Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διογκώνονται τα οξυμένα προβλήματα, τραγικές καταστάσεις για ασθενείς και υγειονομικούς

Μπορεί η κυβέρνηση να κόβει κορδέλες σε έργα «ανακαίνισης», με χρήματα που με το ζόρι θα φτάσουν για μερικά σοβατίσματα νοσοκομείων, όμως την ίδια στιγμή εκτός ορίων λειτουργούν, με την αυτοθυσία των υγειονομικών, οι περισσότερες μονάδες Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, όπου σε αναστολή λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ΄ ΜΕΘ, η οποία με δάφνες είχε εγκαινιαστεί από την κυβέρνηση το 2021, όταν προπαγάνδιζε ότι «αυξάνει τις κλίνες ΜΕΘ».

Αφού λοιπόν η αύξηση των κλινών ΜΕΘ έγινε χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία του, τώρα τινάζεται στον αέρα. Η συγκεκριμένη Μονάδα άλλωστε ήδη υπολειτουργούσε, καθώς από τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ που περιλαμβάνει λειτουργούσαν μόλις τα 9, και αυτά χάρη στην υπερεργασία των υγειονομικών, που είχαν φτάσει στα όριά τους.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), «στη συγκεκριμένη ΜΕΘ είχαν προσληφθεί μόλις 6 εντατικολόγοι ιατροί και κανένα μόνιμο νοσηλευτικό ή παραϊατρικό προσωπικό, λειτουργώντας με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αλλά, ακόμα και αυτοί οι 6 ιατροί ήταν κάτω από το κατώτερο όριο λειτουργίας που προβλέπεται για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ. Τους τελευταίους μήνες, που λόγω συνθηκών είχαν απομείνει μόλις 4, έφτασαν να εργάζονται σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα. Και όλα αυτά με πρόσφατο το γεγονός της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στη διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου", μετά από πολύμηνες εξοντωτικές εφημερίες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Γ' ΜΕΘ αναστέλλεται με αστερίσκο την επαναλειτουργία της, όταν χρειαστεί, με ευθύνη του προσωπικού των άλλων δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου. Καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δηλαδή! Μια άκρως επικίνδυνη απόφαση, καθώς η λειτουργία με δανεικό προσωπικό, μάλιστα ούτε καν σε τακτική βάση, φέρει κινδύνους για τους ασθενείς και το προσωπικό».

Η ΕΝΙΘ τονίζει ότι η λύση είναι μία και γνωστή σε όλους. «Πραγματική αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους. Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, όπως προκλητικά δηλώνουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, αλλά να γίνουν πράξη αυτά που απαιτούν όλο αυτό το διάστημα οι νοσοκομειακοί ιατροί. Διπλασιασμός των απολαβών, διπλασιασμός του προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Πάτρα: Αποψιλώνονται τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων

Τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, που υλοποιώντας τις κυβερνητικές εντολές προχωρά σε μετακινήσεις - «μπαλώματα» για να καλύψει οξυμένες ανάγκες και προβλήματα, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καταγγέλλει η ΕΙΝ Αχαΐας.

Αφορμή στάθηκε άλλο ένα περιστατικό αναγκαστικής μετακίνησης γιατρού, αυτήν τη φορά για την κάλυψη του ογκολογικού τμήματος του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», με γιατρό από το ΠΓΝΠ του Ρίου, που σημειώνεται, μάλιστα, λίγες μόνο μέρες μετά την αναστολή λειτουργίας του βηματοδοτικού κέντρου του πρώτου (!), συνεχίζοντας την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας.

Και όπως αναδεικνύει η ΕΙΝΑ, «στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πραγματοποιούνται περίπου 400 τακτικά ογκολογικά ραντεβού και 1.000 ημερήσιες θεραπείες τον μήνα, με κάθε ιατρό να εξετάζει περίπου 40 ασθενείς τη μέρα, οι οποίοι έρχονται από όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά».

Οπότε, «η εξέλιξη υποβαθμίζει περαιτέρω το επίπεδο των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών για ένα ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού, αυτό των ογκολογικών ασθενών, που ήδη υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία είτε λαμβάνοντας χημειοθεραπεία σε αναξιοπρεπείς συνθήκες (5 ασθενείς σε δίκλινο δωμάτιο) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, είτε περιμένοντας στην ουρά για ένα ογκολογικό ραντεβού, συνεδρίες ακτινοθεραπείας ή διαγνωστικές εξετάσεις» και «εντατικοποιεί περισσότερο τις συνθήκες εργασίας για το λοιπό προσωπικό που ήδη ήταν στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης».

Υπογραμμίζοντας πως δεν θα πρέπει να αναρωτιούνται 6η ΥΠΕ και υπουργείο γιατί υπάρχουν παραιτήσεις γιατρών κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ενωση σημειώνει: «Οι εμβαλωματικές αυτές λύσεις όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά οξύνουν τα προβλήματα, και αυτό αναδεικνύεται καθημερινά, με τις "έκτακτες" μετακινήσεις παθολόγων στα νοσοκομεία του Πύργου και του Αιγίου να έχουν γίνει καθεστώς σε μια γενικότερη εικόνα υποβάθμισης του ΕΣΥ, ώστε να έρθει σαν ώριμο φρούτο η εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με τους ασθενείς να ωθούνται είτε σε τεράστιες λίστες αναμονής ή στον ιδιωτικό τομέα με το αζημίωτο βέβαια».

Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης: Παραίτηση 3 εκ των 4 παθολόγων

Η ίδια πολιτική φέρνει στο «κόκκινο» και τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου. Χαρακτηριστική της εκρηκτικής κατάστασης είναι η νέα παραίτηση των 3 από τους 4 παθολόγους του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, που οδηγήθηκαν σε αυτήν την επιλογή μετά το «εντέλλεσθε μετακίνησης» του διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων Λασιθίου, που τους ζητά να πραγματοποιούν 7 εφημερίες στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Σητείας που παραμένει κλειστή επ' αόριστον.

Την αντίθεσή τους εκφράζουν άλλωστε σε τέτοια «εντέλλεσθε» τα ΔΣ των συλλόγων εργαζομένων των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου και το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου, σημειώνοντας πως με αυτή την τακτική όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά μεγεθύνονται.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αναδεικνύει και η Τομεακή Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ, θυμίζοντας τις παλλαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη. Και σημειώνει ότι «μόνη λύση σε αυτόν τον κατήφορο είναι η ένταση του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών, που είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού. Είναι η ενίσχυση όλων των νοσοκομείων του Λασιθίου, της Κρήτης, της χώρας, με ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων για όλα τα νοσοκομεία, με αξιοπρεπείς μισθούς και με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής. Να σταματήσει η ομηρία των συμβάσεων και των εργολάβων - άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να μην περάσει η εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων (απογευματινά χειρουργεία, εργολάβοι κ.λπ.). Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ