Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Κανονικότητα» με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Η προσπάθεια διασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εμφανίζονται ως οι κεντρικοί πυλώνες της αντιλαϊκής πολιτικής και της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων της επόμενης περιόδου.

Οι διαθέσεις αυτές αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025 που κατατέθηκε στη Βουλή, με το οποίο «φωτογραφίζονται» και νέες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά με αφετηρία τις ήδη ισχύουσες (από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021) μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, τις φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού από το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις ποσοστιαίες, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, φτάνουν στα 815 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Οπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, «οι εξωγενείς κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν, αφενός, μία μεγαλύτερη επιμονή της πανδημίας (μεταλλάξεις, νέα έξαρση), η οποία θα ανέβαλλε εκ νέου την ανάκαμψη προς το 2022 και, αφετέρου, μεγαλύτερες ασυμμετρίες στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών μεταξύ χωρών, σε συνάρτηση με την έκθεση στον τουρισμό».

Το δυσμενές σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι η οικονομική μεγέθυνση για το 2021 θα είναι χαμηλότερη κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την πρόβλεψη στο σενάριο βάσης, δηλαδή στο 2,6% αντί 3,6%, σε μια εξέλιξη που θα συμπαρέσυρε προς τα κάτω και όλες τις άλλες εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Τα βασικά μεγέθη του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάκαμψης περίπου 3,9% σε ετήσια βάση, αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (3,6% για φέτος, 6,2% το 2022, 4,4% το 2023, 4,1% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,3% του ΑΕΠ το 2025).

Στη μέγγενη του Ταμείου Ανάκαμψης

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την απόφαση επικύρωσης του Σχεδίου Ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζει: «Το σχέδιο διασφαλίζει ότι οι πολιτικές που παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας εξακολουθούν να εφαρμόζονται και ότι ενισχύονται σημαντικά μέσω της στήριξης των αναγκαίων επενδύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζουν, «αυτό ισχύει ιδίως για βασικούς τομείς, όπως η δημοσιονομική διάρθρωση, η αγορά εργασίας, οι κοινωνικές παροχές και υγειονομική περίθαλψη, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, το επιχειρηματικό περιβάλλον» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ