Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δημοσιεύματα για πυρηνικό σταθμό στην Κίνα

«Αύξηση της συγκέντρωσης ορισμένων ευγενών αερίων» στο κύκλωμα ενός από τους δύο αντιδραστήρες EPR του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν στη νοτιοανατολική Κίνα, ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος EDF που ελέγχει το 30% της κοινοπραξίας TNPJVC η οποία διαχειρίζεται το σταθμό. Το υπόλοιπο 70% ανήκει στον κινεζικό όμιλο CGN (China General Nuclear Power Group) που ανακοίνωσε ότι «η διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων δείχνει πως οι περιβαλλοντικοί δείκτες του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν και της γύρω περιοχής είναι κανονικοί».

Νωρίτερα, η «Framatome», θυγατρική του EDF που συμμετείχε στην κατασκευή των συγκεκριμένων αντιδραστήρων, ανακοίνωσε ότι επιβλέπει «την εξέλιξη μιας εκ των παραμέτρων λειτουργίας» της μονάδας και ανέφερε ότι ο σταθμός «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNN, το οποίο, επικαλούμενο επιστολή της «Framatome» προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, στις 8/6, έκανε λόγο για πιθανή «διαρροή» στον κινεζικό σταθμό. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, η «Framatome» απευθύνθηκε στις ΗΠΑ για να ζητήσει άδεια τεχνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση «επικείμενης ραδιολογικής απειλής».

Πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν (ανώνυμα) στο CNN ότι η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι ο σταθμός βρίσκεται σε «επίπεδο κρίσης» και εκτιμά ότι προς το παρόν η κατάσταση δεν συνιστά «σοβαρό κίνδυνο ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org