Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποδοθεί άμεσα το «Καρατάσιου» στον λαό της περιοχής, με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών

Κάλεσμα προς τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει την απόδοση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» για τις δικές του ανάγκες, χωρίς άλλη καθυστέρηση, απευθύνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο πριν από περίπου ένα μήνα στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» «ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, με το ανάλογο μερίδιο ευθυνών να βαραίνει και τις διοικήσεις σε Περιφέρεια και δήμο. Ανέδειξε ότι κριτήριο για τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Διοίκησης δεν είναι η προστασία και συντήρηση εκτάσεων πρασίνου, όπως οι πρώην στρατοπεδικές εγκαταστάσεις, η αξιοποίηση και η αναβάθμισή τους σε οργανωμένους, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, με ορισμό χρήσεων γης με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών σε πράσινο, αθλητισμό, πολιτισμό κ.ά.».

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι τα πρώην στρατόπεδα της πόλης, όπως και το «Καρατάσιου», έχουν αφεθεί στην τύχη τους και η εγκατάλειψη έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των στοιχείων πρασίνου και φυσικού πλούτου που διαθέτουν, σε φθορά του κτιριακού δυναμικού τους, στη δημιουργία εστιών μόλυνσης, με εσωτερικούς χώρους να μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους και πεδία συγκέντρωσης μπάζων.

Από την άλλη, παρά την έγκριση στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πολίχνης για 75% πράσινο ως χρήση γης στο στρατόπεδο, η αξιοποίησή του ως μητροπολιτικού πάρκου φαντάζει μακρινό όνειρο, όταν ακόμα δεν έχει λυθεί ούτε το ιδιοκτησιακό ζήτημα, καθώς τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών βρίσκονται σε νομική διαμάχη για το ζήτημα.

Οπως μάλιστα υπογραμμίζει η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης, η μελέτη της οικονομικής βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», αποτελεί παράδειγμα, καθώς θέτει συγκεκριμένους στόχους ανταποδοτικότητας. Επίσης, το πρώην στρατόπεδο δόθηκε κατά χρήση και μόνο στον δήμο χωρίς τους απαραίτητους πόρους και προγραμματισμό χρηματοδότησης από το κράτος, που θα εξασφάλιζαν τις προϋποθέσεις ομαλής διεξαγωγής μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας του μητροπολιτικού πάρκου, κάτι που θα δώσει «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλα τα παραπάνω στάδια εξέλιξης του έργου.

Επισημαίνεται ακόμα ότι το πρώην στρατόπεδο αντιμετωπίζεται ως «φιλέτο» γης από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που «καραδοκούν» για την αξιοποίησή του με κριτήριο την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενδεικτική είναι η παρουσίασή του από το ίδιο το υπουργείο Αμυνας ως χώρου ιδανικού για «boutique hotels», πολυτελείς κατοικίες και επιχειρηματικά projects.

«Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή την έχουν τόσο οι κυβερνήσεις των περασμένων ετών, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίες έδιναν η μία στην άλλη τη σκυτάλη στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση των χρήσεων γης, στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και ακινήτων σε ιδιώτες, στην προσαρμογή της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης.

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τον λαό της Δυτ. Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει εκτάσεις όπως το «Καρατάσιου» να αποτελέσουν πραγματικούς πνεύμονες πρασίνου, οργανωμένοι χώροι αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, μακριά από τις ορέξεις του κεφαλαίου. Να υλοποιηθεί τώρα η κατεύθυνση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πολίχνης για 75% πράσινο στο πρώην στρατόπεδο, ώστε να δοθεί όλη η έκταση με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πόρους για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει ο συγκεκριμένος χώρος προς όφελος των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών, μακριά από τη λογική της ανταποδοτικότητας και του επιχειρηματικού κέρδους.

Η χρηματοδότηση να αφορά τόσο τη φάση της μελέτης όσο και τα στάδια της κατασκευής και λειτουργίας, αλλά και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας και καθαρισμού κατά τη θερινή περίοδο, με κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ