Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Και εδώ ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στην πυρόσβεση

Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στις υπηρεσίες της περιοχής

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή στην Κομοτηνή
Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή στην Κομοτηνή
Περιοδεία σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θράκης πραγματοποίησε την Πέμπτη κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Γιάννη Δελή.

Η περιοδεία ξεκίνησε από την Κομοτηνή, όπου εδρεύει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης, το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης, Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, συναντήθηκε με τον διοικητή, αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Κούκουρα. Εκεί ενημερώθηκε για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στην περιοχή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές και μέσα. Νωρίτερα προηγήθηκε συνάντηση και με τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, ενώ η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου, όπου στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστος Τρέλλης.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θερμό κλίμα, ενώ εκφράστηκε και η αναγνώριση της στάσης και των παρεμβάσεων του Κόμματος για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οπως μεταφέρθηκε στο κλιμάκιο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχει στην ευθύνη της μια περιοχή με μεγάλες δασικές εκτάσεις αλλά και δύο νησιά, από τα οποία η Θάσος αντιμετωπίζει έναν από τους μεγαλύτερους βαθμούς επικινδυνότητας πυρκαγιάς στη χώρα. Παρ' όλα αυτά οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σοβαρές, καθώς οι πυροσβέστες που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται, ενώ οι προσλήψεις των περίπου 60 εποχικών για όλη την Περιφέρεια πραγματοποιούνται σε περίοδο που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η υποστελέχωση ιδιαίτερα για το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, όπου το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές, ενώ τα κενά που δημιουργήθηκαν από όσους εποχικούς προσλήφθηκαν το 2019 δεν έχουν αναπληρωθεί.

Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζονται και στις υποδομές, στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Σουφλίου, Σαπών και Σαμοθράκης, όπως και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ορεστιάδας και Κομοτηνής. Ιδιαίτερα μάλιστα το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής είναι το παλαιότερο της Ελλάδας.

Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση των υποδομών του Κλιμακίου Σουφλίου, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά στη Λευκίμμη, με αποτέλεσμα να απειληθεί το δάσος της Δαδιάς. Τέλος, μεταφέρθηκε ακόμα η ανάγκη αναβάθμισης της Πυροσβεστικής στην περιοχή σε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Κλιμακίου της Θάσου, του Εθελοντικού Κλιμακίου των Φερών σε Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, όπως και της ίδρυσης εποχικού κλιμακίου στο δήμο Μύκης της ΠΕ Ξάνθης.

Μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του σχετικά με την περιοδεία, ο Γιάννης Δελής σημείωσε πως «"ο μεγάλος εμπρηστής" είναι η εμπορευματοποίηση της γης, οι αλλαγές στη χρήση της γης, είναι μια σειρά από πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις από το πώς το περιβάλλον και ο δασικός πλούτος της χώρας γίνονται βορά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όλα αυτά είναι που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών» και πρόσθεσε πως αυτά για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται οι ανάλογες υπηρεσίες όπως και ανάλογος εξοπλισμός και μέσα.

Μετά την ολοκλήρωση των περιοδειών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, με Ερωτήσεις που κατέθεσε για τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από την περιοδεία.

Αντίστοιχες περιοδείες πραγματοποίησε την Πέμπτη 15/7 και την Παρασκευή 16/7 στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Χρυσούπολης, Ελευθερούπολης και Καβάλας κλιμάκιο της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ