Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου και την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1954).

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1917 Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ. Ο διορισμός του πιο «σοσιαλίζοντα» Κερένσκι στην πρωθυπουργία δεν ήταν παρά ένας ακόμα ελιγμός της αστικής τάξης για την ενσωμάτωση των μαζών, που όμως δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα την Επανάσταση του Οκτώβρη υπό την ηγεσία των μπολσεβίκων.

1925 Ο Τζον Σκόουπς, καθηγητής Βιολογίας στις ΗΠΑ, καταδικάζεται σε πρόστιμο επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη Θεωρία της Εξέλιξης, του Δαρβίνου.

1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1930 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπόγειου σιδηρόδρομου, που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.

1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας πραγματοποιούν στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους. Τις επόμενες μέρες η απεργία γενικεύεται, ενώ στην κινητοποίηση μπαίνουν επαγγελματίες της πόλης και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Κατόπιν αυτών, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπεγράφη εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργή συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («Κίνημα των 70 Ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992 Ολοκληρώνεται στο Κάιρο, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ