Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χειρουργεία αναστέλλονται, κλινικές βουλιάζουν, ασθενείς και υγειονομικοί σε απόγνωση

Μήνες και χρόνια στην αναμονή ακόμα και για απλά χειρουργεία. Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Αναστέλλονται από σήμερα και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη τα τακτικά πρωινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ την ίδια ώρα δεν θα μπορούν να καλύπτονται και όλες οι εφημερίες στο Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα.

Αιτία αποτελούν τα δραματικά κενά καθώς έχουν απομείνει μόλις 7 άτομα για 27 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!) και με τις ανάγκες για την κάλυψη των τακτικών και των επειγόντων χειρουργείων καθώς και της γενικής εφημερίας να είναι πολλαπλάσιες, με αποτέλεσμα οι λίστες χειρουργείων να μεγαλώνουν καθημερινά.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο 3 - 4 χειρουργικές αίθουσες από τις 11 που διαθέτει το νοσοκομείο. Ασθενείς ακόμα και για επείγουσες επεμβάσεις περιμένουν έναν ή και δύο μήνες, ενώ η αναμονή για άλλες μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις φτάνει ακόμα και τα 2 χρόνια, γεγονός που οδηγεί ολοένα και περισσότερους στην πόρτα των επιχειρηματιών της Υγείας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασθενούς που υποβλήθηκε σε τετραπλό μπαϊπάς μετά από αναμονή 18 ημερών και εφόσον επιδεινώθηκε ραγδαία η υγεία του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), στην πύλη του νοσοκομείου, οι αναισθησιολόγοι περιέγραψαν τις συνθήκες εντατικοποίησης και υπερεφημέρευσης στις οποίες εργάζονται και κατήγγειλαν ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και την ΥΠΕ, δεν έχει δοθεί καμία λύση.

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Κρήτη για την ενίσχυση των νοσοκομείων
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Κρήτη για την ενίσχυση των νοσοκομείων
Η κατάσταση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης ολόκληρων τμημάτων. Μια πραγματικότητα που δεν έχει πέσει από τον ουρανό, καθώς δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του συστήματος Υγείας και στην πλήρη απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων.

Η κάλυψη των αναγκών στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία των γιατρών, με κίνδυνο όμως για τη ζωή τόσο των ασθενών όσο και τη δική τους. Μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση και τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο για τις ζωές των ασθενών, η ΕΝΙΘ καλεί τις διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα, τώρα, σε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονα, προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διπλασιασμό των απολαβών όλων των γιατρών.

Γιατροί: 24 ώρες στο πόδι και συνεχίζουμε...

Ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνουν οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» είναι όσα δήλωσαν οι ίδιοι:

Η Ελευθερία Δαλαμπίνη, καρδιοαναισθησιολόγος, από τις 14 Φλεβάρη 2023, μετά από συνταξιοδότηση ενός και μετακίνηση του δεύτερου συναδέλφου της, έμεινε μόνη για να καλύπτει τις ανάγκες του Τμήματος. Πρέπει να εξυπηρετεί την Καρδιοχειρουργική, τις ενδοαγγειακές αποκαταστάσεις, τη στεφανιαία μονάδα και τις διαδερμικές τοποθετήσεις βαλβίδων. Θα έπρεπε να υπάρχουν 8 καρδιοαναισθησιολόγοι και ενώ από πέρσι τον Νοέμβρη η διοίκηση είχε ενημερωθεί ότι δεν γίνεται ένας να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της κλινικής, δεν πήρε κανένα μέτρο.

Οπως είπε, «δεν μπορώ να αντεπεξέλθω, έχω κάνει ήδη 13 εφημερίες. Ηρθα χτες στις 8 το πρωί και τελείωσα σήμερα στις 5.30 το πρωί επειδή έπρεπε να καλύψω δύο επείγοντα χειρουργεία γιατί κινδύνευε η ζωή των ασθενών. Σήμερα είναι γενική εφημερία, δεν υπάρχει κανένας ειδικός αναισθησιολόγος να καλύψει την εφημερία. Θα ξαναπάρω εντολή έχοντας 30 λεπτά ύπνου να ξαναέρθω;».

Οι ανάγκες μπαλώνονται με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι που δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα των εφημεριών και έρχονται συνήθως τις καθημερινές για προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία που επιλέγουν οι ίδιοι.

«Δουλεύουμε σε εμπόλεμη συνθήκη ενώ δεν έχουμε πόλεμο. Κάνουμε από 10 μέχρι 12 εφημερίες ο καθένας ενώ το πλαφόν των εφημεριών είναι 5 και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Εγώ για τον μήνα Οκτώβρη θα γράψω 14 εφημερίες, σημαίνει ότι 14 μέρες θα πρέπει να βρίσκομαι στο νοσοκομείο έτοιμη να αντεπεξέλθω σε οτιδήποτε προκύψει», είπε η Ιωάννα Δημητροπούλου. «Η διοίκηση δεν απαντά στις εκκλήσεις μας, δεν δίνει καμία διαβεβαίωση ότι αυτό το καθεστώς υπερεφημέρευσης θα αλλάξει. Το μόνο που μας λένε είναι ότι πρέπει να δουλεύουμε χωρίς να παίρνουμε ανάσα. Φτάσαμε να είμαστε πλέον επικίνδυνοι για τους ασθενείς και τον εαυτό μας. Οι αναισθησιολόγοι είμαστε παντού, στα χειρουργεία, στις ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στις κλινικές, στις ανακοπές, στις διασωληνώσεις, στη μεταφορά των βαρέως πασχόντων», πρόσθεσε.

«Εχουμε φτάσει στα όριά μας. Αυτό συμβαίνει 4 χρόνια τώρα που βάζουμε συνεχώς πλάτη για να στηρίξουμε το νοσοκομείο από την πανδημία μέχρι και σήμερα, κάνοντας απίστευτα πολλές εφημερίες, σε βάρος των ασθενών, των οικογενειών μας, εμάς των ίδιων», είπε η Φωτεινή Μουλαδένιου.

Η Κατερίνα Βασιλείου, ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας (υπάρχουν συνολικά 13 ειδικευόμενοι), εξέφρασε την αγανάκτηση των συναδέλφων της, λέγοντας ότι «επιφυλασσόμαστε αν θα επιλέξουμε αυτό το νοσοκομείο για να συνεχίσουμε ως ειδικοί αναισθησιολόγοι».

Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, δήλωσε: «Το "Παπανικολάου" εκπέμπει SOS. Ολο το προηγούμενο διάστημα ως ΕΝΙΘ προειδοποιούσαμε γι' αυτήν την εξέλιξη. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Είναι επικίνδυνες οι συνθήκες που βιώνουμε, κυρίως για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Διοικήσεις και υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί να μας προκρίνουν σαν λύση να κάνουμε το φιλότιμο ανάγκη και να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες, ούτε την είσοδο ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι για να μπαλώσουν τις τρύπες για τα τεράστια κενά που υπάρχουν.

Αυτήν τη στιγμή δουλεύουν 3 - 4 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά από τις 11 που έχει το νοσοκομείο. Δουλεύουμε στο 30% με 40% των δυνατοτήτων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες αναμονές για τους ασθενείς.

Λύση είναι οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι θέσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι για το συγκεκριμένο τμήμα που εμφανίζει 20 κενές οργανικές θέσεις, στην προκήρυξη του Απρίλη 2023 προβλέφθηκαν μόλις 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, στις μισές δε από αυτές δεν έχει δηλώσει κανένας υποψήφιος, γιατί ακριβώς στην καλύτερη περίπτωση κάποιος ξέρει ότι θα εργάζεται για να καλύψει τα κενά 3 ιατρών!».

ΠΑΓΝΗ: Παύση των ραντεβού για οφθαλμολογικές επεμβάσεις!

Καθημερινά είναι πλέον τα φαινόμενα αναστολής λειτουργίας κλινικών, ιατρείων και προγραμματισμένων χειρουργείων στα νοσοκομεία της Κρήτης, με τη λίστα αναμονής χειρουργικών επεμβάσεων σε επίπεδο Κρήτης να ξεπερνάει τις 10.000!

Μετά την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, σε προσωρινή παύση των ραντεβού για επέμβαση καταρράκτη προχώρησε η Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ καθώς 1.500 ασθενείς περιμένουν σε λίστα για να χειρουργηθούν από 1 έως 1,5 χρόνο.

«Η απόφαση του διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ για αναστολή του προγραμματισμού χειρουργικών επεμβάσεων καταρράκτη με την αιτιολογία της μεγάλης λίστας αναμονής αποδεικνύει το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, που δεν μπορεί πλέον ούτε απλά περιστατικά να διεκπεραιώσει ούτε τον τριτοβάθμιο ρόλο του να παίξει. Ο μεγάλος αριθμός ασθενών που αναμένουν για χειρουργείο αποδεικνύει και τον κατήφορο των υπόλοιπων νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση του σωματείου σημειώνονται τα εξής μεταξύ άλλων: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λίστες χειρουργείου της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 1.500 ασθενείς και ο χρόνος αναμονής για επέμβαση καταρράκτη ξεπερνά τους 12 μήνες. Στη λίστα της Οφθαλμολογικής του Βενιζελείου περιμένουν περίπου 400 ασθενείς (στην πλειοψηφία τους για επέμβαση καταρράκτη), με χρόνο αναμονής περίπου 4 - 5 μήνες.

Η τεράστια αναμονή για χειρουργεία αναγκάζει ασθενείς να περιπλανιούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και να καθυστερεί σημαντικά η αντιμετώπισή τους, με κίνδυνο να επιδεινωθούν και να εμφανίσουν επιπλοκές. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη αύξηση χειρουργικών επεμβάσεων στις ιδιωτικές κλινικές, των οποίων τα κέρδη εκτινάσσονται, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να βάζουν ολοένα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γίνεται φανερό για άλλη μια φορά ότι ακόμα και μια απλή επέμβαση αποτελεί "ατομική ευθύνη"».

Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα αγώνα ενάντια στην υποστελέχωση και υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, απαιτώντας αύξηση των χειρουργικών κλινών και επαρκή στελέχωσή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης λειτουργία τους και να μειωθούν οι αναμονές για επεμβάσεις. Επίσης, άμεσες προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης (ιατρικού, νοσηλευτικού, καθαριότητας, μεταφορέων, διοικητικού, τεχνικού), με επείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των κενών θέσεων, για να μειωθούν οι λίστες και να πραγματοποιούνται ξανά τα χειρουργεία. Να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων της προκήρυξης 7Κ και οι καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Πάτρα: Χωρίς αξονικό τομογράφο το «Αγ. Ανδρέας»

Χωρίς αξονικό τομογράφο από την Παρασκευή έχει μείνει το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας». Από τη συγκεκριμένη μέρα και μετά, το νοσηλευτικό ίδρυμα πραγματοποίησε δύο εφημερίες (Κυριακή και προχτές Τρίτη), χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τα επείγοντα περιστατικά, που μεταφέρονταν με ασθενοφόρα (του ΕΚΑΒ και ιδιωτικά) στο ΠΓΝΠ του Ρίου.

Οι μεταφορές, μάλιστα, γίνονταν από ειδικευόμενους γιατρούς και συνοδούς των ασθενών, ενώ σήμερα, Πέμπτη, χωρίς το πρόβλημα να έχει επιλυθεί, το νοσοκομείο έχει ξανά εφημερία.

Η κατάσταση επιβαρύνει ιδιαίτερα το ήδη ελλιπές προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος, θέτει σε ταλαιπωρία τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, βγάζει εκτός και προγραμματισμένες εξετάσεις για τακτικά περιστατικά, που μπορεί να είχαν ακόμη και μεγάλη αναμονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στερείται δεύτερου αξονικού τομογράφου, αφού παλαιότερο αντίστοιχο μηχάνημα που διέθετε, μεταφέρθηκε στο ΓΝ Σπάρτης, με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, για να καλυφθούν και οι εκεί σοβαρές ανάγκες, παρά την άρνηση των αρμόδιων γιατρών! Ετσι, με τη γνωστή τακτική των «μπαλωμάτων» και στον μηχανολογικό εξοπλισμό και με ευθύνη διαχρονικά των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. προηγούμενα) για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη δημόσια Υγεία, η εικόνα συνεχώς δυσχεραίνει για τον λαό και τους εργαζόμενους σ' αυτήν.

Για τη βλάβη στον αξονικό του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών. Θυμίζει την αντίστοιχη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου έναν μήνα στο ΠΓΝΠ του Ρίου, τονίζει ότι για την κατάσταση δεν είναι υπεύθυνοι οι γιατροί και ταυτόχρονα απαιτεί, μεταξύ άλλων, άμεση διόρθωση της βλάβης του αξονικού τομογράφου για τη σημερινή εφημερία, την ενίσχυση του νοσοκομείου με δεύτερο αξονικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, όπως έχουν προτείνει οι ακτινολόγοι, αλλά και να υπάρχει μέριμνα και «δίχτυ προστασίας» για άμεση επιδιόρθωση των βλαβών.

Καλεί παράλληλα τη διοίκηση του «Αγιος Ανδρέας» και της 6ης ΥΠΕ να εκδώσει επίσημες και σαφείς οδηγίες για το καθεστώς των διακομιδών στο ΠΓΝΠ.

Για το θέμα Αναφορά κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Εξαρχος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Παπαναστάσης, απαιτώντας άμεση λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ