Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται η ελληνική εμπλοκή ως στοιχείο του ευρύτερου ΝΑΤΟικού σχεδιασμού

Πλώρη για τη Μαύρη Θάλασσα έβαλε και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική συμμετοχή στη γιγάντια πρόβα πολέμου «Sea Breeze», που συνδιοργανώνουν Αμερικανοί και Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα, αφορά ελληνικό πολεμικό πλοίο, εκπαιδευτές από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα και επιτελείς.

Την ίδια ώρα, οι χτεσινές ρωσικές καταγγελίες για την εμπλοκή στο επεισόδιο με το βρετανικό πολεμικό πλοίο, αμερικάνικου αεροπλάνου που απογειώθηκε από τη Σούδα, αναδεικνύουν και πάλι τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, μετατρέποντας τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε πως όλο αυτό το διάστημα τα ΝΑΤΟικά πλοία που απλώνονται στη Μ. Θάλασσα υποστηρίζονται στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, ενώ λαμβάνουν αεροπορική υποστήριξη από αεροσκάφη πολλαπλών ναυτικών αποστολών (MMA) Ρ-8 «Poseidon», που απογειώνονται και από την αεροπορική βάση της, μεταξύ άλλων και για να καλύψουν τα όλο και πιο συχνά «περάσματα» των στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ από την περιοχή.

Αλλωστε οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν προχωρήσει όλους αυτούς τους μήνες σε κινήσεις και χερσαίας περικύκλωσης της Ρωσίας, με μετακίνηση σημαντικού αριθμού δυνάμεων στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων «Defender Europe 21», για τη διεκπεραίωση των οποίων προς Βουλγαρία και Ρουμανία χρησιμοποιείται συνεχώς τους τελευταίους μήνες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου, με τους Αμερικανούς να παγιώνουν τη χρήση του τέτοιου διαδρόμου εναλλακτικά προς τα Δαρδανέλια. Ενώ το όλο σχέδιο για στρατιωτική χρήση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς έχει και την πτυχή του ελέγχου των Δαρδανελίων ως σημείου εισόδου - εξόδου του ρωσικού στόλου.

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας πριν μερικές μέρες στο «STAR», τόνισε ότι από την αρχή της θητείας του στην Ελλάδα «συνεργάστηκε» με τις διοικήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη, «για να εντοπίσω ευκαιρίες να αναπτύξω την Αλεξανδρούπολη ως κόμβο προβολής ισχύος και πόρων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι τη Βουλγαρία και τόσο μακριά όσο η Ρουμανία. Είμαι πολύ περήφανος για το πώς καταφέραμε να το θεσμοθετήσουμε τώρα», πρόσθεσε παραπέμποντας στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που διευρύνει το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών γενικά στην Ελλάδα και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη. Αναγνώρισε, άλλωστε, και σε αυτή του τη συνέντευξη «τον κρίσιμο ρόλο που έχει αναπτύξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβος εφοδιαστικής για τον στρατό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», με αφορμή τη χρήση του λιμένα για τις ανάγκες της «Defender Europe 21».

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η «Sea Breeze», η «Defender» και η Αλεξανδρούπολη είναι κομμάτια του ευρύτερου σχεδιασμού, θυμίζουμε ότι ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του 2018, το ΝΑΤΟ έδωσε το «σήμα» για την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων και στη Μαύρη Θάλασσα μιλώντας για «ανάγκη ανανεωμένης εστίασης στη Μαύρη Θάλασσα», με όλες διαδοχικά τις ελληνικές κυβερνήσεις να στέλνουν όλο και περισσότερο και για όλο μεγαλύτερο διάστημα δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης σε μόνιμη βάση ΝΑΤΟικής αρμάδας στην περιοχή.

Στοιχεία όλα της εμπλοκής που βαθαίνει επικίνδυνα και πρέπει να βρει τον λαό απέναντι, όπως επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ