Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Εργαλείο θωράκισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων

Ο κλιματικός νόμος της ΕΕ αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο θωράκισης της κερδοφορίας ομίλων της «πράσινης Ενέργειας» και «ψηφιακής μετάβασης» με ζεστό χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί, τόνισε σε παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Παρά τις υποκριτικές ανησυχίες σας για το περιβάλλον, ο κλιματικός νόμος σημαδεύεται από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και είναι εργαλείο θωράκισης της κερδοφορίας ομίλων της "πράσινης ενέργειας", της "ψηφιακής μετάβασης". ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ πίνουν νερό στο όνομα του Ταμείου Ανάκαμψης που μοιράζει εκατοντάδες δισ. ευρώ στους ομίλους, ενώ οι λαοί φορτώνονται μνημόνια, αντεργατικά εκτρώματα για 10ωρη εργασία, νέους "πράσινους" φόρους ατομικής ευθύνης, που είναι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενά τους.

Τέτοιοι κανονισμοί, όπως ο κλιματικός νόμος, "ξεπλένουν" περιβαλλοντικά εγκλήματα με την έγκριση όλων των κυβερνήσεων, όπως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η παράδοση γης, δασών, αέρα, θάλασσας, παραλιών σε "πράσινους καπιταλιστές" για κάθε είδους εκμετάλλευση, οι ΧΥΤΑ τύπου Φυλής, η καύση σκουπιδιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία.

Ο ένοχος δεν γίνεται σωτήρας. Γιατί, στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπερασπίζεστε, που εμπορευματοποιεί τη γη, το νερό, τον αέρα με στόχο το ολοένα μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέρδος, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε φιλολαϊκή διαχείριση, ούτε προστασία του περιβάλλοντος.

Η λύση βρίσκεται στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στη στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ που καταδικάζει τους εργαζόμενους, τα παιδιά τους, να ζουν δίπλα σε χωματερές, σε ρυπογόνες βιομηχανίες. Βρίσκεται στην πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως η ζωή σε ένα πραγματικά ανθρώπινο περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ