Eurokinissi |
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη «θετική ατζέντα» που καλλιεργείται με την Αγκυρα, στο πλαίσιο διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής, σημειώνοντας ότι παρά τις αντίθετες θέσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, σε άλλους τομείς όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η «αμοιβαία επωφελής συνεργασία».
«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στη γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας», δήλωσε ο Μητσοτάκης παραπέμποντας στη σχετική συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αναδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει διαβουλεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς, εφόσον, θυμίζουμε, το «ντιλ» με την Αίγυπτο προέβλεψε μικρότερη επήρεια ακόμα και για το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, ενώ επί της ουσίας αφήνει προς «διαπραγμάτευση» στο ιμπεριαλιστικό τραπέζι όλη την περιοχή από το μισό της Ρόδου και ανατολικά έως το Καστελόριζο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το Κυπριακό, όπου επίσης επιβεβαιώθηκε η βούλησή τους να συνεχιστούν τα παζάρια στο πλαίσιο των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αλλά και η Λιβύη, όπου Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας.
Καθώς συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών έγινε και για τις διμερείς μπίζνες, ξεχωρίζουν τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, θέμα που συζήτησε και χωριστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, με την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad, τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προβλέπει τη διασύνδεση του ηπειρωτικού ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας με την Αίγυπτο, με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτη ο Ελληνας υπουργός και ο Τ. Shaker αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων για το θέμα, με προοπτική αναβάθμισής του σε Διακυβερνητική Συμφωνία. Στην πρόσφατη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταλήξουν στο περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης, για το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και αποσταλεί προσχέδιο στο αρμόδιο υπουργείο της Αιγύπτου, έως το τέλος του επόμενου μήνα.
Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αιγυπτιακής EGAS, για τη δημιουργία «εικονικού αγωγού» φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή για την τακτική μεταφορά με πλοία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, προφανώς προς την Αλεξανδρούπολη, όπως προβλέπει και ο αμερικανικός σχεδιασμός. Θυμίζουμε ότι τα σχετικά σχέδια, επί της ουσίας για δημιουργία ενός «εικονικού» East Med, που θα παρακάμπτει την Κύπρο μέσω Αιγύπτου, είχαν έρθει ξανά στην επιφάνεια το προηγούμενο διάστημα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό μάλιστα να φέρεται να έχει μεταφέρει τη σχετική πρόταση και στο Ισραήλ.
Γενικά, στις συζητήσεις στο Κάιρο αποφασίστηκε «να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική συνεργασία μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η ναυτιλιακή συνεργασία», σημειώνεται από πλευράς Μαξίμου.
Σημειωτέον, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επανέλαβε τις θέσεις της για την Τουρκία, τη Δευτέρα, και στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έλεγε ότι εξέφρασε την «πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη» της ελληνικής κυβέρνησης.
Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, πάντως, αναφέρεται απλά ότι «οι υπουργοί άγγιξαν εν συντομία την Τουρκία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. Πέμπτη και Παρασκευή) και στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου».
Τέλος, στην Αθήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε «να εφαρμοστεί στην πράξη η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας», η οποία, βέβαια, εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες ανθρώπους. «Το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό», πρόσθεσε, «είναι από τα θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρίως ωστόσο η εξωτερική του και περιφερειακή του διάσταση σε ό,τι αφορά κι άλλες χώρες, όπως την Ιορδανία και τον Λίβανο, και αναμένουμε την πρόταση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες, στα οποία είμαστε καταρχάς θετικοί, χρηματοδότηση προγραμμάτων και όχι του προϋπολογισμού της Τουρκίας», επέμεινε, στην τέτοια πτυχή του διμερούς και πολυμερούς παζαριού.