Ακόμα «να στοιχίσετε τα εθνικιστικά κόμματα πίσω από τη γραμμή σας. Αναζωογονώντας, όμως, τη λογική του "δικαιώματος του αίματος" ως μορφή απόκτησης πολιτικών δικαιωμάτων που συμβάλλει στην ενίσχυση φασιστικών απόψεων».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση αλλά και τα νέα στηρίγματά της στη Βουλή λένε μέχρι ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι ταξική και πως τάχα αφορά τους μη πλούσιους, όμως, ούτε μια σοβαρή απάντηση δεν έχει υπάρξει απέναντι στην κριτική και τα ερωτήματα που έχει θέσει το ΚΚΕ.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν λέει τίποτα άλλο παρά αυτό που ισχύει διεθνώς για την ψήφο των αποδήμων και πως ακόμα και στις ΗΠΑ, χώρα με λιγότερους περιορισμούς, τηρούνται «στοιχειώδεις εγγυήσεις για τη σύνδεση του αποδήμου με τη χώρα, όπως η επιβεβαίωση της επιλογής του να ψηφίζει ως απόδημος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η επικαιροποίηση των στοιχείων του, για παράδειγμα η διεύθυνση της κατοικίας που διέμενε ο ίδιος ή η οικογένειά του στις ΗΠΑ ως προϋπόθεση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους κ.ά».
Αναφέρθηκε στη νομολογία του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες «για τον χαρακτήρα των αστικών δικαστηρίων, πόσο μάλλον σε αυτό το επίπεδο. Ούτε αποσπόμαστε από την πραγματικότητα, που λέει ότι οι όροι για το δικαίωμα ψήφου διαμορφώνονται σε συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με βάση τις επίσης συγκεκριμένες επιλογές μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του αστικού πολιτικού συστήματος», όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση.