Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Τρεις μέρες στην πύρινη κόλαση, τρεις νεκροί ο τραγικός απολογισμός

Η φωτιά πλησίασε και πάλι σε κατοικημένες περιοχές
Η φωτιά πλησίασε και πάλι σε κατοικημένες περιοχές
Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες η φωτιά στη Νότια Καρυστία, με τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων και του 38χρονου κτηνοτρόφου να έρχεται να προστεθεί στα χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης - υπολογίζονται σε πάνω από 17.000 στρέμματα - που έχουν μετατραπεί σε στάχτη, στις ζημιές σε σπίτια, στα καμένα ζώα, μελίσσια, ελαιόδεντρα, σταβλικές εγκαταστάσεις και άλλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής, χτες Τρίτη, παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αναζωπυρώσεις που φούντωναν τις διάσπαρτες εστίες, προκαλώντας νέα επικίνδυνα μέτωπα.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής έδωσαν κυριολεκτικά μάχη με τις φλόγες το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, κατορθώνοντας να σώσουν τα σπίτια στους οικισμούς του Πλατανιστού, όπου οι φλόγες έφτασαν στις αυλές και έγλειφαν τα πρώτα σπίτια προκαλώντας μικρές ζημιές. Παράλληλα, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους που άλλαζαν την κατεύθυνση της φωτιάς και το δύσβατο της περιοχής, κατόρθωσαν να αποτρέψουν τα διάφορα μέτωπα να φτάσουν σε οικισμούς, όπως το Επανωχώρι, το Ποτάμι, το Λιβάδι και το Καστρί.

Ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, βρέθηκε στην περιοχή
Ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, βρέθηκε στην περιοχή
Με το φως της μέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα, τα οποία ωστόσο τόσο σε αριθμό όσο και σε πυκνότητα ρίψεων ήταν αναντίστοιχα της έκτασης της φωτιάς και των μετώπων που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Με τον κίνδυνο για νέες αναζωπυρώσεις να μην έχει απομακρυνθεί και μικρές διάσπαρτες εστίες φωτιάς να καίνε μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Μέχρι τώρα, εκτός από δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις έχει κάψει αρκετά ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, μελίσσια και ζώα, όπως επίσης έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών. Το μέγεθος της καταστροφής, μάλιστα, είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που χρησιμοποιούνταν τόσο από κτηνοτρόφους όσο και από μελισσοκόμους της περιοχής.

Την ίδια στιγμή οικισμοί της περιοχής παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της καταστροφής του δικτύου, με τον Πλατανιστό και την κοινότητα Καφηρέως να είναι χωρίς ρεύμα εδώ και τρεις μέρες.

Απανθρακωμένος βρέθηκε ο κτηνοτρόφος

Τραγικό τέλος είχε ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Βερούχης, από τον Πλατανιστό, ο οποίος χτες το απόγευμα βρέθηκε νεκρός από συγγενικό του πρόσωπο, κοντά στο σημείο που διατηρούσε τον στάβλο για τα ζώα του.

Η πυρινή κόλαση το βράδυ της Δευτέρας
Η πυρινή κόλαση το βράδυ της Δευτέρας
Ο 41χρονος αγνοούνταν από το απόγευμα της Κυριακής, καθώς όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει να σώσει τα ζώα του και από τότε δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Μάλιστα, αν και κατάφερε να σώσει το κοπάδι του από τις φλόγες, φαίνεται ότι ο ίδιος δεν κατάφερε να απομακρυνθεί, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Το πρωί της χτεσινής μέρας, μάλιστα, μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ, που βρίσκονταν στο σημείο της πυρκαγιάς, συναντήθηκαν με τον αδερφό του αγνοούμενου βοσκού, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία για την τύχη του αδερφού του, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα αναζητούσε μοναχός τον αδερφό του γύρω από το σημείο που τα αδέλφια είχαν το μαντρί για τα ζώα τους.

Συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Στο πλευρό του λαού της Καρύστου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, βρέθηκαν στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ παράλληλα με συνεχείς παρεμβάσεις απαιτούσαν την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και τη λήψη κάθε μέτρου για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Θοδωρής Χιώνης, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας, η Ζωή Χαχάμη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, και ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ απαίτησε να αυξηθούν τα μέσα πυρόσβεσης
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ απαίτησε να αυξηθούν τα μέσα πυρόσβεσης
Το πρωί της χτεσινής μέρας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του, ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, πραγματοποίησε παρέμβαση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των εναέριων δυνάμεων και με ελικόπτερα που μπορούν να επιχειρούν στα δύσβατα σημεία για να σώσουν σπίτια και να ανακόψουν τη φωτιά. Μάλιστα, ο Γιώργος Μαρίνος, το βράδυ της Δευτέρας, είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Φάνη Σπανό, και τον δήμαρχο Καρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, στους οποίους επισήμανε την επικινδυνότητα της κατάστασης, τονίζοντας παράλληλα ότι η εκτίμηση του υπουργείου πως η φωτιά είναι υπό έλεγχο είναι επικίνδυνη καθώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα για το πού εμφανίζεται η φωτιά εκείνη τη στιγμή, με τις φλόγες να είναι κοντά σε οικισμούς.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς αλλά και στο σημείο της συντριβής του «Canadair» βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παρασκευά, στο οποίο προστέθηκαν το απόγευμα η Ζωή Χαχάμη και ο Ιωάννης Μαντής, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ