Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Πλώρη ξανά για πρόβες πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα

Πλώρη για τη Μαύρη Θάλασσα βάζει ξανά το Πολεμικό Ναυτικό, σε συνέχεια της εμπλοκής της χώρας στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, αυξάνοντας παραπέρα τους κινδύνους για το λαό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικό πολεμικό πλοίο, εκπαιδευτές από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα και επιτελείς αναμένεται να πάρουν μέρος στην άσκηση «Sea Breeze 2021», που συνδιοργανώνουν Αμερικανοί και Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα.

Πραγματοποιείται από τις 28 Ιούνη έως τις 10 Ιούλη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, θα περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια πολέμου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), θα γίνει φέτος με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών χωρών στην ιστορία της άσκησης. Συγκεκριμένα, 32 χώρες από 6 ηπείρους παρέχουν 5.000 στελέχη, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και κατάδυσης. Μια γιγαντιαία κινητοποίηση επί του πεδίου, λίγες μόνο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, πάρθηκαν νέες επικίνδυνες αποφάσεις κόντρα σε Ρωσία και Κίνα.

Σημειωτέον, η άσκηση ξεκίνησε να γίνεται το 1997. Στις 21 φορές που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική πλευρά μετρά πλέον 12 συμμετοχές.

Φέτος συμμετέχουν επίσης δυνάμεις και μέσα από Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδά, Δανία, Αίγυπτο, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια σαφή αποτύπωση των σχεδιασμών τους για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ», που θα απλώνει «εταιρικές σχέσεις» σε όλο τον πλανήτη, μεταφέροντας τελικά δυνάμεις από παντού, όπου ακριβώς προτάσσουν τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών επιχειρηματικών ομίλων.

Στο ίδιο φόντο, από 2 έως 18 Ιούνη διεξήχθη στη Σερβία η πολυεθνική άσκηση «PLATINUM WOLF-21», όπου έλαβαν μέρος εκπαιδευτές από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ (1η Ταξιαρχία Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών, 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων), καθώς και μία Διμοιρία της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»). Στην άσκηση μετείχαν επίσης τμήματα από Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Βρετανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Η άσκηση, που διεξάγεται στη Σερβία από το 2014, περιελάμβανε δε επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές (Military Operations in Urban Terrain - MOUT), σκοπό είχε τη «βελτίωση της διαλειτουργικότητας και την εδραίωση της συνέργειας και συναντίληψης μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο, κατά την εκτέλεση μιας πολυεθνικής Επιχείρησης Διατήρησης της Ειρήνης», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, που ταυτόχρονα τονίζει ότι η συμμετοχή εκεί «αποδεικνύει έμπρακτα τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή των Βαλκανίων», ως φορέα υλοποίησης βέβαια του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Και οι Βρετανοί για το «ψητό»

Στο μεταξύ, με τον αρχηγό του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας, ναύαρχο Tony Radakin, συναντήθηκε χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, όπου επισήμως «εξετάστηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται στην επίτευξη κοινών στόχων, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Εγινε, εξάλλου, «ανταλλαγή απόψεων για σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του ευρύτερου περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Η παρουσία στην Ελλάδα του Βρετανού ναυάρχου δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή πλέει το αεροπλανοφόρο τους «HMS Queen Elisabeth» με την αρμάδα συνοδείας του.

Επίσης, καθώς και οι Βρετανοί θέλουν να βάλουν χέρι στο «ψητό» των εξοπλισμών, σήμερα Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστεί στον Πειραιά η βρετανική φρεγάτα κλάσης Type 23 «HMS Kent». Πρόκειται για τα μεταχειρισμένα πλοία της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης, τα οποία οι Βρετανοί προτείνουν στο Πολεμικό Ναυτικό μαζί με τις καινούργιες φρεγάτες «Arrowhead 140» προκειμένου να κερδίσουν το πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ (4 νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμός 4 ήδη υπηρετουσών, συν 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης).

Η «HMS Kent» έχει ήδη καταπλεύσει στο λιμάνι και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να παρουσιαστεί σε επιλεγμένους δημοσιογράφους από την ίδια την Βρετανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Kate Smith. Η ίδια άλλωστε μαζί με εκπροσώπους της εταιρείας «Babcock» είχε παρουσιάσει τη βρετανική πρόταση για τις «Arrowhead» στον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, και στον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Στ. Πετράκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ