Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, για τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι σοβαρές καταγγελίες για βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά σύνορα. Πιο συγκεκριμένα:

1. Το πρόσφατο πόρισμα της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) για τον έλεγχο της Frontex, που παρουσιάστηκε στις 15/7/2021, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα". Μάλιστα, στην έκθεση περιλαμβάνονται καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με ευθύνη των ελληνικών αρχών, οι οποίες συγκαλύπτονται. Ωστόσο, η ίδια έκθεση αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, που προκαλούν πρόσθετη ανησυχία για τη συγκάλυψη της επικίνδυνης δράσης και του αντιδραστικού ρόλου της Frontex.

2. Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2021 την έκθεσή της με θέμα "Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις", στην οποία γίνεται λόγος για τη συνεχή και συστηματική χρήση βάναυσων πρακτικών με παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα ως μια εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων στην ξηρά και στη θάλασσα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, "η έρευνα αναδεικνύει τη συχνότητα και την ομοιότητα των μοτίβων παραβιάσεων και επικεντρώνεται πρωτίστως στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας (στην περιοχή του Εβρου) (...) Τα περιστατικά που τεκμηριώνονται σε αυτήν την έκθεση είχαν όλα ως αποτέλεσμα εξαναγκαστικές επιστροφές, οι οποίες παραβιάζουν το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να αναχαιτιστούν, να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν μετανάστες/ριες και πρόσφυγες, οι οποίες περιλάμβαναν χρήση βίας και αυθαίρετης κράτησης, κακομεταχείριση και πιθανώς βασανιστήρια, συχνά ανέρχονταν σε παραβιάσεις από μόνες τους".

3. Αντίστοιχες καταγγελίες διατυπώνονται όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως με την από 3/5/2021 επιστολή της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dunja Mijatovic, προς την ελληνική κυβέρνηση, σωρεία δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο Τύπο για συγκεκριμένα περιστατικά, όπως η πρόσφατη καταγγελία για την υπόθεση των Αντικυθήρων. Αλλωστε, σε εξέλιξη βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση "περιστατικών παράνομης, βίαιης, ρατσιστικής επαναπροώθησης ή απέλασης 7.000+ αλλοδαπών κατά την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020".

Δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, που παρείχε εγγυήσεις για την αυστηρή φύλαξη των συνόρων της ΕΕ και παρεμπιπτόντως διέψευσε αόριστα και γενικόλογα τις σχετικές καταγγελίες, η συνολική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που επιδίδεται σε παράθεση στοιχείων και περηφανεύεται για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ενώ ετοιμάζει τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές - φυλακές ανθρώπινων ψυχών, τα σχέδια για τον νέο Οργανισμό της ΕΕ για το Ασυλο και την ενίσχυση της Frontex, μεθοδεύοντας τον οπλισμό της στα ελληνικά σύνορα με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και με στόχο για 10.000 προσωπικό έως το 2027.

Ερωτάται ο υπουργός:

1. Τι απαντά συγκεκριμένα για τις παραπάνω καταγγελίες;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να παύσουν οι καταγγελλόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές αρχές;

3. Προτίθεται να συνεχίσει την ίδια επικίνδυνη πολιτική σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αναθέτοντας τη φύλαξη των συνόρων στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς καταστολής, όπως η Frontex, οι οποίοι όχι μόνο δεν διασφαλίζουν αλλά παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ