Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πανδημία, παζάρια και κόντρες σε πρώτο πλάνο

Με τις επιπτώσεις από την πανδημία και τις αβεβαιότητες στην πορεία της ευρωενωσιακής οικονομίας σε πρώτο πλάνο ξεκίνησε χτες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση, τα παζάρια και οι αντιθέσεις απλώνονται και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως η διαχείριση του Μεταναστευτικού και οι εξωτερικές σχέσεις, ειδικά οι σχέσεις των κρατών - μελών με Τουρκία και Ρωσία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε με γεύμα εργασίας με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτέρες. Σύμφωνα με ευρωενωσιακές πηγές, συζήτησαν πώς ΕΕ και ΟΗΕ μπορούν «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, πως η ΕΕ μπορεί «να ενισχύσει τα συστήματα και θεσμούς του ΟΗΕ ως μέσο για την προώθηση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αξιών και συμφερόντων». Σε σχέση με περιφερειακές συγκρούσεις εξετάστηκε τι μπορούν να κάνουν ΕΕ και ΟΗΕ σε περιοχές όπως το Σαχέλ, η Λιβύη, η Συρία.

Η Α. Μέρκελ και άλλοι ηγέτες εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη μεταδοτικότητα και εξάπλωση τη μετάλλαξης «Δ». Ωστόσο, η συζήτηση πήγε και στο πώς θα αντιμετωπιστούν εμπόδια στην «ελεύθερη κυκλοφορία» στην ΕΕ, με μια σειρά κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, να πιέζουν για μείωση των όποιων περιορισμών και παραπέρα χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με οδηγό τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου.

Συζήτησαν και για το Μεταναστευτικό, εξετάζοντας την «κατάσταση» στις διάφορες «μεταναστευτικές οδούς», συζητώντας μέτρα καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πίεσης σε κυβερνήσεις τρίτων χωρών προς ανακοπή τέτοιων ρευμάτων.

Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για τη Ρωσία, σε συνέχεια των Συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου και με βάση έκθεση του ύπατου εκπροσώπου και της Κομισιόν, οπωσδήποτε παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τη Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ, όπου δρομολογήθηκαν νέες επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Μόσχα.

Κυπριακό, ατομική ευθύνη και Ελληνοτουρκικά

Προσερχόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες το μεσημέρι στη Σύνοδο, ξεχώρισε τρία θέματα ως «ειδικού ενδιαφέροντος»:

Πρώτον, στη συζήτηση με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών «να επαναληφθεί, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». Δεύτερον, στο ζήτημα του Covid-19 επέμεινε για «άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να επιτραπεί με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», με άγχος του τα κέρδη των ομίλων του τουριστικού κλάδου. Ταυτόχρονα, φόρτωσε ξανά στην ατομική ευθύνη την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Δ», αποσιωπώντας κάθε αναφορά στην ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας με κρατική ευθύνη και επέμεινε να παρουσιάζει το εμβόλιο ως πανάκεια.

Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και συζητήθηκαν αργά χτες βράδυ στο δείπνο των ηγετών των κρατών - μελών, ο πρωθυπουργός δήλωσε «ικανοποιημένος» από το αρχικό σχέδιο των Συμπερασμάτων, «καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο, σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά».

Το προσχέδιο του κειμένου Συμπερασμάτων «καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021». Σημειώνει ακόμη πως «σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων».

Παζαριών συνέχεια...

Καθώς βασικό στο «μενού» του ευρωτουρκικού παζαριού είναι και το Μεταναστευτικό, ο Μητσοτάκης έσπευδε χτες να αναγνωρίσει «τον σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση», πρόσθεσε, βάζοντας δυο προϋποθέσεις: «Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση - προφανώς - είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Επίσης, πλευρά του παζαριού αποτελεί και το ζήτημα της Τελωνειακής Ενωσης, με το προσχέδιο των Συμπερασμάτων να «σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη - μέλη», δηλαδή και στην Κύπρο.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαψεύστηκαν ξανά οι προσδοκίες που καλλιέργησαν κυβέρνηση και κόμματα του ευρωατλαντισμού(2021-06-26 00:00:00.0)
Στη «μέγκενη» των ιμπεριαλιστικών παζαριών οι λαοί και τα κυριαρχικά δικαιώματα...(2021-03-25 00:00:00.0)
Κυβερνητικά πανηγύρια για τα νέα «χάδια» της ΕΕ στην Αγκυρα(2020-10-03 00:00:00.0)
Νέες διαβουλεύσεις με «γεμάτη» ατζέντα(2019-09-12 00:00:00.0)
ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ και έτεκε μυν...(2004-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ