Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» KΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απαίτησε ενημέρωση και άμεσα μέτρα πυροπροστασίας

Συνεδρίαση ενημέρωσης ...μετά τον Δεκαπενταύγουστο από την περιφερειακή αρχή!

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, απαιτώντας ενημέρωση για το ζήτημα της πυροπροστασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Η απάντηση της περιφερειακής αρχής ήταν πως θα προχωρήσει σε ειδική συνεδρίαση ενημέρωσης μετά τις 15 Αυγούστου (!) για να παρουσιαστεί η εικόνα που υπάρχει από την Πολιτική Προστασία για την κατάσταση που βρίσκονται τα δάση της Κεντρικής Μακεδονίας και το επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αρκέστηκε στο να ενημερώσει το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι οι υδροφόρες της Περιφέρειας είναι σε πλήρη ετοιμότητα αν ζητηθούν από την Πυροσβεστική.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως «θέσαμε και το ζήτημα της πυρασφάλειας στην Κεντρική Μακεδονία και κατά πόσο είναι σε ετοιμότητα η Περιφέρεια, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται σε εξέλιξη τραγικές καταστάσεις σε όλη τη χώρα.

(...) Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου! Χρειάζονται πραγματικά μεγάλες ριζικές αλλαγές σε όλη την αλυσίδα, από την προστασία του δάσους μέχρι τις δυνάμεις που έχουμε για να σβήνουμε τις πυρκαγιές.

Το επαναλαμβανόμενο αυτό έγκλημα δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα των ακραίων ελλείψεων σε ολοκληρωμένη πρόληψη και δασοπροστασία των τραγικών κενών, σε προσωπικό αλλά και μέσα στην Πυροσβεστική, που δεν καλύπτονται από κάποια μπαλώματα από το τοπικό ΕΣΠΑ και κάποια προμήθεια εξοπλισμού. Ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών διοικήσεων που στηρίζουν την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική».

«Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", πρόσθεσε, θα βρεθούμε απέναντι και σε όσα ακούστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα για μπίζνες στα καμένα και στα δάση. Εμείς θα αντισταθούμε στην επέλαση των επιχειρηματικών συμφερόντων στα βουνά και στα δάση είτε με τις ΑΠΕ είτε με τη λεγόμενη "επιθετική διαχείριση των δασών" και τα επιχειρηματικά master plan όπως στον Ολυμπο».

Να σημειωθεί πως το μεσημέρι της 21ης Ιούλη σήμανε συναγερμός στη Θεσσαλονίκη, όταν ξέσπασε μεγάλη φωτιά δίπλα στην Εγνατία Οδό, στον δήμο Βόλβης στο ύψος του Προφήτη.

Η φωτιά έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας αγροτοδασική έκταση, κυρίως ελιές και ξερά χόρτα. Μάλιστα, χρειάστηκε να σταματήσει η κυκλοφορία μέσω της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα, από τον κόμβο Λαγκαδά με κατεύθυνση προς Καβάλα, και από τον κόμβο Βαγιοχωρίου με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και διεξαγόταν μέσω της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Στην επιχείρηση της Πυροσβεστικής συμμετείχαν 50 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 10 Βούλγαροι, με τρία πεζοπόρα τμήματα και 12 οχήματα, δύο ελικόπτερα και μία υδροφόρα της Περιφέρειας.

Το μεσημέρι της Κυριακής ξέσπασε ακόμα μία φωτιά στη περιοχή, σε χαμηλή βλάστηση στον Σοχό του δήμου Λαγκαδά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο μέσα στην ίδια μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ