Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαίρει...

Πριν ακόμα κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, τα γνωστά παπαγαλάκια έπιασαν δουλειά για να υπερασπιστούν τις επερχόμενες ανατροπές και να ενεργοποιήσουν τον άθλιο κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της κυβέρνησης. Το δίπολο «ιδιωτικός - δημόσιος τομέας» έχει την τιμητική του από προχτές, στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», που κάνει πιο εύκολο το τράβηγμα όλων των εργαζομένων προς τον πάτο, όπως επιδιώκουν διαχρονικά η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ετσι, γράφεται στον Τύπο ότι οι «καλοί» εκπαιδευτικοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την «αξιολόγηση» και ότι πρέπει να απομονωθεί η μειοψηφία των «βραδυπορούντων», που είναι βολεμένοι και δεν θέλουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Κάτω από τέτοια αντιδραστικά στερεότυπα, που φτιάχνουν βολικούς αντίπαλους για την κυβέρνηση και το κράτος, τσουβαλιάζεται όποιος αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Εκπαίδευση ακόμα πιο εχθρικό τοπίο για τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, επιβάλλοντας παράλληλα ασφυκτικό έλεγχο στους εκπαιδευτικούς, ενάντια σε κάθε παιδαγωγική λογική.

... και βασίλευε

Αλλη αστική εφημερίδα, με αφορμή τις καταγγελίες Χατζηδάκη για υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, γράφει πως δεν θα βγει τίποτα όσο δεν αλλάζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, ώστε να επιτρέπεται η απόλυσή τους, όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι οι ίδιοι που επιχειρηματολογούσαν υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, για να εκλείψει κάθε προστασία σε όποιον πρωτοστατεί στους αγώνες και εκτίθεται απέναντι στην εργοδοσία και στο κράτος. Για να ρίξουν το μελάνι τους, δεν διστάζουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους όλη τη σαπίλα του κρατικού μηχανισμού, για την οποία ευθύνονται η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέσα εκεί αναπαράγονται και φαινόμενα διαφθοράς, βολέματος και διαπλοκής, με την άμεση εμπλοκή και την πλήρη κάλυψη των αστικών κομμάτων, που παριστάνουν τάχα τους ανήξερους και τους αθώους. Ο λαός δεν πρέπει να πατήσει την μπανανόφλουδα. Οσα απεργάζεται η κυβέρνηση στην πλάτη του αφορά το ίδιο και τα παιδιά του και θα τα βρει μπροστά του, είτε δουλεύει στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Γι' αυτό χρειάζεται από τώρα να προετοιμάσει μαζική απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και στην άθλια προπαγάνδα που τους συνοδεύει.

Ξεχειλίζουν

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Ο λόγος για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα και αναπληρωτή υπουργού Αμυνας τον περασμένο Νοέμβρη, που όπως αποδεικνύεται έγινε με τη στενή «καθοδήγηση» των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Την αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξή του ο Γιόσι Κοέν, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Μοσάντ. Μπορεί η συνέντευξη να προβλήθηκε «κομμένη» στο συγκεκριμένο σημείο, ο δημοσιογράφος όμως που την πήρε δήλωσε πως «ο Κοέν δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για αυτήν την ενέργεια, αλλά η προσωπική του υπογραφή βρίσκεται σε ολόκληρη την επιχείρηση». Ο ίδιος ο Κοέν εμφανίζεται να λέει ότι η Μοσάντ «βρισκόταν για χρόνια πολύ κοντά στον Φαχριζαντέχ» και ότι «αν ένας άνθρωπος κατέχει μια ικανότητα που θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες του Ισραήλ, πρέπει να σταματήσει να υπάρχει». Βέβαια, η έμμεση αυτή ομολογία ενοχής για τη δολοφονία, από μια κρατική υπηρεσία, ενός αξιωματούχου μιας άλλης χώρας, δεν προκάλεσε καμία «αναταραχή» σε ΗΠΑ και ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την αποκάλυψη ότι οι δολοφόνοι του Σαουδάραβα Κασόγκι είχαν εκπαιδευτεί από αμερικανική παραστρατιωτική εταιρεία, εις γνώσιν των κυβερνήσεων Κλίντον και Τραμπ! Αντίθετα, στην περίπτωση της αναγκαστικής προσγείωσης στο Μινσκ και της σύλληψης του αντικυβερνητικού «δημοσιογράφου» από τις αρχές της Λευκορωσίας, περίσσεψαν οι καταδίκες και οι κυρώσεις, όπως αυτές που επέκτεινε πρόσφατα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, επικαλούμενο την ανάγκη να εφαρμοστεί το ...«Διεθνές Δίκαιο». Η υποκρισία και οι προκλήσεις τους ξεχειλίζουν, στην προσπάθεια να επιταχύνουν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, με συνεργούς την ελληνική κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, παγιδεύοντας σε νέα ναρκοπέδια τους λαούς.

Βλέπουν ... αυξήσεις

«Συνεπώς (...) η επικουρική σύνταξη (θα εξαρτάται) από τις αποδόσεις των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου των εισφορών του». Αυτές οι δύο γραμμές περιέχονταν σε χτεσινό δισέλιδο ρεπορτάζ εφημερίδας, θαμμένες μέσα σε χιλιάδες άλλες φράσεις που λιβανίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. Η (αυταπόδεικτη) ερμηνεία τους είναι ότι ο νέος διαχειριστής του Ταμείου θα τζογάρει τις εισφορές των εργαζομένων για την επικουρική σύνταξη, που δεν θα είναι πια σύνταξη, αλλά επενδυτικό προϊόν και θα εξαρτάται από την απόδοση του τζογαρίσματος. Δηλαδή, κανείς ασφαλισμένος δεν γνωρίζει αν και πόση «σύνταξη» θα πάρει στο τέλος του εργάσιμου βίου του, αφού ο τζόγος μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εξαΰλωση του «χαρτοφυλακίου». Και φυσικά, οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το κράτος εγγυάται τάχα τις επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον μέχρι το ύψος των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι, είναι «παραμύθια για μικρά παιδιά», μιλώντας για «δεσμεύσεις» που αφορούν 30 και 40 χρόνια μετά! Δηλαδή, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει! Κι ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύεται πίνακας που δείχνει πως με το νέο σύστημα οι επικουρικές συντάξεις που θα δίνονται θα είναι αυξημένες, σχεδόν διπλάσιες από τις σημερινές! Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά γράφονται και λέγονται πριν καν το νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει με τι όρους θα δώσουν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία τη μάχη για να νομιμοποιήσουν με ψέματα, συκοφαντίες και εξόφθαλμες διαστρεβλώσεις το νομοσχέδιο - τερατούργημα για το Ασφαλιστικό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1795 Γάλλοι βασιλόφρονες και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις γαλλικές ακτές της Βρετάνης για να καταπνίξουν τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

1826 Στη μάχη του Διρού, οι οπλισμένες με δρεπάνια Μανιάτισσες σταματούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ, που έκαναν αιφνιδιαστική απόβαση, για να πλαγιοκοπήσουν τους οχυρωμένους, στα στενά του Αρμυρού, Μανιάτες. Μετά από αυτό, ο Ιμπραήμ εγκατέλειψε κάθε σκέψη να πάρει τη Μάνη.

1876 Στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν (25-26/6/1876), οι Ινδιάνοι Ντακότα, Τσεγιέν και Αράπαχο κατατροπώνουν το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ υπό τον συνταγματάρχη Κάστερ, ο οποίος πέθανε μαζί με τους 267 άνδρες του. Πρόκειται για μια από τις λίγες νίκες που πέτυχαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί απέναντι στον επεκτατισμό των ΗΠΑ κατά τον «Μεγάλο Πόλεμο των Σιού» το 1876.

1925 Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και εγκαθιδρύει δικτατορία, την οποία επιχειρεί να καλύψει με κοινοβουλευτικό μανδύα σχηματίζοντας κυβέρνηση, στην οποία παρέχουν την εμπιστοσύνη τους όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα.

1943 Σχεδόν 100.000 λαού διαδηλώνουν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση 106 κομμουνιστών στο Κούρνοβο. Οι διαδηλωτές απαιτούν το σταμάτημα των εκτελέσεων, των συλλήψεων και την κατάργηση της ομηρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έπεσαν νεκροί 15 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν 75.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Νάουσα, απομονώνουν τη γερμανική φρουρά και παίρνουν από το εργοστάσιο Λαναρά 220 φορτία ύφασμα, ρουχισμό και κουβέρτες.

1950 Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής υποδαύλισης ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα. Στις 27/6 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την αποστολή στρατευμάτων για την υποστήριξη της Νότιας Κορέας διεθνοποιώντας έτσι την πολεμική σύγκρουση. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε μετείχαν συνολικά 23 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τελικά ο πόλεμος έληξε με την υπογραφή ανακωχής (27/7/1953) και τη διατήρηση των συνόρων των δύο κρατών στο ύψος του 38ου παράλληλου. Το κόστος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε ανθρώπινες ζωές ήταν τρομακτικό. Σε σχεδόν 3.000.000 υπολογίζονται οι νεκροί ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - και των αδιάκριτων και ισοπεδωτικών βομβαρδισμών βορειοκορεατικών πόλεων από την αεροπορία των ΗΠΑ.

1951 Εγκαινιάζεται η έγχρωμη τηλεόραση από το δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη.

1969 Στο Παρίσι πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην παροχή όπλων στη χούντα από τη γαλλική κυβέρνηση.

1991 Η Σλοβενία ακολουθεί το παράδειγμα της Κροατίας, αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1997 Πεθαίνει ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org