Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «Μεγάλη Αλβανία» ξανά στο προσκήνιο

Προτροπές του Αλβανού πρωθυπουργού για κοινό Πρόεδρο με το Κοσσυφοπέδιο

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα σενάρια για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη «Μεγάλη Αλβανία» τροφοδότησε εκ νέου, την περασμένη Κυριακή, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, υπενθυμίζοντας πόσο ρευστή παραμένει η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια όσο εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Ο Ράμα, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου με αφορμή τη 10η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, διερωτήθηκε: «Η Αλβανία και το Κόσσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν Πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια;». Βέβαια, το επόμενο λεπτό παραδέχθηκε ότι η πρότασή του είναι επί του παρόντος ανέφικτη, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι η Ιστορία «έχει δείξει πως δεν είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί ένα όνειρο».

Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, παρατήρησε ότι η «Μεγάλη Αλβανία» «είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια», ενώ ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Ντζούριτς, πρόσθεσε πως για τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο «παραμένει μέρος του κράτους και κάθε φορά που κάποιος προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις δεν γίνεται αποδεκτός ούτε καλοδεχούμενος».

Πιο έντονες ήταν οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Νέναντ Πόποβιτς, ο οποίος πρότεινε να κηρυχθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, «ανεπιθύμητο πρόσωπο στη Σερβία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας τη Δευτέρα σε σερβικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε πως έχει πολλές φορές σχίσει στο παρελθόν προτάσεις και σχέδια Δυτικών αξιωματούχων που πιέζουν για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι έως το τέλος Μάρτη ή αρχές Απρίλη θα παρουσιάσει τη δική του «συμβιβαστική πρόταση για μία λύση για το Κοσσυφοπέδιο».

Η Κάθριν Ρέι, με την ιδιότητα της εκπροσώπου της ΕΕ, είπε πως «δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν ως πολιτική ανάμειξη σε γειτονικές χώρες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας» στα Δυτικά Βαλκάνια, επιμένοντας στην «εντατική δουλειά που πρέπει να γίνει για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ