Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κυβερνητική εναλλαγή με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος με το νέο κυβερνητικό σχήμα, η συγκρότηση του οποίου αποτυπώνει έντονες ενδοαστικές διεργασίες

Copyright 2021 The Associated

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος με το νέο κυβερνητικό σχήμα, η συγκρότηση του οποίου αποτυπώνει έντονες ενδοαστικές διεργασίες
Ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία έδωσε την Κυριακή το ισραηλινό Κοινοβούλιο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού 8 κομμάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος της χώρας (για πρώτη φορά και με τη συμμετοχή αραβικού κόμματος), με πρωθυπουργό τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος «Γιαμίνα», Ν. Μπένετ, και με υπουργό Εξωτερικών (και... πρωθυπουργό μετά τον Αύγουστο του 2023 βάσει της συμφωνίας του συνασπισμού) τον αρχηγό του κεντρώου κόμματος «Γιες Ατίντ», Γιαΐρ Λαπίντ.

Υπέρ της νέας κυβέρνησης ψήφισαν 60 από τους 120 βουλευτές, κατά ψήφισαν 59 βουλευτές, ενώ υπήρξε και μία αποχή. Οτι θα επιστρέψει διατείνεται ο επί 12 συνεχή χρόνια πρωθυπουργός, αρχηγός του «Λικούντ», Μπ. Νετανιάχου, ενώ στη θέση του προέδρου της Βουλής εξελέγη ο κεντρώος Μίκι Λεβί.

Για συνέχιση της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με το Ιράν δεσμεύτηκε ο Μπένετ στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργού, ενώ δεδομένη είναι και η διατήρηση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Τη νέα κυβέρνηση έσπευσε να συγχαρεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί της «για να ενισχύσουμε όλες τις πτυχές της μακράς και στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας». Η νέα κυβέρνηση δέχθηκε επίσης συγχαρητήρια μεταξύ άλλων από την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ