Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Σε αναστολή η λειτουργία της ΜΕΘ Covid και των χειρουργείων

Σε αναστολή είναι εδώ και δέκα μέρες η λειτουργία της ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο «Αγιος Νικόλαος» στο Λασίθι, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, από τους 6 γιατρούς, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν διπλές εφημερίες καλύπτοντας και τις δύο ΜΕΘ, σήμερα έμειναν οι 3 και «είναι αδύνατο ένας γιατρός να έχει συγχρόνως στην ευθύνη του 6 ασθενείς στη γενική ΜΕΘ και άλλους δύο στη ΜΕΘ Covid»...

Η παραπάνω εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να μπει κόφτης και στα τακτικά χειρουργεία, καθώς πλέον γίνονται μόνο τα έκτακτα.

«Είχαμε 4 αναισθησιολόγους, η μια παραιτήθηκε. Σήμερα τρεις αναισθησιολόγοι καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες, να λειτουργήσουν τα τακτικά και τα έκτακτα χειρουργεία του χειρουργικού τομέα, τη μαιευτική κλινική. Αυτό δεν γίνεται. Ηδη 4 εφημερίες του Ιούνη είναι κενές, τον Ιούλη θα είναι κενές τουλάχιστον οι διπλάσιες. Αν προέχει περιστατικό που χρήζει άμεσα χειρουργείου, αναγκαστικά θα διακομιστεί 40 χιλιόμετρα μέχρι το νοσοκομείο στην Ιεράπετρα που έχει μεν χειρουργείο, αλλά δεν έχει ΜΕΘ. Οποτε μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να ξαναμπεί στο ασθενοφόρο και να επιστρέψει στον "Αγιο Νικόλαο"», καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Να επανέλθει πλήρως η λειτουργία του ΓΝ «Αγ. Νικολάου» και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και κλάδων σε όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, να γίνουν μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, να δημιουργηθούν νέα, για τις ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων να γίνουν προσλήψεις κι όχι μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ΚΥ, απαιτεί η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ. Η Οργάνωση του Κόμματος με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις σημειώνει ότι λύσεις - μπαλώματα με μετακινήσεις υγειονομικών μεταξύ των νοσοκομείων είναι επικίνδυνες για την υγεία του λαού. Ενώ, σχολιάζοντας τη συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για την ανακατανομή των νοσοκομείων βάζοντας περιορισμούς στις αποστάσεις μεταξύ των νοσοκομείων, τονίζει ότι προμηνύει νέες αρνητικές εξελίξεις για τον λασιθιώτικο λαό.

«Ας απαντήσουν κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ γιατί υπολειτουργούν τα νοσοκομεία του Λασιθίου: Υπολειτουργούν γιατί δεν είναι αναγκαία ή γιατί είναι υποστελεχωμένα; Η πανδημία έδειξε ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να ενισχυθούν», αναφέρει και προσθέτει:

«Εξέλιξη που θα επιδεινώσει κι άλλο τη σημερινή κατάσταση είναι η ένταξη των νοσοκομειακών μονάδων της 7ης ΥΠΕ, μεταξύ αυτών και του Λασιθίου, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) και η εφαρμογή των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRGs), που σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή της Υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων με όρους αγοράς ως επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως πελάτη και τους εργαζόμενους υγειονομικούς ως λειτουργικό κόστος, που απαιτείται η συνεχής συρρίκνωσή του!».

«Στον 21ο αιώνα, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι υγειονομικές ανάγκες του λαού, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία της υγείας του. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το κεντρικό νοσοκομείο του νομού να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί, όπως και οι υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες του νομού, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του λασιθιώτικου λαού. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να σταματήσει την εμπορευματοποίηση της Υγείας που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ