Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εννιά επενδυτικά σχήματα για την Εγνατία

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «τρέχει» και την παράδοση της Εγνατίας Οδού στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντάς τους άλλο ένα χρυσωρυχείο κερδών που θα βγει από τις τσέπες του ελληνικού λαού.

Με τη συμμετοχή εννέα (9) επενδυτικών σχημάτων έληξε την περασμένη Παρασκευή 16/2 η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α' φάση) για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Σήμερα, Τετάρτη 21/2, θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού και θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Ο διεθνής διαγωνισμός αφορά την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού (μήκους 658 χιλιομέτρων, από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους του Εβρου) και τριών κάθετων οδικών αξόνων της (με συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα) για 40 χρόνια.

Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες είναι: (i) Σιάτιστα - Ιεροπηγή / Κρυσταλλοπηγή που οδηγεί στην Αλβανία, (ii) Χαλάστρα - Εύζωνοι που οδηγεί στην ΠΓΔΜ και (iii) Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας που οδηγεί στη Βουλγαρία.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι δύο από τους τρεις ιδιώτες που θα διαχειρίζονται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2051, μεγάλες εγχώριες εταιρείες σε κοινοπρακτικά σχήματα με Κινέζους, Γάλλους, Καναδούς, Γερμανούς, Ολλανδούς, Ιταλούς κ.ά.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

1. ANAS International Enterprise S.p.A.

2. ROADIS Transportation Holding S.L.U. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

3. VINCI HIGHWAYS S.A.S - VINCI CONCESSIONS S.A.S - MYTILINEOS HOLDINGS S.A.

4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - EGIS PROJECTS S.A.

5. DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH - DIMERA LTD

6. Η κινεζική SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO, LTD ((SCIG) σε κοινοπραξία με την DAMCO ENERGY S.A. του ομίλου Κοπελούζου.

7. NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM [Intertoll Capital Partners B.V. / J&P - AVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP]

8. FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp]

9. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ (μέλος του ομίλου RAVAGO S.A.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ