Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14437

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Με νέες αποφάσεις διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο στις 28 Φλεβάρη

25 Εργατικά Κέντρα, 12 Ομοσπονδίες και 116 πρωτοβάθμια σωματεία έχουν αποφασίσει απεργία μέχρι στιγμής | Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις | Στους δρόμους την ίδια μέρα και οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ


ΣΕΛ.  10   -   11,    15

Σήμερα ν' ακουστεί ακόμα πιο δυνατά: Πάρτε το πίσω, να μην κατατεθεί!

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στις 12 μ. στα Προπύλαια, στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που καλούν πάνω από 150 Φοιτητικοί Σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ. Στάση εργασίας στο Δημόσιο, κάλεσμα από Εργατικά Κέντρα και Σωματεία

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Την ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών | ΚΚΕ: Τώρα πρέπει να γιγαντωθεί το φοιτητικό κίνημα. Τώρα πρέπει να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή συμπαράσταση και αλληλεγγύη απ' όλη την κοινωνία. Οι αγώνες θα νικήσουν γιατί είναι δίκαιοι


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποστολή πολέμου

Κάβους ετοιμάζεται να λύσει η φρεγάτα «Υδρα» με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, για να αναλάβει υπηρεσία στο πλαίσιο της πολεμικής αποστολής της ΕΕ «Ασπίδες», 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας.

Η επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει οργανώσει η ΕΕ, «για να δώσει σήμα παρουσίας στη διεθνή σκηνή σε μια περιοχή πολύ κοντά στα συμφέροντα της Γηραιάς Ηπείρου», όπως δήλωναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις προηγούμενες μέρες.

Ομολογούν δηλαδή ότι η ναυτική αποστολή είναι το στρατιωτικό «παρών» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ σε ένα από τα πιο εύφλεκτα σημεία του πλανήτη, τη στιγμή που η γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή.

Πρόκειται για πολεμική αποστολή, με στόχο να διασφαλίσει τα άμεσα και μελλοντικά συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί σταυροδρόμι ισχυρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας και Εμπορίου, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής.

Γι' αυτό, μόνο επικίνδυνο εφησυχασμό καλλιεργούν στον λαό όσοι προσπαθούν να τον παραμυθιάσουν ότι τα πολεμικά πλοία «δεν θα συμμετέχουν σε επιθέσεις εναντίον των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης» και ότι «θα συνοδεύουν τα εμπορικά καράβια, για την προστασία της ναυσιπλοΐας».

Η αποστολή αναπτύσσεται σε εμπόλεμη περιοχή και διασυνδέεται άμεσα με την αντίστοιχη ΝΑΤΟική, όπου πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν επανειλημμένα την Υεμένη και σκορπούν «καύσιμη ύλη» για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.

Είναι επομένως αστείο να ισχυρίζονται τα ευρωατλαντικά παπαγαλάκια στη χώρα μας ότι η ευρωπαϊκή αποστολή φέρει ...κλάδο ελαίας! Πόσο μάλλον ότι στόχος της είναι να προστατέψει το λαϊκό εισόδημα από νέες ανατιμήσεις που οφείλονται στην παράκαμψη του Σουέζ από τα εμπορικά πλοία!

Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει: Η ευρωπαϊκή επιχείρηση συμπληρώνει την αμερικανοΝΑΤΟική στην Ερυθρά Θάλασσα και ταυτόχρονα υπερασπίζεται με τα όπλα τα ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας σ' αυτήν την επιχείρηση σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων, στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά, συμμετέχει ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή και αναλαμβάνει τη διοίκηση της πρώτης μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας.

Κάθε τέτοιο βήμα βάζει τη χώρα μας πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου, μετατρέπει τον λαό σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε θύμα των αντίπαλων στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η Ιταλία, που αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης «Ασπίδες» επί του πεδίου, έχει ήδη δεχτεί απειλές από τους Χούθι, ενώ και στο άλλο πολεμικό μέτωπο, αυτό της Ουκρανίας, η Ρωσία κλιμακώνει τη ρητορική της ενάντια στις ΝΑΤΟικές χώρες που διευκολύνουν τη μεταφορά πολεμικού υλικού για λογαριασμό της κυβέρνησης Ζελένσκι, προειδοποιώντας ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά τους (π.χ. της Αλεξανδρούπολης) αποτελούν στόχο.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι καταιγιστικές και επικίνδυνες. Δεν δικαιολογείται καμία επανάπαυση ή εφησυχασμός. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να μπει τέλος στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην κατοχική βία, που στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο είναι σε πλήρη διάσταση με το λαϊκό αίσθημα της αλληλεγγύης που εκφράζεται μαζικά προς τον Παλαιστινιακό και τους άλλους λαούς της περιοχής, του οποίους στοχοποιούν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Καμία ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά! Κανένας Ελληνας στρατιωτικός στην υπηρεσία των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, που βάζουν μπουρλότο σε ολόκληρη την περιοχή.


Eurokinissi

Eurokinissi

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Αγωνιστικός αναβρασμός και κύμα αλληλεγγύης στα μπλόκα των αγροτών

Με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες πολύμορφες δράσεις συνεχίζεται ο δίκαιος αγώνας | Συγκέντρωση αύριο στην Καρδίτσα | Κοροϊδία και κοινωνικός αυτοματισμός από την κυβέρνηση


ΣΕΛ.  8,    12   -   14


«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
«Συνολική» εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και «νέα προσέγγιση» για διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

Ξεκινάει αύριο στην Ουάσιγκτον ο νέος γύρος, με συνάντηση των ΥΠΕΞ


ΣΕΛ.  3
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ψήφισμα - «πλυντήριο» για τις σάπιες «αξίες» της ΕΕ που υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ

ΣΕΛ.  6
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Κάλεσμα στη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου

ΣΕΛ.  6

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ