Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική. Κάηκαν σπίτια και απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές

Στις φλόγες παραδόθηκε η χερσόνησος της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική ενώ σε πύρινο κλοιό βρισκόταν χτες το απόγευμα η Πελοπόννησος και η Ζάκυνθος. Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες σε Λακωνία, Ηλεία και Αρκαδία. Μέχρι νωρίς το ξημέρωμα μαίνονταν ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χαλκιδική που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική περιοχή (πευκόδασος) ανάμεσα στο Πολύχρονο και τη Χανιώτη και το μέτωπό της απλώθηκε σε μήκος μεγαλύτερο από 20 χιλιόμετρα. Τις τελευταίες μέρες, οι πυρκαγιές που ξεσπούν η μία μετά την άλλη αναδεικνύουν τις σημαντικές ελλείψεις στον τομέα αντιπυρικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα η δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που οπλίζει και πάλι το χέρι των εμπρηστών. Υπενθυμίζεται ότι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» έχει καταθέσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δέσμη μέτρων για την αντιπυρική θωράκιση.

Στη Χαλκιδική το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε από το Πολύχρονο και τη Χανιώτη προς Πευκοχώρι, Σκιώνη, Αγία Παρασκευή, Παλιούρι. Δεκάδες σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες. Παιδικές καταστηνώσεις («Μακεδονία», «Γλάρος», κλπ), τουριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν ενώ αρχά το βράδυ άρχισαν πανικόβλητοι να εγκαταλείπουν τους οικισμούς και οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, διότι το μέτωπο της φωτιάς διαρκώς επεκτείνονταν. Για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων από το πύρινο μέτωπο κινητοποιήθηκε το λιμενικό και παραπλέοντα σκάφοι. Χιλιάδες στρέματα δάσους έγιναν στάχτη.

Ο Κ. Καπούλας, δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης, μιλώντας στο «Ρ» σημείωσε ότι η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε δέκα διαφορετικά σημεία αφήνοντας αιχμές για εμπρησμό. Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής κατήγγειλαν πως οι αντιπυρικές ζώνες δεν είχαν συντηρηθεί οπότε διευκολύνθηκε η ταχύτατη επέκταση της φωτιάς. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν πάνω από 100 οχήματα της πυροσβεστικής που κινητοποιήθηκαν από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, πυροσβεστικά αεροπλάνα και εκατοντάδες άνδρες της ΠΥ, της ΕΜΑΚ, οχήματα των Δήμων, του Στρατού, κλπ. Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες συγκλήθηκε το Συντονιστικό της Νομαρχίας προκειμένου να κηρύξει το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χτες το μεσημέρι, εκδηλώθηκε φωτιά σε δύσβατη περιοχή στο Βαχό Λακωνίας. Η Π.Υ. κατέβαλε προσπάθεια να μην ξεφύγουν οι φλόγες από τον έλεγχό της και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν χτες το απόγευμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γερακίου στην Αμαλιάδα και στην περιοχή Θανά Τριπόλεως. Εξάλλου αναζωπυρώθηκε η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή κοντά στο Ελληνικό Αρκαδίας και έκαψε καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.

Στη Ζάκυνθο, τρία μέτωπα που έκαιγαν πευκοδάση του νησιού περιορίστηκαν σε ένα, το οποίο όμως απέκτησε μεγάλη διάσταση. Ειδικότερα, το μέτωπο της εστίας στη θέση Εξω Χώρα εκτεινόταν σε τρία χιλιόμετρα και κατέκαιγε δασική έκταση. Οι 30 πυροσβέστες και τα δύο αεροσκάφη με ισάριθμα ελικόπτερα από αέρος «μάχονταν» με τις φλόγες, προκειμένου να τις σβήσουν. Νωρίτερα, είχαν τεθεί υπό έλεγχο τα μέτωπα στις περιοχές Αργάσι και Αναφωνήτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής το ενδεχόμενο του εμπρησμού, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που φλόγες κάνουν την... εμφάνισή τους στις παραπάνω περιοχές.

Στη Θεσπρωτία στην περιοχή Παραμυθιά, η φωτιά έκαψε δάσος και καλλιέργειες.

Σε έργο εμπρηστών, αποδίδουν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κοντά στις κεραίες του Μαραθώνα. Στο σημείο, βρέθηκαν υπολείμματα από εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος αποτελούνταν από καφέ και βαμβάκι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάηκε χαμηλή βλάστηση περίπου 100 στρεμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ