Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Πώς θα ανακάμψει το κεφάλαιο από ... άλλο δρόμο

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χτες και στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, για συμμετοχή, με το καθεστώς του παρατηρητή, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών - PES, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, και τους προέδρους και συμπροέδρους της ευρωομάδας των Πρασίνων, της GUE/NGL και των Σοσιαλιστών. Στο Βερολίνο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τακτική συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών ηγετών, στο περιθώριο της οποίας θα συναντήσει και τους συμπροέδρους της Die Linke.

Στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα προτάγματα του κεφαλαίου που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και «πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μίας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας», αφού κοινός στόχος των κομμάτων της διαχείρισης είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του για τη στήριξη της κερδοφορίας του.

Ο Αλ. Τσίπρας αναπαρήγαγε αυταπάτες ότι τάχα η πανδημία πυροδοτεί προβληματισμό για βαθιές αλλαγές όταν στην πραγματικότητα με αφορμή και την πανδημία η συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς θα ανακάμψει το κεφάλαιο πατώντας στο σβέρκο των λαών. Κατηγόρησε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη που «υλοποιεί μια ακραία πολιτική, καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την Κοινωνική Ασφάλιση. Μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή».

Επιχειρώντας να διαχωρίσει τη σοσιαλδημοκρατία απ' την πολιτική που εναλλάξ με τη «δεξιά» υπηρετεί, είπε: «Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά».

Αναφορά έκανε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις με αφορμή την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας. «Κατά την άποψή μου είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ενωσης που επιθυμεί, με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στη Χάγη για την επίλυση, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ας το κατανοήσουμε, χωρίς Τελωνειακή Ενωση δεν θα υπάρξει Χάγη», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ