Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Νέα αντιλαϊκά εργαλεία απαραίτητα για την υλοποίηση του «υπερμνημονίου» του Ταμείου Ανάκαμψης

Eurokinissi

Εργαλεία για το μοίρασμα επιπλέον «ζεστού», κρατικού και κοινοτικού χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, φέρνει η κυβέρνηση με τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο που συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Ο αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0 θα αντικαταστήσει τον ν. 4399/16 (Α' 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων και θα αποτελεί, για τα επόμενα χρόνια, το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρεται από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς στόχος τους μπαίνει «να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων». Αλλωστε, ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος «αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία, όπως έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Σε αυτήν τη βάση «εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της».

Να σημειώσουμε ότι το «Ελλάδα 2.0» είναι αναπόσπαστο κομμάτι του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και το μόνο «νέο» που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί τη «γέφυρα» της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό «σούπερ μνημόνιο». Εξέλιξη με την οποία συμφωνεί απόλυτα και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όπως άλλωστε έχει εκφραστεί και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1 που αποβλέπει στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό με γνώμονα τις εξελίξεις στην ψηφιακή οικονομία».

Παραπέρα, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., με «έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό και στην εκπόνηση πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας καθώς και στον συντονισμό της διαχείρισης κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας». Λέγεται δε ότι με το νομοσχέδιο «προωθείται μία συνολική μεταρρύθμιση του τομέα εσωτερικής ασφάλειας στην Ελλάδα, με έμφαση στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων, αλλά και τη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας». Βασικό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι «αναμορφώνεται ριζικά η αστυνομική εκπαίδευση», με κύριο προσανατολισμό όχι την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων, του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ακόμα, παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με ενοποίηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Αλλη μια κίνηση που κουμπώνει πάνω στις ανάγκες του κεφαλαίου να επιταχυνθούν διαδικασίες για να κάνει μπίζνες, καθώς, όπως ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, «ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης το ζήτημα της ανάθεσης (και εκτέλεσης) των δημοσίων συμβάσεων αποκτά μείζονα σημασία για την υλοποίηση των δράσεων που θα ενταχθούν στη χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών, ενόψει των ασφυκτικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης». Αλλωστε, μόλις πριν από λίγες μέρες πέρασε από τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει ακριβώς αυτό. Fast track διαδικασίες αδειοδότησης και κινήτρων για εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες, όπως τα Οινόφυτα κ.ά.

Εξάλλου, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, στη λογική της εμπορευματοποίησης, που προβλέπει «κίνητρα» και «αντικίνητρα» για τους «παραγωγούς αποβλήτων, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ, όπως το Τέλος Ταφής και το "Πληρώνω όσο Πετάω"». Προώθηση κέντρων επαναχρησιμοποίησης υλικών, με υποχρέωση δημιουργίας τους για ΟΤΑ και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Προώθηση και υιοθέτηση Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων σε «σημαντικούς τομείς της οικονομίας», όπου υπάρχουν ευκαιρίες κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια. Εξέλιξη που θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμα περισσότερο τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά με τα διάφορα τέλη για τα απορρίμματα, στο όνομα και πάλι της «ατομικής ευθύνης» και όχι βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού προσανατολισμένου στις λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, αποφασίστηκε η επιλογή του συμβούλου Επικρατείας Σπυρίδωνα - Κωνσταντίνου Μαρκάτη ως αντιπροέδρου του ΣτΕ. Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε ως υποψήφιο για την πλήρωση της θέσης του Ελληνα δικαστή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ την Ευγενία Πρεβεδούρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ