Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει «τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη» και των εργαζομένων κόλαση

Ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που παρέχει νέες διευκολύνσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Την παραπέρα «απελευθέρωση» της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων από «γραφειοκρατικούς ελέγχους», που αφορούν από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι ακόμα και τη δημόσια υγεία, ψήφισαν από κοινού χτες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας να επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους ταύτιση στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, που προϋποθέτει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», το οποίο φέρει τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αποτελεί συνέχεια του σχετικού νόμου 4756/2021 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, και πάλι από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο με το εν λόγω νομοσχέδιο όσο και με τον Ν. 4756, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, «συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και σε άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, υπό το πλαίσιο του Ν. 4442/2016» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα του νομοσχεδίου έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Αδ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι σκοπός του είναι να «κάνει τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη», ενώ χαρακτηριστική ήταν και η φράση της βουλευτή της ΝΔ, Χρ. Αλεξοπούλου, ότι για τους επιχειρηματίες «ο χρόνος είναι χρήμα» και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους εμποδίζει.

Η σύμπνοια και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν όσον αφορά το νομοσχέδιο, αφού όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης «πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά όταν αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο είναι «αποσπασματικό, πρόχειρο», «καθυστερημένο», ότι η κυβέρνηση το φέρνει για ψήφιση «εντός ενός ημιτελούς πλαισίου», όταν σήμερα «είναι πιο αναγκαία από ποτέ η χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής ως το κεντρικό διακύβευμα της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία», ό,τι λέει δηλαδή ο ΣΕΒ, με τον υπουργό να απαντάει καθησυχαστικά ότι «η ανάπτυξη πάει καλά», παραθέτοντας και σχετικά δημοσιεύματα από διεθνείς οίκους κ.ο.κ.

Ο ένας συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο του άλλου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επεσήμανε ότι «κάθε επόμενη κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη και συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο». ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, «παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να παρουσιάζουν στην τακτική τους ή ακόμα και στις καταβολές τους, έχουν κοινή στρατηγική όταν αφορά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου» και «ψηφίζουν τους νόμους που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης».

Ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της εφαρμογή της πατέντας τού «ελέγχου εκ των υστέρων», που σημαίνει πρακτικά την κατάργηση έστω και αυτών των υποτυπωδών ελέγχων που αφορούν ακόμα και τη δημόσια υγεία για μια σειρά «οικονομικούς φορείς και επενδυτές που ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν τις οικονομικές δραστηριότητες», όπως του Τουρισμού.

Στο 2ο μέρος, που αφορά «ειδικότερες ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή δραστηριότητα», προβλέπει την ανεξέλεγκτη διασπορά των λεγόμενων επιχειρηματικών πάρκων, που «εξαιρούνται της υπαγωγής σε ειδικές διατάξεις, σχετικές με την τήρηση αποστάσεων από εγκαταστάσεις ή περιοχές που βρίσκονται εκτός των χώρων αυτών», ξεπερνώντας και εδώ στοιχειώδεις ρυθμίσεις προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και πολεοδομικές. Και για να μην υπάρξει αυταπάτη ότι αυτό αφορά μικρούς ΕΒΕ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους επιχειρηματικούς ομίλους της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα γνωστά logistics, που θα μπορούν από δω και πέρα να αυτοαναγορεύονται σε επιχειρηματικό πάρκο «μεμονωμένης επιχείρησης».

Ειδικά δε για τα logistics, στο άρθρο 28 προβλέπεται ότι είναι δυνατή η υπέρβαση της επιτρεπόμενης κατ' όγκο εκμετάλλευσης του οικοπέδου (αυξάνεται δηλαδή ο συντελεστής δόμησης), ταυτόχρονα όμως επιτρέπεται και η καθ' ύψος υπέρβαση μέχρι τα 32 μέτρα!

Τέτοιο βιομηχανικό πάρκο προβλέπεται για την εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή των Οινοφύτων και «αυτό ψηφίζετε όλοι», επεσήμανε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τις επιλογές και τις ανάγκες του κεφαλαίου, την καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, θυσιάζοντας στον βωμό των κερδών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα. Αυτή η σύμπλευση υπάρχει σε όλα τα κρίσιμα θέματα: Στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης κ.λπ.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση διευκολύνει τη δράση των επιχειρήσεων την ώρα που βάζει επιπλέον εμπόδια στη δράση των εργαζομένων για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ έκανε αναφορά και στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση, «τζογάροντας τις εισφορές και τους κόπους των εργαζομένων στις χρηματαγορές».

Σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, επεσήμανε ότι η κίνηση αυτή επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» και να εξαγοράσει τους κατοίκους των νησιών, τα οποία όλες οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε φυλακές μεταναστών και προσφύγων. Αναφέρθηκε τέλος στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ