανισμό να θριαμβολογεί κάθε φορά πάνω από τα αποκαΐδια και τα συντρίμμια ότι «γλιτώσαμε τα χειρότερα». Κάπως έτσι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, με τον λαό να καίγεται το καλοκαίρι και να πνίγεται τον χειμώνα, επειδή η προστασία της ζωής και της περιουσίας του δεν χωράει στον κρατικό σχεδιασμό για την προστασία του κεφαλαίου και των κερδών του.

Εχουν σχέδιο

Ολοι το βλέπαμε, όλοι το φανταζόμασταν, να όμως που επιβεβαιώνεται και επίσημα, με «στοχευμένες» διαρροές στον Τύπο από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτές, μελετώντας την επικοινωνιακή διαχείριση προηγούμενων φυσικών καταστροφών αλλά και την ανάλογη εμπειρία από το εξωτερικό, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο «λογαριασμός» της βαραίνει ολοένα και περισσότερο το περιβάλλον και τον λαό. Το σχέδιο αυτό των επικοινωνιολόγων της κυβέρνησης περιλαμβάνει την επιτόπου παρουσία κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή της καταστροφής, τη διαρκή υπενθύμιση ότι εξαιτίας της προληπτικής εκκένωσης δεν υπήρξαν νεκροί, τακτικές ενημερώσεις από επιχειρησιακά στελέχη και αρμόδιους υπουργούς και «βομβαρδισμό» του λαού με στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων, την επικινδυνότητα του καιρού, τις πρωτόγνωρες συνθήκες και πάει λέγοντας. Με άλλα λόγια, ό,τι ακριβώς παρακολουθούμε αυτές τις μέρες. Οπως φαίνεται, ο καημός και αυτής της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί επικοινωνιακά την καταστροφή για να απαλλαγεί από τις τεράστιες ευθύνες της, όπως έκανε άλλωστε και η προηγούμενη, με τη φονική φωτιά στο Μάτι. Το «σχέδιό» τους δηλαδή εξαντλείται σε προπαγανδιστικές σαπουνόπερες και σε προσπάθειες «πυρόσβεσης» της λαϊκής αγανάκτησης, έχοντας ως δεδομένη την καταστροφή που προκαλεί η πλήρης απουσία σχεδιασμένης πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, προστασίας του περιβάλλοντος, της περιουσίας και της ζωής του λαού.

Κοινά...

«Φωτιές υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη», ισχυρίζονται όσοι θέλουν να πιστέψει ο λαός ότι οι πύρινες καταστροφές πέφτουν από τον ουρανό, ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου ξεπερνάει τις υπάρχουσες δυνατότητες και ότι αυτό αποδεικνύει η σφοδρότητά του σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, φωτιές υπάρχουν στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών αυτές τις μέρες. Αυτό δεν είναι όμως το μοναδικό κοινό στοιχείο με την Ελλάδα. Κοινό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι η αντιμετώπισή τους γίνεται παντού με την ίδια συνταγή και τα ίδια λειψά μέσα. Κοινό στοιχείο είναι ότι οι κάτοικοι παντού είναι απροστάτευτοι και αβοήθητοι. Οτι η πρόληψη είναι ανύπαρκτη. Κοινό στοιχείο είναι παντού η επίκληση της κλιματικής αλλαγής ως άλλοθι για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες των αστικών κρατών και κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες. Κοινό στοιχείο είναι και η αποθέωση της ατομικής ευθύνης, όπως γίνεται στην Ελλάδα.

... στοιχεία

Οι συμπτώσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Αποτελούν έκφραση ενός συστήματος που η γύμνια του αποκαλύπτεται κάθε φορά που ο λαός βρίσκεται σε κίνδυνο και αποδεικνύεται επιλεκτικά ανίκανο να τον προστατεύσει, ενώ καταγράφει υψηλότατες επιδόσεις στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ίδιο ζήσαμε και στην πανδημία, ή στις πρόσφατες πλημμύρες στη Γερμανία. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, επομένως, είναι ότι αυτό το σάπιο σύστημα τα έχει φάει τα ψωμιά του. Οτι δεν θέλει και δεν μπορεί να προστατεύσει τον λαό, και ότι συνθλίβει τις πραγματικές του ανάγκες, που πρέπει τώρα πιο μαζικά και αποφασιστικά να βρεθούν στην προμετωπίδα των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1765 Γεννιέται ο Μανιάτης κοτζαμπάσης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1823 - 1824.

1865 Πεθαίνει ο Φαναριώτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1822 - 1823 και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1881 Γεννιέται ο Βρετανός (Σκοτσέζος) βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με την γυναίκα του, Αμαλία, ανακάλυψαν την πενικιλίνη (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1945).

1944 Τμήματα του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανατινάζουν στο Μουχαρέμ Χάνι γερμανική αμαξοστοιχία, που συνοδευόταν από ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 190 και αιχμαλωτίστηκαν 60 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.

1945 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Σε 90.000 έως 166.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι - άμαχος πληθυσμός - που πέθαναν, είτε άμεσα είτε ως αποτέλεσμα των φρικτών εγκαυμάτων, της δηλητηρίασης από τη ραδιενέργεια κ.λπ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο δεν υπαγορευόταν από καμία πολεμική ανάγκη. Τρεις μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και νέα ρίψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι.

1949 Δολοφονείται στη Μακρόνησο με άγρια βασανιστήρια ο κομμουνιστής Γιώργος Σαμπατάκος, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.

1951 Ιδρύεται το κόμμα του «Ελληνικού Συναγερμού» υπό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, που στις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ήρθε πρώτο με 36,53%.

1976 Το βράδυ της 6ης Αυγούστου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση. Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το «Χόρα» επέστρεψε στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ