Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι νέες απαιτήσεις στην καθοδηγητική δουλειά απαιτεί ποιοτικό άλμα

Το τρίτο και τελευταίο μέρος με τα αποσπάσματα από τις ομιλίες των συνέδρων που πήραν το λόγο

Ο «Ριζοσπάστης» ολοκληρώνει σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις ομιλίες των αντιπροσώπων που πήραν το λόγο στο Συνέδριο. Θυμίζουμε ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Το 21ο Συνέδριο υπερψήφισε ομόφωνα την Πολιτική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο. Επίσης, υπερψήφισε ομόφωνα ειδική ξεχωριστή Απόφαση για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το κίνημά της και την κοινωνική συμμαχία.

* * *

Η Μαρία Θεοφίλη, από την Οργάνωση της Αττικής, στάθηκε στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε μια σειρά από κλάδους, επικεντρώνοντας στις μεγάλες αποθήκες ηλεκτρονικού εμπορίου. Σημείωσε ότι ενώ μπορούν να συμβάλουν στην απαλλαγή του εργαζόμενου από χρόνο και κόπο, εντούτοις στον καπιταλισμό τον υποδουλώνουν ακόμα περισσότερο. Αναφέρθηκε στη θετική πείρα της κοινής δράσης εμποροϋπαλλήλων, μικρών εμπόρων και συλλόγων γυναικών, ενώ επισήμανε την ανάγκη διαρκούς μελέτης των εξελίξεων στην καπιταλιστική οικονομία και συγκεκριμένα σε κάθε κλάδο, ως προϋπόθεση για την εξειδίκευση και προσαρμογή της γραμμής πάλης στο κίνημα.

Η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της απερχόμενης ΚΕΟΕ, στάθηκε στην ανάγκη επαγρύπνησης των κομματικών οργάνων. Οπως σημείωσε, στοιχεία και διάφορες επεξεργασίες πρέπει να επανέρχονται, ώστε να δίνουν ώθηση στον προσανατολισμό, αλλά και λόγω της ηλικιακής ανανέωσης του κομματικού δυναμικού και της έλλειψης ανάλογης πείρας και ευκαιρίας συμμετοχής σε τέτοιες οργανωμένες συζητήσεις. Ακόμα αναφέρθηκε στη δράση φασιστικών και αναρχικών ομάδων που ρίχνουν το δηλητήριο του «συστημικού» ΚΚΕ, αλλά και στην ανάγκη η ιδεολογική δουλειά να φωτίσει τη σχέση αντικειμενικού - υποκειμενικού παράγοντα.


Ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στάθηκε στην παρέμβαση του Κόμματος στο αγροτικό κίνημα και στα βασικά ιδεολογήματα που συναντιούνται στους αγρότες. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να εκπαιδευτούν τα αγροτικά στελέχη να δουλεύουν πρώτα και κύρια ως κομμουνιστές μέσα στο κίνημα και αυτό, είπε, είναι ευθύνη των Οργάνων. Αναφερόμενος στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημείωσε ότι «την γέννησε η ζωή» κι έχει εξελιχθεί σε συσπείρωση συλλόγων και ομοσπονδιών. Χρειάζεται τώρα να συσπειρωθούν στην Επιτροπή ακόμα πιο πολλοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, είπε, να φτιαχτούν και νέοι. Εκεί οι δυνάμεις μας θα γνωρίζουν νέους αγρότες, θα γίνεται η διαπάλη, εκεί θα κερδίζουν συνειδήσεις.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ, μίλησε για την ευθύνη του Κόμματος στην ολόπλευρη βοήθεια και στήριξη προς την ΚΝΕ, που συνεχώς ανανεώνεται. Αναφέρθηκε στις σχετικές επεξεργασίες του Κόμματος για τους χώρους της Εκπαίδευσης, που αποτελούν προσπάθεια εξειδίκευσης του Προγράμματος σε αυτούς τους χώρους. Εφερε παραδείγματα για το πώς δουλέψαμε στους μεγάλους φετινούς μαθητικούς αγώνες, τονίζοντας πως «μέσα στο καμίνι της μάχης κατοχυρώθηκαν βήματα στην πιο πλούσια λειτουργία των μαθητικών ΟΒ».


Ο Παναγιώτης Πολίτης, από την Οργάνωση της Στερεάς - Εύβοιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του σωματείου της ΛΑΡΚΟ, αναφέρθηκε στον αγώνα στη ΛΑΡΚΟ, στη δράση και στην παρέμβαση του Κόμματος, στα συμπεράσματα από την πολύμηνη μάχη, στην πείρα που πρέπει να γενικευτεί. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για έναν εργασιακό χώρο όπου οι δυνάμεις μας είναι μειοψηφία, αλλά υπάρχει αγωνιστική παράδοση, έχουν κύρος και πρωτοστατούν. Τα παραπάνω πάρθηκαν υπόψη για να διαμορφώσει η Οργάνωση σχέδιο παρέμβασης στη ΛΑΡΚΟ. Η έναρξη της εκποίησης βρήκε προετοιμασμένες τις κομματικές δυνάμεις, που μπήκαν αποφασιστικά μπροστά.

Γεννιούνται νέες ανάγκες, νέες απαιτήσεις

Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, σημείωσε ότι η επιτυχής διεξαγωγή Συνεδρίου σε αυτές τις συνθήκες είναι άθλος και φανερώνει την ικανότητα του Κόμματος να δρα σε όλες τις συνθήκες. Επισήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι νέες απαιτήσεις στην καθοδηγητική δουλειά δεν είναι συνηθισμένη. Δεν είναι απλές βελτιώσεις, αλλά σε κρίσιμους τομείς της καθοδηγητικής δουλειάς απαιτείται ποιοτικό άλμα. Δεν χρειάζεται επανάπαυση ότι «τα καταφέραμε και τα πάμε καλά». Είναι επικίνδυνη αυτή η έλλειψη ανησυχίας, αφού γεννιούνται νέες ανάγκες, άρα και νέες απαιτήσεις.


Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη μελέτης των εξελίξεων σε μεγάλους κλάδους στρατηγικής σημασίας: Διαστρωμάτωση της εργατικής τάξης, κατάσταση στο κίνημα, πώς θα παρέμβουμε καλύτερα, ιδεολογική - πολιτική δουλειά, διάταξη δυνάμεων, συνδικαλιστική παρέμβαση στο κίνημα.

Στάθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης σχεδίου πολιτικής δράσης πάνω σε τακτά διαστήματα με συγκεκριμένους άξονες. Σημείωσε, επίσης, ότι η κατάσταση ακόμα και στον περίγυρο του Κόμματος θα γίνεται πιο σύνθετη και θα υπάρχουν αντιφατικές αντιλήψεις στον κόσμο που μας πλησιάζει. Γι' αυτό και πρέπει να διευρυνθεί η πολιτική παρέμβαση του Κόμματος και χρειάζονται καλός συντονισμός και οργανωτικά μέτρα για την καλύτερη σύνδεση κλάδου και τόπου κατοικίας.

Ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, από την Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας, στάθηκε στη δυνατότητα απεγκλωβισμού, στο τράβηγμα νέων δυνάμεων, στην οργάνωση αγώνων με αποφασιστική παρέμβαση στις εξελίξεις, στην κατοχύρωση των κομματικών μελών στη γειτονιά, στην Εκπαίδευση, στη διαπάλη, μεταφέροντας ζωντανή πείρα από τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής σωματείων και φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση καρκινογόνων ουσιών από το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στον δήμο Παύλου Μελά.

Ο Φάνης Παρρής, από το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ, στάθηκε στην ανάγκη προετοιμασίας στις σημερινές μη επαναστατικές συνθήκες για τις μεγάλες εξελίξεις που θα έχουμε μπροστά μας. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ άντεξε από τη γνώση ότι η ταξική πάλη δεν σταμάτησε και ούτε θα σταματήσει. Με συλλογική προσπάθεια και μελέτη βγήκαν πολύτιμα συμπεράσματα και για τις σημερινές συνθήκες, όπως, για παράδειγμα, η ανάγκη να παραμένει το Κόμμα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά αυτοτελές, για να μπορεί να παίζει το ρόλο της πρωτοπορίας, η άρνηση συμμετοχής σε αστικές κυβερνήσεις κ.ά.


Στην προσπάθεια οικοδόμησης σε κλάδους και χώρους δουλειάς στρατηγικής σημασίας το προηγούμενο 4χρονο στάθηκε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως απαιτείται κατά πολύ ανώτερη δουλειά, εξειδικευμένη παρέμβαση, επεξεργασία γραμμής πάλης και συσπείρωσης δυνάμεων, μέτωπο στις άλλες δυνάμεις - καθήκον πιο σύνθετο σε σχέση με χτες -, γνώση των διεργασιών που συντελούνται σε κάθε χώρο και αποφασιστική παρέμβαση για όλα τα ζητήματα, προσανατολισμός διάταξης δυνάμεων, σχέδιο που θα προωθείται ενιαία σε εδαφικό, κλαδικό επίπεδο, βοήθεια στα Τομεακά Οργανα, ώστε συλλογικά να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα αυτά.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην άμεση σύνδεση που έχει το καθήκον της οικοδόμησης με την αναβάθμιση της ιδεολογικής δουλειάς. Αναφέρθηκε στα μέτρα που πάρθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση για την καλή μελέτη και τη συλλογική συζήτηση των εξελίξεων μέχρι και την ΚΟΒ, την επεξεργασία θέσεων, τις εκδόσεις, την ενίσχυση και σχετικών κρίκων, όπως της Ιδεολογικής Επιτροπής, της Ομάδας Οικονομίας της ΕΠ.

Αναβαθμίζεται η ανάγκη για ανεβασμένη ιδεολογική δουλειά

Ο Κώστας Πελετίδης, από την Οργάνωση της Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Πατρέων, στάθηκε στην παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στους δήμους, παρέμβαση με αρνητικές συνέπειες σε όλο το φάσμα των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών. Μετέφερε την πείρα από την προσπάθεια της αγωνιστικής δημοτικής αρχής να λειτουργεί σταθερά ως αντιπολίτευση στις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από τα κεντρικά όργανα του κράτους και θέτουν ασφυκτικά όρια, ως στήριγμα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αποκούμπι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που αναδεικνύουν την υπεροχή της συνολικής διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, το γεγονός πως οι ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα απαιτούν ριζικές ανατροπές, εργατική εξουσία.

Στην πείρα από την παρέμβαση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σε συνθήκες πανδημίας, στάθηκε ο Νίκος Εξαρχος, από την Οργάνωση Ηπείρου - Λευκάδας - Κέρκυρας και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η μαχητική παρέμβαση για να σπάσει ο φόβος, τα προσαρμοσμένα αιτήματα για μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τα πτηνοσφαγεία, όπου ο κορονοϊός «έβραζε», η σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία ανέβασαν το κύρος του στους εργάτες της περιοχής, δημιούργησαν σημαντική υποδομή για τη συνέχεια, όπως αυτή εκφράστηκε και στις πρόσφατες απεργίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Η Βαγγελιώ Πλατανιά, από την Οργάνωση της Αττικής, αναφέρθηκε στη σημασία της εξειδίκευσης στην παρέμβαση του Κόμματος στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δεδομένων και των αναδιαρθρώσεων, στη σημασία της συζήτησης και επεξεργασίας, της διάταξης δυνάμεων και στη γερή σύνδεση με τις εδαφικές Οργανώσεις. Σημείωσε ακόμη τη σημασία που έχει η παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων να μην έχει μονοθεματικό περιεχόμενο για την Παιδεία και τις αλλαγές σε αυτή, αλλά να αφορά όλα τα ζητήματα που περνάνε μέσα από το σχολείο, υπό το πρίσμα της αντιπαράθεσης με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό. Αναφέρθηκε ακόμη στην πείρα από τη δουλειά στους καλλιτέχνες στις συνθήκες της πανδημίας, που ανέδειξαν τη σημασία της πρωτοβουλίας και της σχεδιασμένης παρέμβασης στο κίνημα.

Για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη διακίνηση και την καλύτερη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», ως όρο για την αναγκαία τομή στην καθοδηγητική δουλειά, μίλησε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Στάθηκε στην πείρα που προκύπτει από την αρθρογραφία στην εφημερίδα, που δείχνει ότι όταν αφετηρία της σκέψης για μια εξέλιξη ή ένα μέτωπο είναι η στρατηγική του Κόμματος, τότε είναι πιο εύστοχη και η αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, υπάρχει ζωντάνια στην αποτύπωση των διεργασιών στο κίνημα, στα σωματεία κ.λπ. Σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπίζεται από τις Οργανώσεις του Κόμματος η εφημερίδα ως «ένας ακόμα σύντροφος» που μπροστά στο άνοιγμα μιας δραστηριότητας θα αναλαμβάνει ειδικά καθήκοντα στήριξης της προσπάθειάς τους, ενώ ανέδειξε και την ανάγκη αρθρογραφίας από στελέχη του Κόμματος στην εφημερίδα, κάτι που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του περιεχομένου της.

Ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ, ανέδειξε τη μεγάλη όξυνση των καπιταλιστικών αντιθέσεων που φέρνει η «ψηφιακή μετάβαση», με μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, με μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης να βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία και άλλα τμήματα να δουλεύουν με όρους εργασιακής εντατικοποίησης, με διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ στο άλλο άκρο θα συσσωρεύεται αμύθητος πλούτος. Ολα τα παραπάνω, τόνισε, θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές σε βάθος χρόνου στην εργατική τάξη και τη διάρθρωσή της, μεγάλες διαφοροποιήσεις στους μισθούς, στον εργάσιμο χρόνο κ.ά., επηρεάζοντας και τη συνείδηση. Προκύπτουν έτσι νέα καθήκοντα για ανεβασμένη ιδεολογική δουλειά, προσαρμογή στις προτεραιότητες, ουσιαστική κατανόηση και πρόβλεψη εξελίξεων για την παρέμβασή μας στο κίνημα, ανάδειξη της διαλεκτικής σχέσης παραγωγικών δυνάμεων - σχέσεων παραγωγής.

Ολόπλευρη προετοιμασία απέναντι σε σύνθετες εξελίξεις

Ο Μανώλης Ραπανάκης, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά στάθηκε στις σημαντικές εξελίξεις και την παρέμβαση της Οργάνωσης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Επισήμανε το σύνθετο κουβάρι των εξελίξεων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με τους ανταγωνισμούς μεταξύ COSCO - εφοπλιστών - εργοδοτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης - άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, την επίδραση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει την παρέμβασή του σε εργατικό - λαϊκό κόσμο, πατώντας και στην εκλογική του πρωτιά στη Β' Πειραιά. Απέναντι στα παραπάνω, η Κομματική Οργάνωση προχώρησε την επεξεργασία της, έγινε ικανότερη στην επεξεργασία πλαισίου πάλης, με τον άξονα «Λιμάνι στην υπηρεσία του λαού», ανέδειξε τον ταξικό χαρακτήρα των αντιθέσεων του κεφαλαίου, ενάντια στον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων σε αυτές.

Στο γεγονός ότι η στρατιωτική θητεία με την αύξησή της και τις άλλες αλλαγές προσαρμόζεται στη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ενίσχυση της επιθετικότητας της ελληνικής αστικής τάξης, στην αναβαθμισμένη συμμετοχή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ παράλληλα προωθούνται εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων που δεν προστατεύουν τα σύνορα, αλλά στηρίζουν τα παραπάνω συμφέροντα, αναφέρθηκε ο Νίκος Λάππας, από την ΚΟ Αττικής. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ενημέρωσης, της αλληλεγγύης στους νέους στρατευμένους, για να αναδεικνύεται ότι τα δικαιώματά τους δεν σταματάνε έξω από τις πύλες των στρατοπέδων.

Η Βούλα Τσίγκα, από τη Διατμηματική Επιτροπή για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη επεξεργασμένης παρέμβασης σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και στους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του αστικού κράτους για χειραγώγηση της νέας γενιάς από πολύ μικρή ηλικία. Επισήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα «όρια» στην προσπάθεια κάθε οικογένειας, ατομικά, να διαπαιδαγωγήσει το παιδί της και αυτό έρχεται να λύσει η συλλογική προσπάθεια του Κόμματος. «Να βοηθήσουμε τα δικά μας παιδιά να αγαπήσουν τη μόρφωση και το διάβασμα, να αποκτήσουν έναν ορθολογικό τρόπο σκέψης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το περιεχόμενο της δουλειάς είναι σύνθετο και απαιτητικό, αφού χρειάζεται να απαντηθούν πολλά και σύνθετα ερωτήματα των παιδιών με κατάλληλο τρόπο.

Τη μεταφορά πείρας από τη δράση των κομμουνιστών στις προβλήτες του ΟΛΠ έφερε ο Μάρκος Μπεκρής, από την Οργάνωση της Αττικής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Ανέφερε ότι κάτω από την παρέμβαση του Κόμματος έγινε κατορθωτό να αναπτυχθούν αγώνες, να ενισχυθούν οι δεσμοί με νέους εργάτες, να αυξηθεί ο κομματικός περίγυρος. «Ποιοι εργάτες άντεξαν την πίεση της εργοδοσίας; Αυτοί που μιλάμε μαζί τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η σταθερή παρέμβαση, το γειωμένο πλαίσιο πάλης, η δουλειά με κομματικό πυρήνα, η συνεργασία εδαφικής και κλαδικής Οργάνωσης άνοιξαν δρόμο στο λιμάνι του Πειραιά.

Σταθερότητα στις αρχές αλλά και ικανότητα ελιγμού

Στις επεξεργασίες του Κόμματος για το αστικό Σύνταγμα και τον ρόλο του, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής κ.ά. αναφέρθηκε η Μαρίνα Λαβράνου, από το Τμήμα Δικαιοσύνης της ΚΕ, επισημαίνοντας τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες που αναδεικνύονται για την αφομοίωσή τους. Επισήμανε την ανάγκη να βαθύνουμε στην αποκάλυψη της δικτατορίας του κεφαλαίου και στην ανάδειξη της δικτατορίας του προλεταριάτου, την ανωτερότητα του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής.

Ο Κώστας Μπορμπότης, από την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ, αναφέρθηκε στη σημασία της εσωκομματικής αυτομόρφωσης και ότι δεν πρέπει να «παραλείπεται» ανάμεσα στα πολλαπλά καθήκοντα. Σημείωσε ότι για να γίνει κανείς πειστικός χρειάζεται να γνωρίζει βαθιά τη στρατηγική του Κόμματος, να την έχει αφομοιώσει, να γνωρίζει τις νομοτέλειες του σοσιαλισμού. «Αυτή η προσπάθεια, άρα και μελέτη, δεν σταματά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Ραλλάτος, από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι βασικό στοιχείο διαπάλης «που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή, είναι ότι δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή ανεξάρτητα από τις σχέσεις και το κίνητρο της παραγωγής κάθε κοινωνίας». Ολα τα αστικά κόμματα και οι ΜΚΟ αποσπούν το περιβάλλον από τον χαρακτήρα των σχέσεων παραγωγής, αθωώνοντας τον καπιταλισμό, ρίχνοντας την ευθύνη σε στρεβλώσεις της «νεοφιλελεύθερης οικονομίας». Επισήμανε ακόμα ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια συνθετικής και θεωρητικής επεξεργασίας της σχέσης οικονομίας - περιβάλλοντος στις σύγχρονες συνθήκες.

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ, σημείωσε ότι το ΚΚΕ δούλεψε μέσα σε αρνητικό συσχετισμό στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και κατάφερε να αυξήσει το κύρος του. Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε μέσα στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, στη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση» για να συγκροτηθεί ένα γερό ιδεολογικό μέτωπο μέσα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Αυτό χρειάζεται και σταθερότητα στις αρχές αλλά και ικανότητα ελιγμού, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ