Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνάντηση Βούτσιτς - Κούρτι στις Βρυξέλλες

Συνέχεια στα παζάρια για τους όρους της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, Αλ. Κούρτι.

Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, με τη «διευκόλυνση» του επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου που διεκδικεί η ΕΕ στην «εξομάλυνση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, που θεωρείται προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας, που αναφέρθηκε σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο ως «δύο χώρες» που αν φτάσουν σε μεταξύ τους συμφωνία θα βελτιώσουν την «περιφερειακή σταθερότητα».

Μνημόνιο ΗΠΑ - Αλβανίας για τα δίκτυα 4G και 5G

Στο μεταξύ, το ευρωατλαντικό «αποτύπωμα» στην περιοχή ενισχύεται και με το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ - Αλβανίας σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων 4G και 5G, που υπέγραψαν την Κυριακή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν και ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα, επίσης στις Βρυξέλλες. Ο Μπλίνκεν μεταξύ άλλων εξέφρασε ευγνωμοσύνη «για το έργο» ΗΠΑ και Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής των Τιράνων στη γιγάντια ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 21».

Ο δε Ράμα τόνισε τη σημασία που έχει οι τηλεπικοινωνίες της χώρας του «να μην επιτραπεί να πέσουν στα χέρια τρίτων και ορισμένες φορές κακόβουλων παικτών», εκφράζοντας την ελπίδα «να μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους φίλους στην περιοχή να μας ακολουθήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ