Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ερχονται «σύγχρονες» προσαρμογές στα αντιδραστικά ζητούμενα του κεφαλαίου

EUROKINISSI

Η ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, με δημοσίους υπαλλήλους με λιγότερα δικαιώματα (βλέπε τηλεργασία), αλλά περισσότερο πειθαρχημένους και εκπαιδευμένους στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε βάρος του λαού, είναι το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη Δημόσια Διοίκηση, δείγμα του οποίου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ενημερώνοντας σχετικά την περασμένη Τρίτη την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Προανήγγειλε δε ότι ενδεχομένως Σεπτέμβρη και Οκτώβρη η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και το σχετικό «εθνικό σχέδιό» της.

Η όλη συζήτηση έγινε με αφορμή την παρουσίαση της στρατηγικής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) για την περίοδο 2021-2023.

Ο υπουργός με σαφήνεια ανέφερε ότι «η τεράστια συγκλονιστική μεταβολή» της τεχνολογίας «διαμορφώνει αντικειμενικούς όρους αλλαγής της εργασίας», που για τον υπουργό αυτό σημαίνει δημόσιους υπαλλήλους με υψηλές δεξιότητες. Για να γίνει ακόμα πιο κατατοπιστικός, παρουσίασε ως κυβερνητικό ...επίτευγμα ότι «ψηφίσαμε την τηλεργασία, κάτι το οποίο θα αποτελέσει βασικό εργαλείο μέσα στα επόμενα χρόνια και θα διαμορφώσει τους όρους εργασίας για τη Δημόσια Διοίκηση».

Η επόμενη κυβερνητική παρέμβαση, σημείωσε, «θα είναι το να νομοθετήσουμε το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης των οργανικών δομών», όπου θα κριθούν και τα οργανογράμματα των οργανισμών. Οπως ανέφερε, δεν είναι σωστή η αναφορά «κενές οργανικές θέσεις», στη σημερινή εποχή, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό συνολικά για τις θέσεις εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. «Τι είναι οι κενές οργανικές; Είναι πράγματι αναγκαίες αυτές οι οργανικές; Καλύπτουν πράγματι αυτό το οποίο ζητά ο πολίτης από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία;», σημείωσε επιχειρώντας να κρύψει ότι οι προτεραιότητες του αστικού κράτους δεν ιεραρχούνται με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα του κεφαλαίου που τις υπονομεύουν. «Επομένως - είπε - βλέπετε ότι ξεδιπλώνεται μια συγκεκριμένη στρατηγική με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που έρχεται να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής»...

Δεν παρέλειψε βέβαια όλα αυτά τα ...«εκσυγχρονιστικά» να τα συνοδεύσει και με αντικομμουνισμό, αναμασώντας τα τετριμμένα περί «παρωχημένου κομμουνιστικού συστήματος», δείχνοντας ποια είναι η ανησυχία της αστικής τάξης.

Αντίστοιχα η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Π. Δραμαλιώτη ανέφερε όσον αφορά τα όσα προωθούνται στη Δημόσια Διοίκηση, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και στο Ινστιτούτο Καινοτομίας ότι είναι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την καινοτομία.

Τα όσα είπε ο υπουργός έτυχαν ευρείας αποδοχής από τα αστικά κόμματα. Για παράδειγμα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «πολλές από τις αλλαγές οι οποίες έρχονται, κύριε υπουργέ, είναι σωστές» και πως πρέπει «να υπάρχει μια ασφάλεια στη μετάβαση» από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και αυτό γιατί «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ισχυρή αποτελεσματική και έξω από κομματικές παρεμβάσεις δημόσια διοίκηση», κάτι δηλαδή σαν «το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια».

Τυφλή υπακοή στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι η Δημόσια Διοίκηση αυτού του αστικού κράτους έτσι κι αλλιώς υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις «κατευθύνσεις οι οποίες υλοποιούνται, των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, το είπε και η πρόεδρος εδώ, του ΔΝΤ και άλλων σχημάτων τέτοιων και χρησιμοποιήθηκαν διάφορα προγράμματα που προσαρμόζονται σε αυτές τις κατευθύνσεις».

Ανέδειξε ότι «τα αντικείμενα επιμόρφωσης εκπαίδευσης όχι μόνο του ΕΚΔΔΑ αλλά και σε όλες τις μορφές της λεγόμενης διά βίου μάθησης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και όρων, ήταν διαχρονικά να δίνεται έμφαση και να θεμελιώνεται θεωρητικά και επιστημονικά, αλλά και στην πράξη, η αναγκαιότητα των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, η αναγκαιότητα να διευρύνεται η σχετική και απόλυτη υπεραξία που αποσπάται από τους εργαζόμενους, να επιμηκύνεται ο χρόνος εργασίας και να συμπιέζεται το εισόδημα με διάφορες μορφές».

Επισήμανε ότι οι δεξιότητες που κλίνει σε όλες τις πτώσεις η κυβέρνηση αυτόν τον στόχο υπηρετούν. Περιορίζοντας «το οπτικό πεδίο των υπαλλήλων», επιδιώκουν «την τυφλή υπακοή στην εφαρμογή πολιτικών, στην επικέντρωση στην αποτελεσματικότητα και στην αποδοτικότητα, που εξυπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς», ενώ «μετατρέπει την εκπαίδευση και την επιμόρφωση σε ένα στοιχείο ανταγωνισμού μεταξύ υπαλλήλων, ομάδων υπαλλήλων, σαν ατομικό στοιχείο υπεροχής του υπαλλήλου - αριστεία την είπε η πρόεδρος εδώ - έναντι άλλων, σαν εφόδιο στον ανταγωνισμό για την κατάληψη θέσεων ευθύνης».

«Ομως, το ζητούμενο είναι παντού και πάντα η μεγιστοποίηση των κερδών, κάτι που μεταφράζεται ακόμη και σήμερα, εν αναμονή αυτού που λέμε 5G, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, σε μεγαλύτερη ανεργία, σε όλο και περισσότερη δουλειά και λιγότερες απολαβές και δικαιώματα για τον εργαζόμενο», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστικός και στη νέα εκδοχή του(2006-12-06 00:00:00.0)
Επι (συμ)μόρφωση δημοσίων υπαλλήλων(2004-08-19 00:00:00.0)
Νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση(2004-07-10 00:00:00.0)
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση(2003-12-09 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία της κυβερνητικής πολιτικής(2003-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ