Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ομολογία Σάντος για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων από τον στρατό

Το γεγονός ότι χιλιάδες άμαχοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από στρατιωτικούς και με τον τρόπο αυτό παρουσίαζαν αποτελέσματα «απωλειών των ανταρτών» ομολόγησε ο πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, την περασμένη Παρασκευή, καταθέτοντας στη λεγόμενη «Επιτροπή Αλήθειας».

Η ομολογία Σάντος ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγγέλλεται από τις λαϊκές οργανώσεις της χώρας εδώ και χρόνια: Οτι στρατός και παραστρατιωτικοί δολοφονούσαν πάντα εκτός από λαϊκούς ηγέτες και μέλη αντάρτικων οργανώσεων, αμάχους που τους παρουσίαζαν ως αντάρτες, συνήθως σε αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για την υπόθεση των «ψευδών αποδείξεων» (falsos positivos), που τώρα οι εισαγγελικές αρχές παραδέχονται ότι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 6.402 αμάχους την περίοδο από το 2002 έως το 2008.

Ο Μ. Σάντος ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε από το 2002 έως το 2010 και μετέπειτα Πρόεδρος το 2010 - 2018. Διαφοροποιούμενος από τον Ουρίμπε, υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» το 2016, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι στόχοι της άρχουσας τάξης. Η εν λόγω συμφωνία από την πλευρά του κράτους δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά, ούτε από την κυβέρνησή του ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε.

Ο Σάντος εμφανίστηκε τώρα να δηλώνει: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το αρχικό αμάρτημα, αυτό που επέτρεψε τις φρικαλεότητες, ήταν η πίεση να υπάρξουν θύματα στις τάξεις του εχθρού, αλλά και η πρόθεση στρατιωτικών να εξασφαλίσουν διάφορες ανταμοιβές». Επίσης, ισχυρίστηκε ότι αρχικά δεν ήξερε τι συνέβαινε, για να φτάσει να ζητήσει «συγχώρεση» από τους γονείς και τις οικογένειες των θυμάτων.

Βέβαια, οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών συνεχίζονται στην Κολομβία, ο τερματισμός των οποίων είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται εδώ και 48 μέρες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης για τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org