Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΕΝΓΕ
Αντί για θωράκιση των νοσοκομείων η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χαριστική βολή

Υπόμνημα της Ομοσπονδίας προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Καταπέλτης στην κυβερνητική πολιτική και στο αφήγημα περί «ενίσχυσης» του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι το υπόμνημα που απέστειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη. Αφού θυμίζει ότι εδώ και ενάμιση χρόνο το υπουργείο Υγείας αρνείται να συναντηθεί με την Ομοσπονδία, θέτει μια σειρά ερωτήματα για τα σοβαρά κενά προσωπικού στα νοσοκομεία, για το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων, για τις μονιμοποιήσεις επικουρικών και συμβασιούχων κ.ο.κ.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι στον αντίποδα των δίκαιων διεκδικήσεων για ουσιαστική θωράκιση των νοσοκομείων η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, λογαριάζοντας την Υγεία σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί, με το βλέμμα στραμμένο στη «μετά-COVID» εποχή εργαζόταν «πυρετωδώς για την υλοποίηση του σχεδίου για το "νέο ΕΣΥ". Ενα "νέο ΕΣΥ" φτιαγμένο με την ίδια αποτυχημένη συνταγή, χρησιμοποιώντας τα ίδια μπαγιάτικα υλικά της εμπορευματοποίησης που το οδήγησαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πριν καλά - καλά υφεθεί η πανδημία, θέτετε σε εφαρμογή το σχέδιό σας για να δώσετε τη χαριστική βολή. Εχοντας προνομιακό σας συνομιλητή αυτούς που λιποτάκτησαν από τη μάχη, που κρατούσαν ερμητικά κλειστές τις ΜΕΘ την ώρα που ασθενείς ξεψυχούσαν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων. Τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων των προσλήψεων για τις θέσεις μόνιμων γιατρών που έχουν προκηρυχθεί, συμπεριλαμβανομένων και των επιλαχόντων. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων, οι θέσεις να επαναπροκηρύσσονται με ειδικά μισθολογικά, οικονομικά, θεσμικά κίνητρα. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θέσπιση πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για έναρξη ειδικότητας, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Κάλυψη των θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών) με μόνιμους γιατρούς, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής. Αμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας που είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, ξεχωριστά από τον μισθό. Θέσπιση αφορολόγητου για τις πρόσθετες εφημερίες. Ενταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Αμεση πρόσληψη του συνόλου των ειδικευόμενων γιατρών που είναι στην αναμονή για την έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητάς τους. Τοποθέτηση για την έναρξη ειδικότητας ως υπεράριθμων όλων των πτυχιούχων γιατρών χωρίς ειδικότητα που εργάζονται με σύμβαση COVID. Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρη κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος.

Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά αντίθετη στην όποια και με οποιοδήποτε τρόπο παράταση της παραμονής στο ΕΣΥ γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους. Ετσι, απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, που δίνει τη δυνατότητα (άρθρο 18) παράτασης του χρόνου παραμονής στο ΕΣΥ μέχρι 31/12/2021 γιατρών που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στις 31/12/2020 λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους.

«Αντί για μόνιμες μαζικές προσλήψεις, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με νέο αίμα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας και με τη μέθοδο της διολίσθησης, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ενισχύεται η αιμορραγία προς το εξωτερικό νέου ηλικιακά αξιόλογου και αξιόμαχου επιστημονικού δυναμικού», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπόμνημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ