Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στη δημιουργία λατομείου στο δάσος του Λαϊλιά

Μετά από περίπου τριάντα χρόνια επανέρχεται ο εφιάλτης της έγκρισης δημιουργίας λατομείου γρανίτη στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει επιχειρηματίας ο οποίος προτίθεται να λειτουργήσει λατομείο γρανίτη έκτασης 99.935,00 τ.μ. στη θέση Χέρσο στο Αχλαδοχώρι του δήμου Σιντικής, εντός περιοχής του δικτύου NATURA. Σε έκτακτη ανοιχτή συνεδρίασή του το Κοινοτικό Συμβούλιο Αχλαδοχωρίου τοποθετήθηκε ομόφωνα ενάντια στη δημιουργία λατομείου, και ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας να σταθούν στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας.

Το δάσος του Λαϊλιά, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, αποτελεί φυσικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Σερρών. Στην τοποθεσία Μπαλτά Τσαΐρ έχει δημιουργηθεί ένα παλαιοντολογικό φυσικό μουσείο βλάστησης, όπου η συσσωρευμένη γύρη των δέντρων, στρωματωμένη κατά εποχές, συμβάλλει στη διαπίστωση της διαδοχής των δασικών ειδών ανά χιλιετία. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με απόφασή του το κήρυξε διατηρητέο φυσικό μνημείο.

«Σε έναν τέτοιο τόπο απείρου κάλλους επανέρχεται η "επιχειρηματικότητα των ιδιωτών" και με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους διαγράφουν κάθε προηγούμενες αρνητικές αποφάσεις και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών», σημειώνει η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ και καλεί τις τοπικές κοινωνίες να βγούνε μπροστά απέναντι σε κάθε καταπατητή ή καταστροφική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ΚΚΕ, όπως παλιότερα (1999) με Επερώτηση στη Βουλή αλλά και συμμετέχοντας με τα μέλη του σε κινητοποιήσεις, έτσι και τώρα υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις του τη διάσωση του δάσους και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής.

Καλούμε όλους τους κατοίκους των Σερρών και των γύρω περιοχών να αντισταθούν στην αδηφάγα προσπάθεια των ιδιωτών για περισσότερο κέρδος. Τα λίγα ψίχουλα που υπόσχονται για μεροκάματα είναι το δόλωμα για να διασπάσουν τους κατοίκους της περιοχής. Τα θανατηφόρα ατυχήματα, οι συνθήκες εργασίας, τα λιγοστά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων είναι η νέα σκληρή πραγματικότητα πάνω στην οποία θα πατήσει και ο νέος νόμος για τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας. Πάνω σε αυτό το καθεστώς πρόκειται να γίνουν οι επενδύσεις που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στους επενδυτές τους. Μετά την εξόρυξη του γρανίτη θα έρθει η καταστροφή και η εγκατάλειψη της περιοχής. Αυτά θα μείνουν. Εχουμε πολλά παραδείγματα να απαριθμήσουμε με περιοχές που μετά την εξόρυξη άφησαν το αποτύπωμά τους στα βουνά της χώρας μας.

Πιστεύουμε πως τα όποια κοιτάσματα γρανίτη και μεταλλευμάτων υπάρχουν στην περιοχή του Λαϊλιά αποτελούν λαϊκή περιουσία. Οπως και τα υπόλοιπα ορυκτά που δεν ανανεώνονται εφόσον εξορυχτούν, δεν πρέπει να παραδίδονται βορά στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην καταλήστευση του πλούτου της περιοχής, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στα εργατικά ατυχήματα που πολλές φορές είναι θανατηφόρα.

Ο δασικός πλούτος του Λαϊλιά ανήκει στον λαό και αυτός με τις δικές του δυνάμεις μπορεί να τον προστατέψει για άλλη μία φορά».

Και καλεί τον λαό με την πάλη του να διεκδικήσει:

Καμία άδεια λατομείου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαγόρευση εγκατάστασης λατομείων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Εκπόνηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του συνόλου των λατομείων στην ΠΕ Σερρών. Διεκδίκηση άμεσων μέτρων αποκατάστασης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αντιπλημμυρικών έργων για προστασία από τα φαινόμενα που δημιουργεί η λατομική δραστηριότητα με χρηματοδότηση από τις εταιρείες.

Τα βουνά, τα δάση, οι ακτές και οι ελεύθεροι χώροι να αποτελούν δημόσια περιουσία.

Αξιοποίηση του βουνού με εκπαιδευτικές - διαδραστικές εκδρομές από συλλόγους, πανεπιστήμια και σχολεία, κατασκηνώσεις, αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες.

Προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους εργαζόμενους στα λατομεία με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ