Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γνωστή εδώ και καιρό η μετάλλαξη «Δ» όμως χτες σήμανε «συναγερμός»

Στα 29 τα κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος που σταδιακά κυριαρχεί σε αρκετές χώρες

Με τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δ» του κορονοϊού (γνωστή και ως «ινδική») να φτάνουν χτες τα 29 εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, αν και το συγκεκριμένο πιο μολυσματικό στέλεχος είναι γνωστό εδώ και 3 μήνες, όσο δηλαδή η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα υπηρετηθούν οι επιδιώξεις των ομίλων του τουριστικού κεφαλαίου.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για την εμφάνιση 11 κρουσμάτων «Δ», τα οποία όμως «αντιμετωπίστηκαν και δεν υπάρχει διασπορά». Χτες όμως τα ευρήματα για 18 ακόμη ίδια κρούσματα, εκ των οποίων η πλειοψηφία τους ανιχνεύθηκε στην Κρήτη, ήρθαν να τη διαψεύσουν και συγχρόνως να αποκαλύψουν για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της για την υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Με αφορμή τα ευρήματα αυτά που συγκεντρώνονται στην Κρήτη, χτες πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, του καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Κρήτης καθώς και δημάρχων του νησιού.

Η κυβέρνηση πρόβαλε και πάλι τον εμβολιασμό ως μοναδική λύση και υποκατάστατο για όσα μέτρα δεν πήρε για την προστασία της υγείας του λαού και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ κατόπιν εορτής έκανε λόγο για «μέτρα» που εξαντλούνται στην αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου. «Ελεγχοι» που βέβαια είναι «λάστιχο» και δεν έχουν στόχο τον περιορισμό της διάδοσης αλλά την ομαλότερη είσοδο τουριστών στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία: Η «Δ» είναι 40% - 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία είναι ήδη περίπου 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό πανδημικό στέλεχος. Διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας. Δύο δόσεις του εμβολίου της «Pfizer» βρέθηκαν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους «Δ» (92% στην βρετανική) και της «AstraZeneca» 60% (έναντι 73% στη βρετανική), ωστόσο σύμφωνα με μελέτες εκτιμούν ότι και τα 2 εμβόλια μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και προσφέρουν επαρκή προστασία σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται ακόμη στο 32%.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος μιλώντας σε τοπικό τ/σ: «Το στέλεχος "Δ" είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. (...) Το καλύτερο θα ήταν να κλείναμε τα σύνορα και να μη δεχόμαστε τουρίστες, όμως αφού αυτό δεν είναι εφικτό είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρχει καθολικός και όχι δειγματοληπτικός έλεγχος στις πύλες εισόδου»...

Τα χτεσινά στοιχεία

Και χτες 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 12.613 θάνατοι. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 256. Τα νέα κρούσματα ήταν χτες 489, εκ των οποίων τα 8 είναι εισαγόμενα, 252 εντοπίστηκαν στην Αττική, 36 στη Θεσσαλονίκη και 17 είναι υπό διερεύνηση.

Η γονιδιωματική ανάλυση 564 δειγμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης έδειξε 481 θετικά σε μεταλλάξεις. Οι 307 αφορούν την βρετανική, 155 τη νιγηριανή, 3 τη νοτιοαφρικάνικη και 18 το στέλεχος «Δ», εκ των οποίων τα 15 εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης και από 1 σε Δυτικό Τομέα Αθήνας, σε Θεσσαλονίκη και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ