Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μαχητές του Γράμμου δε λύγισαν ποτέ

Εκδήλωση τιμής στο Χάρο Κοτύλης του Γράμμου πραγματοποίησαν, προχτές Κυριακή, οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ

«Οι μαχητές του Γράμμου δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ». Αντήχησε και πάλι το σύνθημα στις πλαγιές του Γράμμου. Στη θέση «Χάρος» πάνω από την παλιά Κοτύλη, όπου την Κυριακή εκατοντάδες αγωνιστές του ΔΣΕ και της Εθνικής Αντίστασης, απόγονοι, και πολλοί νεολαίοι, αντάμωσαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους χιλιάδες σταυραετούς που έγραψαν την τρίχρονη εποποιία με το αίμα και τη ζωή τους. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ.

Συναντήθηκαν εκεί, μπροστά στο μνημείο που στήθηκε για να τιμήσει τους χιλιάδες αγωνιστές που θυσιάστηκαν στον αγώνα για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη, το σοσιαλισμό, αλλά και την ηρωική πράξη μαχητών του ΔΣΕ που το φθινόπωρο του 1947, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των αντιπάλων, αφού τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά, πήδηξαν στη χαράδρα του Χάρου, βάθους περίπου 300 μέτρων.

Οι εκατοντάδες σύγχρονοι αγωνιστές, από εκεί ψηλά, έδωσαν, για άλλη μια φορά, απάντηση σε όσους θέλουν να σβήσουν την Ιστορία και να την ξαναγράψουν σύμφωνα με όσα προστάζουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Ο Βασίλης Σβολιαντόπουλος μίλησε εκ μέρους της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ. Αναφέρθηκε στον τρίχρονο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του ΔΣΕ και στα νέα καθήκοντα που μπαίνουν στις σημερινές συνθήκες για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αλλά και τη νέα γενιά.

Από μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Γιώργος Στραβού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας: «Οι μαχητές του ΔΣΕ έδωσαν μεγάλες μάχες, όπου επέδειξαν πρωτοφανή ηρωισμό και αυτοθυσία, που βασιζόταν κύρια στην κομμουνιστική ιδεολογία τους και στο όραμα της οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να ξαναγράψει την Ιστορία στα μέτρα που τη βολεύει. Και προέτρεψε: «Είναι απαραίτητο, 60 χρόνια μετά, οι νεότερες γενιές να μελετήσουν συστηματικά όλα τα ντοκουμέντα του ΔΣΕ, την ιστορία και τη δράση του. Να μπορούν να βγάλουν σωστά συμπεράσματα και εκτιμήσεις για τη σημερινή ταξική πάλη που συνεχίζεται σε διαφορετικές συνθήκες».

Ο Γ. Στραβού αναφέρθηκε στην όξυνση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και τις νέες επεμβάσεις, για την υλοποίηση των επιδιώξεων της Νέας Τάξης, και κάλεσε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν την αντίσταση. Ταυτόχρονα, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό. Να απαιτήσουν απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν - και την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές - για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σύγκρουσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, που υπηρετούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και στηρίζει ο ΣΥΝ. «Να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για να βρει δικαίωση ο αγώνας του ΔΣΕ», κατέληξε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ